Tuesday, November 10, 2009

Dituduh diva datang lewat
TIADA kata lain yang mampu dizahirkan daripada segenap jiwa penyanyi popular, Noraniza Idris atau lebih mesra disapa sebagai Kak Ani selain memohon maaf daripada pihak yang melenting dengan tindakannya pada minggu lalu.

Saat ditemui pada program separuh akhir Muzik-Muzik 24 bahagian pertama yang berlangsung di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Selangor sehari selepas episod hitam tersebut, wanita berusia 41 tahun itu dengan riak jujur namun disulami emosi duka menghulurkan kemaafan kepada pihak yang tersinggung dengan kekhilafannya.

"Mula-mula sekali saya hendak minta maaf kepada TV9 dan program realiti Gadis Melayu musim kedua atas kesilapan yang dilakukan baru-baru ini.

"Gara-gara tidak muncul tepat pada masanya untuk membuat persembahan pada peringkat akhir program Gadis Melayu yang disiarkan secara langsung Khamis lalu, pihak penerbitan pula yang terpaksa berdepan dengan masalah.

"Saya tahu kegagalan datang menjalankan tanggungjawab sebagai artis yang membuat persembahan awal acara tidak seharusnya berlaku sekali gus menyusahkan ramai orang.

"Bukan sengaja saya buat hal dan tidak datang pada masanya. Lagipun produksi Gadis Melayu tahu sejak awal-awal lagi saya sudah menunjukkan sepenuh komitmen untuk menjayakan program mereka," jawabnya sepantas kilat tanpa sedikitpun berselindung setelah mengetahui dia berada pada posisi tertuduh yang melakukan kesalahan.

Walaupun bukan tergolong sebagai 'dosa' besar, hakikatnya penyanyi itu ditawarkan amanah untuk menjadi penyanyi jemputan yang pertama sekali membuat persembahan menyanyikan lagu Dikir Puteri.

Bukan hanya ditonton secara terus oleh audiens di skrin televisyen TV9, program itu sebaliknya turut dihadiri oleh Sultanah Kedah, Tuanku Sultanah Haminah Hamidun dan orang kenamaan di negara ini.

Tunggu punya tunggu sehingga hampir tiba giliran Kak Ani membuat kemunculan di pentas, malangnya batang hidung penyanyi itu masih tidak kelihatan.

Bahkan, jauh sekali melihat kelibatnya berada di celah-celah kehadiran orang ramai yang datang ke Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur itu.

Salah seorang pihak produksi Gadis Melayu akhirnya dihubungi oleh Kak Ani bahawa dia masih terperangkap dalam kesesakan lalu lintas walaupun cukup berdekatan dengan lokasi program itu diadakan.

KAK ANI dikatakan akan menerima surat tunjuk sebab kerana kegagalannya membuat persembahan pada program Gadis Melayu.


Lantaran dia tidak dapat tiba seperti dijadualkan maka lintang-pukanglah tenaga penerbitan mencari rancangan B apatah lagi ia bukannya sebuah program rakaman yang boleh disunting itu dan ini.

Lantaran itu, kalau diperhatikan semula, permulaan persembahan hanya diserikan dengan persembahan pembukaan 12 peserta Gadis Melayu tanpa orang pentingnya yakni Kak Ani yang sepatutnya mendendangkan lagu di atas pentas.

Situasi haru biru itu dapat dilihat dengan jelas oleh penonton termasuk pihak media yang merasakan ada yang tidak kena berlaku di atas pentas. Ditambah dalam jadual aturcara ada menyebut nama penyanyi itu membuat persembahan maka bertambah kuatlah andaian bahawa sesuatu yang kurang elok sudah terjadi.

Kepada Kak Ani soalan demi soalan diajukan bagi mendapatkan penjelasan sebenar. Tidak sesekali melarikan diri, dia masih boleh tersenyum apabila dihadapkan pertanyaan daripada wartawan. Sikap pengecut bukan menjadi amalannya sementelah dia sudah berada dalam liga seni selama 24 tahun.

Mengungkapkan kisah sebetulnya, Kak Ani sebenarnya berada di Shah Alam pada hari yang sama untuk menjalani latihan program separuh akhir Muzik-Muzik 24. Dia membawakan lagu Enjut ciptaan Cat Farish, Roxy Tail dan Ahmad Fedtri Yahya.

"Sepatutnya raptai bermula pukul 6 petang namun dianjakkan setengah jam kemudian. Selepas siap semuanya, saya terus bersiap dan bersolek di Plaza Alam Sentral dengan harapan dapat sampai ke Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka lalu terus menyanyi.

"Pukul 7.30 malam saya terus berangkat ke tempat program Gadis Melayu dengan beranggapan waktu selama sejam mencukupi untuk saya sampai ke situ tanpa sebarang halangan.

"Setibanya di Jalan Loke Yew kereta yang dinaiki saya dan pekerja saya tersangkut dalam kesesakan jalan raya sedangkan pada pukul 8.30 malam sepatutnya saya kena ada di sana untuk menyanyi.

"Tidak dinafikan, daripada situ ada kekacauan dari segi masa, namun saya tidak cepat naik angin atau menyalahkan pembantu peribadi dan pasukan saya yang lain.

"Sikap terlalu fokus dengan jadual separuh akhir Muzik-Muzik 24 dan tidak fikir tentang pelan lain serta faktor kecemasan tertentu memang menjadi salah saya sendiri.

"Dalam situasi yang mencemaskan ini, penerbit bagaimanapun memberitahu masalah saya diselesaikan dengan adanya peserta-peserta Gadis Melayu yang membuat persembahan walaupun mereka cakap ada banyak cacat-celanya.

"Sampai saja di sana, saya dapati Datuk Seri Farid Ridzuan (Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad) agak berang dengan kelewatan saya. Memang pada waktu itu, wajahnya cukup tegas dan kurang berpuas hati.

"Tetapi dia bagaimanapun bersikap profesional menyelesaikan masalah ini disebabkan saya datang sendiri kepadanya untuk meminta maaf dan menerangkan keadaan sebenar.

"Pihak Media Prima bakal mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada saya selepas ini. Saya juga akan memohon maaf secara terbuka menerusi surat kepada TV9 dan Farid dalam waktu terdekat ini," jelasnya dalam nada perlahan.

KAK ANI memohon maaf kepada semua pihak kerana kesilapannya telah menyusahkan ramai orang.


Sambung Kak Ani, sepanjang kerjayanya sebagai anak seni dia tidak pernah bersikap diva untuk menyusahkan orang lain lebih-lebih lagi
tidak muncul pada tempat membuat persembahan.

"Cuma saya tahu kali ini nasib tidak baik. Ini memang silap saya sendiri yang tidak sediakan rancangan lain. Staf saya mula menangis semasa berada dalam kereta sambil meletakkan kesalahan ini secara total di atas bahunya.

"Biarpun begitu, saya tidak salahkan dia sepenuhnya. Selain menjaga jadual seni saya, kakitangan saya juga sibuk mengendalikan bisnes yang saya jalankan. Dengan jadual yang padat, mungkin pekerja saya ini tertekan.

"Macam saya katakan tadi, saya tidak menyalahkan dia 100 peratus ditambah dia merupakan orang baru yang melibatkan diri dalam dunia hiburan," luah Kak Ani lagi.

Tiada lagi keraguan, perkara yang menimpa Kak Ani itu pasti menjejaskan reputasinya sebagai seorang artis, walaupun kenyataan demi kenyataan sudah dikeluarkan daripada bibirnya.

Mengulas tentang soal kredibiliti yang tercalar, Kak Ani meminta agar pihak di luar sana tidak membesar-besarkan kisah tersebut sekali gus menganggap dia ibarat melakukan jenayah yang besar, lalu sukar dimaafkan.

"Sepanjang waktu 24 tahun bergelar artis, inilah kali pertama saya mengalami peristiwa hitam. Sebagai manusia biasa, saya tidak terlepas daripada melakukan kesalahan.

"Sekurang-kurangnya keadaan yang berlaku ini memberi pengajaran kepada saya pada masa depan agar lebih berhati-hati untuk membahagikan waktu dan jadual harian.

"Saya pelajari banyak perkara tentang situasi ini," tutur Kak Ani dalam nada seribu penyesalan.

Sumber : Kosmo Online

DIVA ?

Terlepas RM1 juta kerana artikel tabloid


MOHD. HANAFIAH (kiri) dan adik Fazura, Ahmad Johari (tengah) mengiringi Fazura hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Pelakon, Nor Fazura Sharifudin memberitahu Mahkamah Tinggi di sini semalam bahawa dia gagal mendapatkan kontrak bernilai lebih RM1 juta ekoran tersiarnya satu artikel dalam sebuah akhbar tabloid yang didakwa memburuk-burukkan dirinya.

Nor Fazura, 26, yang lebih dikenali sebagai Fazura, berkata, ketika artikel bertajuk Fazura Rela Dipenjara tersiar pada 29 Mei 2005, dia sedang dalam proses perbincangan dengan syarikat Maybelline, Loreal, Bonia, Clarins, Biotherm, Brands, Celcom dan Hotlink.

Pada masa sama, dakwa Fazura, dia turut kehilangan kontrak bernilai lebih RM100,000 yang telah ditandatangani dengan syarikat kosmetik, Olay.

Bagaimanapun, Fazura tidak mempunyai sebarang bukti bagi kesemua kontrak dengan lapan syarikat tersebut manakala dengan syarikat Olay, katanya, dia ada menandatangani kontrak tetapi tidak menyimpan dokumennya.

Fazura berkata demikian ketika memberi keterangan dalam kes samannya terhadap syarikat Perdana Production House Sdn. Bhd., yang menerbitkan akhbar tabloid Mingguan Warta Perdana, yang dinamakan sebagai defendan pertama dan pemberita Haslinda Hashim sebagai defendan kedua.

Artikel itu didakwa berkaitan dengan kesnya yang dituduh menyerang suri rumah Geraldine Mariana Wong. Dalam kes itu, Fazura dibebas dan dilepaskan oleh Mahkamah Majistret di sini pada 22 September 2008.

Sumber : Kosmo Online

CUBAAN.....

Kalimah Allah dan cebisan al-Quran di tokong Cina

PULAU PINANG 10 Nov. — Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) menemui kertas mentera mempunyai kalimah Allah dan cebisan al-Quran di empat tokong Cina yang disyaki menjalankan amalan pemujaan dan nombor ramalan.

Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan JHEAIPP, Azmah Abdullah berkata, operasi dari 9 pagi hingga 3 petang itu dijalankan berdasarkan maklumat orang awam.

"Kami menjalankan siasatan terperinci sebelum mengambil tindakan bagi memastikan tiada orang Islam yang terlibat dengan unsur-unsur pemujaan dan amalan syirik yang bertentangan dengan akidah.

"Dalam operasi ini kami telah temui kertas doa mentera dengan tulisan jawi dan mempunyai kalimah Allah, juga terdapat cebisan al-Quran,” katanya kepada pemberita di sini hari ini. - Bernama

Sumber : Utusan Malaysia

KENAPA JADI CAM NI ?

Malaysia makin dipandang tinggi, jadi contoh pada negara OIC lain


ISTANBUL 10 Nov. — Malaysia semakin dipandang tinggi oleh negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) berdasarkan pencapaiannya dalam bidang ekonomi yang membanggakan serta menjadi contoh negara anggota OIC yang lain.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, perkara itu dinyatakan sendiri oleh beberapa pemimpin tertinggi negara anggota ketika perjumpaan dua hala dengannya sewaktu menghadiri Sidang Kemuncak Pertama sempena sambutan 25 tahun Jawatankuasa Tetap Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Negara-Negara OIC (COMCEC), di sini pada Isnin.

"Mereka melihat Malaysia sebagai negara Islam yang sudah maju dan banyak negara mahu menjalin hubungan kerjasama dan memohon bantuan dengan kita untuk mempelajari kemajuan yang dicapai oleh Malaysia,” katanya kepada pemberita sebelum berlepas pulang ke Malaysia hari ini. - Bernama

Sumber : Utusan Malaysia 

AKU BANGGA JADI ANAK MALAYSIA

SKMM kaji iklan 'potong'Link Youtube : http://www.youtube.com/watch?v=Yfbc9C6YWFM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang mengkaji penyiaran iklan P1 Wimax broadband yang menimbulkan kontroversi apabila menggunakan perkataan "potong" secara berulang-kali dalam iklan itu.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Heng Saei Kie, berkata kandungan iklan itu sedang dalam pertimbangan forum kandungan SKMM untuk menentukan sama ada ia bercanggah dengan kod kandungan yang sepatutnya.

"Bagaimanapun untuk makluman semua, iklan sebelum boleh disiarkan mesti mendapat kelulusan Lembaga Penapisan Filem di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan bukannya kementerian ini," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2010 di peringkat dasar bagi kementerian berkenaan di Dewan Rakyat, di sini, hari ini.

Terdahulu, Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) mencelah penggulungan Heng bagi meminta kementerian menghentikan penyiaran iklan itu yang dikatakan boleh disalah tafsir.

"Bila kita kata potong ini...lucah sangat la...kita faham (tukar penggunaan talian internet kepada jalur lebar) tapi bagi sesetengah orang, potong itu maknanya potong itulah (merujuk kepada berkhatan).

"Saya ingat kalau boleh minta menteri iklan itu dipotonglah," katanya.
Bagaimanapun hasrat Mohamad untuk berhujah mengenai pengwujudan Tabung Kebajikan Penggiat Seni ditegur Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, yang meminta beliau meringkaskannya.

"Yang Berhormat, sila ringkaskan, saya tidak mahu menggunakan perkataan 'potong' pada Yang Berhormat," katanya berseloroh.

Mendengar teguran itu, Mohamad segera menghentikan hujahnya dengan berkata: "Jadi begitu saya tidak kena potonglah," yang mengundang ketawa ahli Dewan. - Bernama

Sumber  : Berita Harian

IKLAN POTONG DAH JADI KONTROVERSI DAH KAN??

Mayat bayi ditemui dalam surau

KUALA TERENGGANU: Penduduk kampung Budiman, Batu Buruk di sini gempar dengan penemuan mayat seorang bayi lelaki di dalam Surau Budiman petang ini.

Mayat bayi yang masih bertali pusat itu ditemui bilal surau berkenaan, Mohamed Embong, 60, yang datang datang pada jam 4.10 petang untuk melaungkan azan dan menunaikan solat Asar.

Katanya, semasa beliau membuka pintu surau, beliau ternampak satu benda seperti anak patung dibungkus dengan sehelai tuala yang diletakkan di tengah dewan pelbagai guna surau itu.

"Setelah diperiksa saya terkejut mendapati benda yang disangkakan anak patung itu adalah mayat seorang bayi lelaki," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Mohamed berkata, beliau yakin mayat bayi itu diletakkan di situ selepas waktu Zohor kerana semasa beliau datang untuk mengerjakan solat Zohor dewan itu masih kosong.

Katanya, beliau terus menghubungi Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Mhd Khani Mhd Biku, memaklumkan mengenai penemuan mayat bayi itu.
Mhd Khani, 57, ketika ditemui, berkata beliau berada di pusat Dewan Undangan Batu Buruk tidak jauh dari surau berkenaan semasa dihubungi Mohamed.

"Saya kemudiannya terus menghubungi polis," katanya. - Bernama

Sumber : Berita Harian

BUANG BAYI LAGI ?

Penipuan Jin Gua Hira'

Dah lama artikel ni terkubur..kene hidupkan balik ni...

Korang mesti pernah tengok gambar Jin Gua Hira' kan??
kalau korang nak tau, gambar tu sebenarnya TIPU, HOAX, FRAUD,FAKE!! !!!!!!!!! !
Ni gambar sebenar!! Gambar tu bukan gambar Jin pun!! Dan bukan diambil di Gua Hira' pun!!!

Terima kasih kepada journalist Turki ALI MURAT GUVEN.


Dear brother, I am a Muslim-Turkish journalist from Istanbul. I am mailing you the true story of famous "faked" jinn picture on the net. I catched this famous cave monster from his leg in a show cave near Bristol-England! It is NOT the satan, or jinn, or another bizzare thing. It is only a silly sculpture made by hard-plastic for only touristic attraction and fun. The Muslim world believes this silly joke for years. I was researching the backside of this internet myth for one year and I arrived the truth last December.
-ALI MURAT GUVEN-


Kita tertipu sudah lama dengan gambar kononnya Jin Gua Hira'!!
Zaman sekarang ini, gambar pelik boleh kita anggap di'photoshop' kan.... dan kita anggap gambar pelik yang diambil dahulu semuanya tulen kerana teknik photoshop masih tidak wujud dan susah mahu menipu dengan gambar, namun kita tersilap...penipuan tetap berlaku..

Gua Hira,tempat suci di mana Nabi Muhammad saw mendapat wahyu pertama..

Tempat Nabi-Nabi adalah tempat mulia/suci dan terjaga dari sekelian keburukan dunia, apatah lagi tidak logik setan boleh berpossing relax kat gua tuh. Satu lagi gambar setan tu langsung tak masuk akal.

Gambar tu dibuat bertujuan menghina Nabi Besar SAW.
Konon reflek di sebalik gambar tu ialah N.Muhammad bertapa dengan setan (nauzubillah) dan yang menyampaikan ayat Al-Quran itu adalah dari tipu daya setan di dalam gua. Kekadang gambar di internet dianggap sebagai lucu adalah merbahaya kepada akidah. Kita dipesong secara homur tanpa mengetahui motif disebaliknya.

Berhati hati dengan propaganda penipuan Internet...
Sumber : Email Yahoo Group

BERHATI-HATI DENGAN DUNIA INTERNET

Rahsia Taugeh


Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. 

Tauge dilihat sebagai hidangan yang
langsung tidak menyelerakan.


Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat.


Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup
berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar,
pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.


Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat
meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.


Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus.


Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka.


Saponi dalam tauge,
menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan
tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.

Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang
utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser.


Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya
.
Jadi apalagi,

 Sumber : Email Yahoo Group

JOM kita ramai-ramai makan tauge hari-hari.

Google diarah bayar ganti rugi AS$500,000 kepada Barrichelo


SAO PAULO: Gergasi internet, Google diarah membayar ganti rugi AS$500,000 (RM1.7 juta) kepada pemandu Formula Satu (F1), Rubens Barrichelo kerana menyediakan profil palsu dalam lamam web sosialnya, Orkut.

Keputusan itu dibuat mahkamah di Sao Paulo dan disiarkan dalam akhbar rasmi kerajaan Brazil, semalam.

Ganti rugi itu hampir meningkat kepada AS$700,000 kerana kes itu difailkan pada Julai 2006 dengan Google dikenakan denda harian AS$590 sehingga laman profil mengenai Barrichelo itu dikeluarkan daripada rangkaian milik Google itu.

Orkut yang dimiliki Google mempunyai pengikut yang ramai di Brazil, walaupun disaingi hebat oleh Facebook yang mengeluarkan versi baru dalam bahasa Portugis. - AF

Sumber : Berita Harian Online

MACAM TU PUN ADA ?

Fergie marah pengadil lagi


LONDON - Pengurus Manchester United, Sir Alex Ferguson menyalahkan pengadil perlawanan, Martin Atkinson sebagai punca pasukannya tewas 0-1 kepada Chelsea dalam saingan Liga Perdana England, kelmarin.

Atkinson menghadiahkan sepakan percuma kontroversi yang diambil Frank Lampard sebelum membolehkan John Terry menanduk masuk gol tunggal perlawanan di Stamford Bridge itu.

Terdahulu sepakan percuma itu diberikan selepas Darren Fletcher didakwa Atkinson telah mengkasari Ashley Cole walaupun rakaman semula menunjukkan sebaliknya.

"Memang jelas Darren merampas bola dengan bersih tanpa langsung menyentuh Ashley walaupun dia nampak melambung ke udara.

"Malah sebelum John (Terry) menanduk masuk gol pun, Didier (Drogba) telah lebih dulu menarik (Wes) Brown yang cuba menghalang tandukan itu," kata Ferguson.

Kekalahan itu menyebabkan United kini ketinggalan lima mata di belakang Chelsea dan tercicir ke tangga ketiga liga berbanding kedua sebelum ini.

Arsenal memintas United di tangga kedua walaupun mempunyai jumlah mata sama tetapi dibezakan dengan jumlah perbezaan gol.

Ferguson turut mendakwa pengadil tidak berada di posisi yang tepat untuk membuat keputusan itu (beri sepakan percuma) kerana penglihatannya dihalang di samping tidak bergerak.

"Gol itu tidak sepatutnya dibenarkan. Satu keputusan yang teruk tetapi kami tidak mampu berbuat apa-apa. Ia juga kini menjadi bualan pemain," tegasnya.

Beliau bagaimanapun menegaskan, pasukannya bermain lebih baik tetapi perlu menyalahkan diri sendiri kerana tidak memanfaatkan peluang yang ada biar pun menguasai permainan.

"Kami menguasai permainan dan bermain lebih baik. Juga memperoleh banyak peluang tetapi tidak menyudahkannya dengan baik," katanya lagi.

Justeru, beliau menyifatkan kekalahan kepada Chelsea ini memberi impak lebih besar berbanding kalah 0-2 kepada Liverpool sebelum ini.

"Chelsea kini lima mata di depan. Kalah kepada Liverpool tidak menjejaskan kedudukan kami tetapi kalah kepada Chelsea kami terlepas untuk menguasai takhta liga," ujarnya. - AFP

Sumber : Utusan Malaysia Online


DAH KALAH, SALAHKAN PENGANDIL PULAK!! LEPAS NI MAIN TAK PAYAH PAKAI PENGADIL.. SENANG!!

Sazali juara dunia kali kelima


SEPANG - Jaguh bina badan negara, Sazali Samad memenangi gelaran juara dunia kelimanya setelah menjuarai kategori bantamweight pada Kejohanan Bina Badan Persekutuan Bina Badan dan Sukan Tubuh Dunia (WBPF) di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Pada kejohanan yang berakhir kelmarin, Sazali berjaya menundukkan empat pencabar terdekatnya iaitu Alaa Hlail Mohsin (Iraq), Somkhit Sumelhowetchakun (Thailand), Nguyen Van Lam (Vietnam) dan Milef Ahmed Alghamdf (Arab Saudi).

Kejayaan itu sekali gus membolehkan Sazali menambah koleksi gelaran juara dunia yang pernah beliau menangi di Melaka (2000); Moscow, Rusia (2004); Ostrava, Republik Czech (2006) dan Jeju Island, Korea Selatan (2007).

Mengulas mengenai kejohanan di Dubai, Sazali berkata, jaguh bina badan dari Malaysia disaingi hebat oleh atlet dari Vietnam, Indonesia, Thailand, Iran dan Iraq.

''Persaingan dalam kejohanan kali ini memang sengit dengan menyaksikan kebangkitan beberapa kuasa baru dalam sukan ini.

''Kita perlu mengatur strategi terbaik dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengekalkan gelaran juara dunia pada kejohanan akan datang," katanya kepada Utusan Malaysia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini, semalam.

Dalam pada itu, Setiausaha Kehormat Persekutuan Bina Badan Malaysia Kamaruzaman Kadir berkata, wakil-wakil Malaysia ke Dubai telah menunjukkan prestasi yang membanggakan.

''Salah seorang atlet kita, Buda Ancang yang membuat penampilan kali pertama berjaya menduduki tempat keempat kategori flyweight.

''Selain Sazali dan Buda, kita turut menghantar Mohd. Syarul Azman Mahen Abdullah dan Othman Yahya untuk menyertai kejohanan di Dubai," katanya.

Sumber : Utusan Malaysia Online

TAHNIAH SAZALI KERANA BERJAYA MENAIKKAN NAMA MALAYSIA

Tip pemanduan berhemah

Menjadi pemandu yang berhemah di jalan raya adalah penting bagi mengelak berlakunya kemalangan. Namun begitu, kebanyakan pemandu yang ada di jalan raya tidak memiliki ciri-ciri tersebut.
KECUAIAN boleh mengakibatkan kemalangan maut.


SERINGKALI kita berdepan dengan pemandu yang tidak sopan dan gopoh di jalan raya. Mereka dengan sewenang-wenangnya membunyikan hon atau memotong barisan tanpa memberikan lampu isyarat. Ini akan membahayakan pemandu lain terutama bagi mereka yang baru memiliki lesen.

Remaja mungkin terdedah dengan bahaya apabila sesetengah daripadanya begitu ego di jalan raya. Pantang dicabar pasti mereka akan melenting.

MEMANDU sambil bercakap dengan telefon atau makan ditegah kerana mengganggu konsentrasi pada pemanduan.


GenK senaraikan beberapa tip pemanduan berhemah buat remaja:

Tali pinggang: Pakai tali pinggang keledar ketika memandu dan tegaskan penggunaannya kepada penumpang lain.
Rancang perjalanan: Dapatkan maklumat secukupnya jika anda tidak tahu destinasi yang ingin dituju. Anda perlu mengenal pasti laluan yang akan diambil untuk mengelakkan diri daripada memandu dalam keadaan teragak-agak. Memasuki lorong secara tiba-tiba akan menyebabkan anda atau pemandu lain berdepan dengan bahaya.

Rehat: Elakkan diri memandu pada tengah malam atau awal pagi kerana ketika itu tubuh memerlukan rehat. Perjalanan jauh selepas bekerja atau makan menyebabkan anda letih dan mengantuk.

Ubat-ubatan: Elak mengambil minuman atau ubat yang memberi kesan mengantuk seperti minuman bersusu, ubat selesema atau demam.

MEMANDU dengan tenang dapat menjamin perjalanan yang selamat.


Perasaan negatif: Tenangkan diri dahulu sebelum memandu. Ini kerana jika memandu dalam keadaan marah atau sedih, ia bakal mendorong anda melanggar peraturan jalan raya seperti memandu laju atau secara berbahaya.

Jarak: Kekalkan jarak selamat antara kereta anda dengan kenderaan di hadapan. Jika memandu ketika hujan lebat, kekalkan jarak yang jauh sedikit antara kereta dengan kenderaan di hadapan atau belakang anda.

Peka: Peka dan berhati-hati jika sesebuah kereta membelok dengan tiba-tiba untuk mengelak daripada masuk ke dalam lubang besar atau lopak air di jalan raya.

Tayar: Periksa keadaan tayar kereta anda. Pastikan tekanan angin mencukupi dan bunga tayar masih ada untuk mendapat pemanduan serta cengkaman yang baik. Ia penting untuk menjamin keselamatan anda ketika memandu di jalan raya terutamanya ketika hujan.

Sumber : Kosmo Online

HARAP DAPAT MANFAAT DARI TIP INI

Misi B-23 sukar di Laos


SKUAD bola sepak bawah 23 tahun (B-23) kebangsaan diundi dalam Kumpulan A bersama juara bertahan, Thailand, Vietnam, Kemboja dan Timor Leste untuk saingan Sukan SEA 2009 di Vientiane, Laos bermula awal bulan depan.

Kumpulan B pula hanya menampilkan empat pasukan iaitu naib juara 2007, Myanmar, Singapura, Indonesia dan tuan rumah, Laos.

Pada Sukan SEA 2007 di Korat, skuad bola sepak negara yang dibimbing B. Sathianathan gagal melangkah ke separuh akhir setelah hanya menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan B di bela- kang Vietnam dan Singapura.

Kali ini, skuad negara dibimbing pula oleh K. Rajagobal dan mereka perlu mengelak kekalahan ketika bertemu Thailand dan Vietnam bagi mencerahkan peluang layak ke separuh akhir.

Selain itu, pertemuan dengan Kemboja dan Timor Leste juga tidak boleh diambil mudah kerana jumlah jaringan besar diperlukan memandangkan perbezaan gol mungkin menjadi penentu.

"Kita telah diundi dalam kumpulan yang kuat. Jadi saya akan gunakan pendekatan fokus daripada satu perlawanan ke satu perlawanan dan mempamerkan usaha keras dalam setiap perlawanan.

"Kita akan mengharungi empat perlawanan kumpulan dan mungkin faktor keletihan dan kecederaan bakal mempengaruhi situasi sewaktu pertandingan itu berlangsung nanti," katanya ketika dihubungi Kosmo! di Palembang, Indonesia malam tadi.

Skuad kebangsaan yang dalam persiapan menghadapi Uzbekistan pada 14 dan 18 November ini untuk aksi kelayakan Piala Asia 2011 telah mencatat kemenangan 3-1 ke atas skuad B-23 Indonesia pada aksi persahabatan di Stadium Gelora Sriwijaya Jakabaring, Palembang petang semalam.

Tiga gol skuad kebangsaan dijaringkan Amri Yahyah (28), Bad- drol Bakhtiar (31) dan Safiq Rahim (34) manakala jaringan pasukan tuan rumah diperoleh menerusi sepakan penalti Sultan Sama pada minit ke-40.
"Sama seperti ketika kita menewaskan mereka 1-0 di Cheras (13 Jun lalu), Indonesia bermain agresif. Saya risau pemain akan cedera tetapi mujur ia tak berlaku.

"Saya tidak berpuas hati dengan prestasi pemain saya. Tetapi kemenangan ini mampu meningkatkan moral pemain menjelang aksi bertemu Uzbekistan," jelasnya.

Sumber : Kosmo Online

MENANG PERSAHABATAN BUKAN PENENTU KECEMERLANGAN
BUKTIKAN PADA SUKAN SEA LAOS NANTI

Mangsa Banjir Kembali Meningkat


RANTAU PANJANG 9 Nov. - Jumlah mangsa yang ditempatkan di beberapa pusat pemindahan banjir di negeri ini meningkat kepada 3,947 orang lewat petang ini.

Kesemua mangsa adalah dari jajahan Pasir Mas terutama di Rantau Panjang dan jajahan Tumpat.

Ini berikutan air Sungai Golok yang masih melimpah ke beberapa kawasan rendah di jajahan itu.

Sehingga kini, 18 sekolah terpaksa ditutup akibat banjir dan dijadikan pusat pemindahan selain 13 taman bimbingan kanak-kanak (Tabika) Kemas.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri ketika dihubungi Utusan Malaysia mengesahkan jajahan Tumpat dan Pasir Mas masih terjejas teruk.

Menurutnya, di Tumpat, 1,246 orang mangsa dipindahkan ke tiga pusat pemindahan iaitu Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubor (SKPK) 1 dan SKPK 2 serta SK Bunohan.

"Mangsa banjir di Rantau Panjang makin berkurangan iaitu 2,701 orang yang ditempatkan di 13 pusat pemindahan di Pasir Mas," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Tambahnya, walaupun paras air Sungai Golok dan Jenob menurun namun ia masih di paras bahaya iaitu 9.77 meter (bahaya 9 meter) dan 20.43 meter (bahaya 23.50 meter).

Ujar beliau, paras air di sungai lain masih di tahap normal dan berjaga-jaga iaitu Sungai Kelantan di Tangga Krai ialah 19.40 meter (bahaya 25 meter), Tambatan Diraja 1.44 meter (bahaya 5 meter), dan Sungai Lebir 24.84 meter (bahaya 35 meter).

Sementara itu, Pengarah Pelajaran negeri, Ghazali Abdul Rahman berkata, 18 sekolah ditutup sehingga kini dan notis penutupan telah dikeluarkan kepada semua sekolah.

"Semua sekolah ini hanya dibuka semula selepas keadaan kembali pulih manakala jumlah kerugian akan dibincangkan nanti," ujarnya.

Penyelia Kanan Kemas Rantau Panjang, Mukhtar Mustafa berkata, beberapa tabika ditutup kerana ditenggelami air sedalam satu hingga dua meter sejak semalam.

"Seramai 450 kanak-kanak terlibat dengan penutupan itu dan beberapa Tabika ditutup kerana guru berada di kawasan yang ditenggelami air dan terpaksa berpindah," ujarnya.

Sumber : Utusan Malaysia

BANJIR, IBU BAPA DINASIHATKAN SUPAYA MENJAGA ANAK-ANAK DENGAN BAIK.

Budak Melecur Kena Kopi Panas

KUANTAN 9 Nov. - Sepasang suami isteri tidak menyangka keriangan menyambut ulang tahun hari lahir anak lelaki mereka semalam bertukar duka apabila anak perempuan mereka melecur di dada akibat tersimbah kopi panas.

Kejadian di Perumahan Tanah Putih Baru di sini, malam tadi mengakibatkan kanak-kanak terbabit, Nely Iris Fariesya Mossen, 2, melecur di seluruh dada sehingga ke pusat selepas teko plastik berisi air kopi panas tertumpah lalu mengenainya.

Menurut ibu mangsa, Fazeedah Abdul Manaf, 34, kejadian pukul 10.30 malam itu berlaku apabila mangsa secara tiba-tiba menarik teko plastik tersebut yang diletakkannya di atas meja.

''Selepas menyambut ulang tahun hari lahir abangnya, saya menyediakan Nescafe panas untuk suami.

''Nely ketika itu sedang berbaring di tilamnya dan merengek meminta susu,'' katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Mendengarkan rengekan Nely, Fazeedah memberitahu, suaminya, Mossen Mohamad, 36, segera ke dapur membuat susu manakala dia masuk ke bilik untuk menggosok baju sekolah anak sulungnya.

''Tanpa disedari, Nely mengekori suami ke dapur dan secara tiba-tiba menarik teko air Nescafe yang masih panas di atas meja.

''Setelah terdengar jeritan Nely, saya berkejar mendapatkannya dan terkejut mendapati air minuman itu membasahi hampir keseluruhan baju tidur yang dipakainya," katanya.

Dia dan suami segera membawa anak bongsu daripada tiga beradik itu ke Pusat Perubatan Kuantan di sini untuk mendapatkan rawatan.

''Anak saya kini ditahan di wad untuk rawatan lanjut selepas melecur sebahagian badannya,'' ujarnya.

Sumber : Utusan Malaysia Online

KECUAIAN IBU BAPA. BETUL KAN ?

Dua Kanak-Kanak 10, 11 Tahun Maut Motosikal Langgar Pokok

IPOH 9 Nov. - Dua kanak-kanak yang masing-masing berusia 10 dan 11 tahun gembira apabila 'mendapat peluang' menunggang serta membonceng motosikal untuk bersiar-siar.

Namun kegembiraan yang dikecapi itu bertukar tragedi apabila mereka menemui ajal selepas terbabit dalam kemalangan di Lumut dekat sini petang semalam.

Kejadian berlaku di Kilometer 8 Jalan Lumut-Teluk Batik.

Mangsa yang menunggang motosikal dikenali sebagai Mohamad Firdaus Roslan baru berusia 11 tahun dan pembonceng pula, Mohamad Azrul Shafik Ariffin setahun lebih muda
Dalam kejadian kira-kira pukul 1 petang itu, motosikal tersebut gagal dikawal lalu terbabas sebelum merempuh sebatang pokok.

Kedua-dua mangsa yang berasal dari Kampung Teluk Batik, Lumut cedera parah di kepala dan meninggal dunia semasa dikejarkan ke Hospital Manjung.

Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Mohd. Jamil Osman yang dihubungi Utusan Malaysia berkata, kedua-dua kanak-kanak itu menaiki motosikal tersebut yang diletakkan di sebuah kedai di Teluk Batik, untuk bersiar-siar di kampung mereka.

''Semasa sedang bersiar-siar di kampung tersebut, tiba-tiba motosikal yang mereka naiki terbabas lalu merempuh sebatang pokok di tepi jalan.

''Kedua-duanya kemudian tercampak ke dalam parit dan dibawa ke Hospital Manjung oleh orang ramai. Mangsa meninggal dunia ketika dalam perjalanan,'' katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Mayat kedua-dua mangsa kemudian dibedah siasat di Hospital Manjung sebelum dituntut oleh keluarga mereka pada pukul 5 petang semalam.

Kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 41, Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Dalam perkembangan sama, Mohd. Jamil memberitahu, pemilik motosikal itu, seorang lelaki berusia 30-an dari Ipoh membuat laporan polis di Lumut semalam mendakwa motosikalnya dibawa tanpa kebenaran oleh kanak-kanak terbabit.

Menurutnya, lelaki berkenaan mendakwa datang ke Teluk Batik untuk memancing di pantai berhampiran dan meletakkan motosikalnya di sebuah kedai berhampiran.

''Lelaki berkenaan membuat laporan polis apabila menyedari motosikalnya telah diambil tanpa kebenaran oleh kanak-kanak tersebut,'' katanya.

Beliau turut menasihati ibu bapa dan orang ramai tidak sesekali membenarkan anak-anak yang tidak mempunyai lesen memandu daripada menunggang motosikal.

Sumber : Utusan Malaysia Online

SALAH SIAPA ? IBU BAPA ATAU SIKAP KANAK-KANAK TERSEBUT ?