Tuesday, March 16, 2010

Kaum Wanita, Bacalah Kisah ini

Kaum Wanita, Bacalah Kisah ini

 Assalamualaikum...

Saya memang jarang sekali menulis mengenai isu-isu yang melibatkan lelaki mahupun wanita. Saya merupakan pengikut yahoogroup yang setia membaca setiap coretan yang saya fikir menarik perhatian saya.

Namun sepanjang saya melayari yahoogroups ini, banyak luahan masalah rumahtangga datangnya dari kaum hawa. Adakalanya saya sendiri terfikir adakah lelaki ini jahat sangat? Adakah benar wanita –wanita di luar sana terlalu banyak pengorbanan mereka? Kalau kit abaca disurat khabar mahupun di majalah tempatan, pelbagai cerita penindasan kaum lelaki terhadap isteri mereka.

Namun, kita harus sedar, sebenarnya baik lelaki mahupun wanita masing-masing ada kebaikan dan keburukannya. Bukan lelaki sahaja yang curang tetapi ada juga wanita yang begitu... Sepanjang hidup saya, saya sendiri telah bertemu beberapa rakan yang mengalami masalah isteri “buat hal”. Cuma mereka tidak meluahkan di media massa mahupun diruangan cyber. Cuba perhatikan kes-kes dibawah:


Kes 1:

Sahabat saya dari Ipoh. Saya namakan Jo. Orangnya saya kenali sewaktu zaman sekolah lagi. Berperwatakan lemah lembut (sopan santun). Tidak pernah saya melihat dia marah. Dia marah pun macam tak marah. Berkahwin atas pilihan orang tua. Isteri seorang guru. Setiap hari beliau di maki hamun isteri. Isterinya pernah menendang belakang dia. Beberapa kali beliau dapat tahu isterinya ada membuat hubungan sulit dengan lelaki lain. Pernah masuk lokap atas tuduhan mengancam hendak bunuh isteri. Sayalah yang pergi membantu membawanya ke balai polis Jelapang apabila beliau dipanggil. Yang pelik sampai dib alai Isterinyalah yang banyak menyumpah depan polis. Kawan saya ini terlalu sabar. Saya nasihatkan dia supaya isterinya itu diceraikan atas alas an isterinya itu sudah nusyuz dan tidak mahu berubah walaupun anak sudah 4 orang. Akhirnya beliau menceraikan isterinya apabila salah seorang anak kecilnya mengadu, isterinya bawak balik lelaki masuk ke dalam bilik tidur. Sahabat saya ini kemudiannya jatuh sakit. Dia memberitahu dia terkena buatan orang dan memohon maaf atas segala kesalahannya. Lagi 3 hari Ramadhan 2008, beliau menghembuskan nafas yang terakhir selepas sebulan terlantar sakit dalam usia 36 tahun. Ini kisah benar dan bukan rekaan.


Kes2.

Sahabat dari Kelantan. Beliau berkahwin atas dasar pilihan orang tua. Baru setahun berkahwin dah bercerai. Sahabat saya ini juga mempunyai sifat penyabar dan tidak pernah Nampak dia marah. Agak pendiam. Kerja kuat. Isterinya menuduh dia menyimpan perempuan kerana sering balik lewat. Akhirnya selepas tidak tahan dengan kelakuan isterinya maka beliau menceraikan isterinya. Sehingga kini sudah tiga tahun beliau menjadi duda. Segala fitnah yang terlempar kepadanya telah dijawab oleh keadaan. Jika benar beliau ada perempuan lain sudah tentu beliau sudah berkahwin lagi. Masalah yang timbul anaknya yang tunggal sukar untuk dilawati. Biasalah. Anak dihalang dari bertemu ayahnya.


Kes3.

Seorang kanalan lama sewaktu sama belajar bertemu dengan saya baru-baru ini. Bekerja di KLIA dalam IT. Sepanjang saya mengenalinya orangnya sangat baik dan beradab. Kalau bercakap pun adakalanya saya tak berapa dengar. Beliau bercerai kerana isterinya seorang pensyarah mempunyai skandal dengan pelajarnya sendiri. Mulanya dia tidak percaya bila ramai yang bercerita. Akhirnya beliau mengendap isterinya dan dapat menangkap 2 kali isterinya berdating tengah malam dalam kereta. Selepas skandalnya terbongkar, isterinya masih menafikan dia curang. Isterinya selalu balik malam atas alas an kerja. Anak-anak terbiar. Akhirnya isterinya mintak fasakh. Antara alasannya ialah rakan saya ini orangnya panas baran. Alasan lain ialah dia menuduh suaminya sayangkan anak dari dia. Memang lawak. Akhirnya mereka bercerai. Satu MOU telah ditandatangani antaranya anak yang pertama akan dibela oleh si suami dan anak yang bongsu di bela is isteri. 2 hari selepas itu, si suami dating ke rumah x wife dia untuk mengambil anak yang sulung dan di dapati isterinya sudah melarikan anak anaknya ke Perak. Apabila si suami menjejaki x wifenya, beliau dapat bertemu beliau di Perak. Namun x wifenya member alas an dia menukar fikiran. Setelah itu terjadi pertengkaran. Si isteri di dalam rumah dengan grill terkunci. Si suami diluar dating dengan anak. Hampir sejam memujuk dan hamper sejam dia dan ibunya dimaki hamun. Akhirnya beliau beralah dan balik kerumahnya. Tidak lama selepas itu polis datang dan membawa beliau ke balai polis atas tuduhan mencederakan isteri. Namun dibebaskan selepas polis mendapati laporan tersebut laporan palsu. Ketika ini beliau sakit-sakit. Beliau telah ke Darul Syifa’ dan berjumpa Dato Ismail Kamus. Ternyata selama ini banyak benda-benda kotor yang sudah masuk ke badannya. Antara yang keluar seperti paku, kaca dan lain-lain. Tubuhnya susut teruk. Kini kes asyik naik court dan dirinya sudah hampir tiada wang. Wang simpanan RM 20 ribu sudah habis digunakan. Dalam proses menjual rumah ketika ini di semenyih.
Wah…banyak sekali cerita dari pihak lelaki. Namun mereka ini tidak mendedahkan kepada media... Jadi buat kaum hawa, janganlah ceritakan keburukan suami kepada umum. Selesaikan dengan cara baik. Jumpalah dengan yang pakar. Semoga pandangan kita akan terbuka luas selepas ini. Wallahualam


Zahir 


Sumber : Email Yahoo Group
LELAKI DAN PEREMPUAN SAMA SAJA....
TAK PERLU MENUNDING JARI .....
LELAKI DAN PEREMPUAN ADA KELEBIHAN DAN ADA KEKURANGAN....
BAGI AKU, LELAKI NI SUKA PENDAM RASA DARI MELUAHKAN RASA.......
PEREMPUAN.... TEPUK DADA TANYA SENDIRI.....

Tarikh & Fikir2kanlah..


Renung2kanlah….

(27-11-2009) Hari raya aidiladha "hari Jumaat"

(18-12-2009) Tahun baru hijrah "hari Jumaat"

(25-12-2009) Hari krismas "hari Jumaat"

(1-1-2010) Tahun baru "hari Jumaat"

(26-2-2010) Maulidur rasul "hari Jumaat"

(2-4-2010) Good friday "hari Jumaat"

(
28-5-2010) Hari wesak "hari Jumaat"

(
10-9-2010) Hari raya Aidilfitri "hari Jumaat"

(
27-8-2010) Nuzul Al-Quran "hari Jumaat"

(
5-11-2010) Depavali "hari Jumaat"

Adakah KIAMAT sudah hampir????

Dalam Al-Quran Allah telah berfirman bahawasanya KIAMAT terjadi hari JUMAAT!!!!

Banyak² kita beristighfar dan berdoa pada Allah semoga dosa² di kita ampuni..

22 Tanda Kiamat Semakin Hampir

1. Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan ).

2. Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui internet, iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4. Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5. Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6. Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7. Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8. Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9. Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya,

16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.

21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

Dunia Di Penghujung Nyawa

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah bersabda:

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.'Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis. '
- Sahih Bukhari

~ dah jadi dah...

2) Zina bermaharajalela.

'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.'- Sahih Muslim

~ dah nampak dah...

3) Bermaharajalela alat muzik.

'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka'. Ada yang bertanya kepada Rasulullah;

'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?'Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita'- Ibnu Majah

~ Mentor , Malaysian Idol, Akademi Fantasia, Anugerah Muzik...

4) Menghias masjid & membanggakannya.

'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid'- Riwayat Nasai..

~ memang dah nampak dah...

5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.

'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.'- Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu......

6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran' - Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para ulama'yg tinggal...

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka'bin Luka'(orang yang ***** & hina).
Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia'- Riwayat Thabrani

~ George Bush, Ariel
Sharon & kat Malaysiapun ada....

8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.'- Riwayat Ahmad

~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

Diriwayatkan dari
Abu Hurairah
r.a. 'Di antara anda² telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc..)...

10) Bulan sabit kelihatan besar.

'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.'- Riwayat Thabrani

~ tak caya gi tengok....

11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie......

12) Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak
kesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.'-Riwayat Ahmad

~ tengok kes peperangan Iraq ...

13) Negara Arab menjadi padangrumput & sungai.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²'- Sahih Muslim

~ Dubai dah turun salji... Mina dah kene banjir...

TOLONG SAMPAIKAN KEPADA TEMAN² LAIN!

Dari Abdullah bin 'Amir r.a., Rasulullah s.a.w....bersabda:

'Sampaikanlah pesanku biarpun 1 ayat...'

PENGERTIAN MAKSUD IMAN

- DARI SEGI BAHASA :
Yakin Dan Percaya

- DARI SEGI ISTILAH :
Membenarkan di hati, mengakui dengan lidah dan
BERAMAL DENGAN ANGGOTA

"Jangan setakat membaca tapi cuba la menghayati, jangan setakat tahu tapi cuba la mengamalkan apa yang dah tahu, jangan setakat fikirkan kebaikan untuk diri sendiri tapi fikirkan la jugak kebaikan untuk orang lain terutama orang-orang terdekat yang disayangi." 

 Sumber : Email Yahoo Group

RENUNG-RENUNGKAN... DAN FIKIRKANLAH.....