Wednesday, October 21, 2009

Jangan Ambil Mudah, tapi Fikirkanlah ???.

Kedudukan jerawat dan info

  DAHI
  Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan,
  mungkin terlampau letih.Stress kumpulan ini biasanya panas baran. Nasihat :
   Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan
  minum air banyak

  HIDUNG
  Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin
  bermasalah. Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan
  sistem penghadaman tidak normal. Di salah satu hujung hidung pula boleh
  dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

  DAGU
  Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman)
  lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin
  berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

  PIPI KIRI
  Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan,
  menyahtoksin dan penghasilan darah.

  PIPI KANAN
  Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

  PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
  Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat
  dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan
  lebih baik.

Siswi IPTS jual tubuh ditahan

KUALA LUMPUR: Seorang pensyarah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) berusia awal 20-an antara 17 wanita yang ditahan dalam operasi membanteras pelacuran di sebuah pusat spa di Jalan Ipoh, di sini, lewat malam kelmarin.

Operasi terbabit dilakukan sepasukan anggota Cawangan Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Bukit Aman dan Ibu pejabat Polis Daerah Sentul.

Apa yang menarik, tidak ada sesiapa pun akan menyangka di sebalik dinding di pusat spa terbabit terdapat kegiatan pelacuran.

Jurucakap polis berkata, tembelang kegiatan terbabit terbongkar apabila pihaknya membuat intipan selama beberapa hari selepas menerima maklumat orang awam.

“Kami dapati pintu diperbuat daripada kayu itu menggunakan alat kawalan jauh. Pelanggan tertentu saja boleh masuk dengan diiringi pekerja mereka.

“Seorang pensyarah IPTS warga China antara yang ditahan. Kami dapati dia menyalahgunakan kad pelajar dan kad ekspatriat dengan dipercayai melakukan kegiatan tidak bermoral.

“Dua lagi wanita warga China, tiga dari Vietnam, 10 dari Thailand dan seorang wanita Indonesia yang semuanya berusia awal 20-an turut ditahan dalam operasi membersihkan ‘ayam’ di ibu kota ini,” katanya.

Menurutnya, semua mereka melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen.

Operasi bermula jam 10.30 malam kelmarin itu berakhir kira-kira dua jam kemudian.


Harian Metro - 21 Oktober 2009

35 'sejadah berdiri' di surau sekolah


PASIR MAS 20 Okt. - Orang ramai dan warga Sekolah Kebangsaan Tok Sangkut di sini hari ini gempar apabila kejadian 'sejadah berdiri' seperti yang dilaporkan di beberapa tempat termasuk di Bukit Mertajam pada 2 Oktober lalu, kini berlaku pula di surau sekolah berkenaan.

Jika sebelum ini hanya sehelai yang didakwa berdiri tetapi kali ini sebanyak 35 helai sejadah dilihat berdiri mengikut saf iaitu 15 helai di ruang solat lelaki dan 19 helai di ruang solat wanita dengan sehelai daripadanya berada di bahagian hadapan seolah-olah mengimamkan solat.

Kejadian disedari pada pukul 10.55 pagi oleh seorang murid tahun dua, Nurul Huda Mat Jali, 8, yang mengikuti kelas pemulihan di pondok berdekatan, ternampak sesuatu yang ganjil melalui celah pintu cermin surau berkenaan lalu memberitahu kawan-kawan dan mereka memaklumkan kepada guru.

Ia bukan sahaja menarik perhatian warga sekolah yang tidak percaya ia 'dibuat-buat' oleh seseorang malah penduduk tempatan mula berduyun-duyun ke sekolah itu untuk menatap insiden yang dianggap fenomena luar biasa.

Menurut seorang guru di sekolah berkenaan, Adnan Abdullah, sebaik membuka pintu surau, dia terkejut apabila terpandang kedudukan sejadah tersebut dalam susunan seperti jemaah lelaki dan perempuan sedang mengerjakan solat dan duduk di antara dua sujud.

''Kejadian ini pertama kali saya lihat dan amat terkejut kerana kedudukannya terpisah antara jemaah lelaki dan wanita manakala kedudukan imam di bahagian hadapan.

''Lebih menghairankan ketinggian sejadah itu berdiri juga berbeza seolah-olah menunjukkan yang tinggi itu jemaah dewasa dan yang rendah adalah jemaah kanak-kanak,'' katanya.
Katanya, surau tersebut sudah seminggu tidak digunakan kerana dijadikan kelas sementara kerana ada bilik darjah yang dalam proses baik pulih.

Seorang lagi guru, Mat Yuti Hamid mendakwa, dia orang yang terakhir menggunakan surau itu petang semalam pada pukul 3.40 petang untuk solat zuhur dan ketika meninggalkan surau, dia melihat kesemua sejadah terletak di raknya.
''Semasa saya masuk, semua sejadah berlipat di atas rak bahagian belakang surau dan saya mengambilnya sehelai untuk digunakan. Selesai solat saya hanya melipat sejadah itu dan meninggalkan di ruang solat dan ketika itu tidak ada sebarang perkara aneh berlaku,'' katanya.

Sementara itu Pembantu Penguat Kuasa Pejabat Agama Pasir Mas, Kamaruddin Zakaria mendakwa, kejadian tersebut sengaja direka oleh individu yang tidak bertanggungjawab untuk mencipta suasana gempar.
''Berdasarkan pengamatan saya, insiden ini sengaja direka-reka untuk mengelirukan pandangan orang ramai dan mewujudkan suasana gempar oleh pihak yang tidak bertanggungjawab," katanya.

Bukit Bendera bukan ikon PP


PULAU PINANG 20 Okt. - Buat kali kedua berturut-turut, Bukit Bendera digugurkan sebagai salah satu daripada 10 ikon pelancongan negeri bagi tahun depan selepas tindakan yang sama diambil tahun ini.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen berkata, tindakan tersebut diambil setelah keadaan perkhidmatan kereta api di situ yang sering rosak, tidak selesa dan memberikan imej tidak baik di kalangan pelancong.Katanya, pemilihan 10 ikon di setiap negeri sebenarnya dicadangkan oleh kerajaan negeri termasuk melibatkan negeri ini.

''Kementerian Pelancongan telah mengarahkan Tourism Malaysia untuk memaklumkan semua pejabat pelancongan di seluruh dunia bahawa Bukit Bendera digugurkan sebagai ikon Pulau Pinang bagi 2010.
''Kita tidak mahu pelancong tiba di sini melalui pengalaman yang tidak menyeronokkan,'' katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Projek Menaik Taraf Sistem Kereta Api Bukit Bendera di sini hari ini.
Yen Yen berkata, peruntukan RM63 juta bagi tujuan itu di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) menerusi Kementerian Pelancongan akan melibatkan kerja-kerja mengganti peralatan lama termasuk motor, sistem kabel, landasan dan koc kereta api.

Menurutnya, koc baru itu adalah lebih selesa, berhawa dingin, mempunyai ruang pemerhatian, ciri-ciri keselamatan yang mematuhi piawaian antarabangsa, mempunyai kelajuan yang fleksibel dan boleh terus sampai ke puncak atau berhenti mengikut keperluan.

''Ia sekali gus memendekkan waktu menunggu di samping kapasiti penumpang juga akan ditingkatkan kepada 1,000 orang sejam daripada 280 orang ketika ini,'' katanya.

Sejak Januari hingga September tahun ini, keseluruhan pengguna perkhidmatan kereta api Bukit Bendera berjumlah 439,422 orang.

Kerja menaik taraf tersebut dijadual bermula Mac tahun depan dan selesai pada akhir tahun.
Menurut Yen Yen, pihak kementerian telah mendapatkan pandangan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan projek tersebut adalah mesra alam sekitar.

Katanya, pihaknya juga telah mengarahkan kontraktor menjaga kebajikan empat pelajar yang menggunakan khidmat kereta api tersebut hampir setiap hari dan 93 penduduk tetap di kawasan pelancongan tersebut.
Menurutnya, kontraktor terlibat berjanji untuk menyediakan kenderaan pacuan empat roda bagi kegunaan semua yang terjejas itu.

Dalam pada itu katanya, kerajaan Pusat komited untuk memajukan sektor pelancongan di semua negeri dan kerana itu sejumlah RM15 juta diperuntukkan untuk menambah pelbagai jenis taman di negeri ini.
Kementerian juga katanya, telah melantik tiga pakar dari luar negara termasuk dua dari Perancis di mana salah seorang daripadanya terkenal dengan kejayaan merealisasikan lukisan bunga-bungaan Monet yang amat terkenal di Eropah untuk mengindahkan negeri ini.

5 Reasons Why Couples Fight and Breakup

"5 Reasons Couples Fight and Breakup and What you Can Do About It"


Nearly everyone has experienced a relationship breakup or divorce and it can be one of the most painful periods in your life as you try to heal your broken heart.  What we have discovered in our relationship coaching practice, many breakups don't have to happen.
So, if breakups don't have to occur, what cases them and how can you prevent them?
Here are four ideas to help you better understand why breakups happen and what you can do to prevent them in your relationship.
 

1. Old Fears Surface.

It's to be expected that being in an intimate relationship will inevitable bring up fears and challenges from the past.  These might include fearing not being good enough, attractive enough, wealthy enough or even feelings of abandonment.  If fears are not expected, looked at and healed, they interfere in some way or another with the health of every relationship. Take some time to notice when the fears surface, be loving with
Yourself but look inward instead of outward blaming your partner for what clearly is your issue.


Ask yourself if your fears are "true" or are you just making "stories" up in your head.  If you are creating those "stories" and there's no basis of truth to them, then change your thinking.  It's not always easy to do and it takes moment by moment monitoring of your
Thoughts. If you need help and support to make the changes you want in your life, be courageous enough to get it.


You may not have healed your broken heart from past relationships that ended and you find it very difficult to trust your current partner or open your heart completely to him or her.  We suggest that you stop living from the hurt of those past relationships and bring yourself into the present moment, without continuing the "stories" of the past.  Commit to starting over, allowing your fears to be there but reminding yourself that this is a new day.
 


2.  Not Feeling Understood, Valued, Loved and Appreciated.

Everyone wants to feel understood, valued, loved and appreciated and when we're not, we tend to either withdraw or attack the other person for not meeting our needs.  If you want to be appreciated, start appreciating the other people in your life.  Sounds simplistic but it really works!


If you are not feeling loved, start being open to seeing and feeling love and appreciation that people are giving you that you may not be aware of in your daily life.  It may be that someone allows you to go ahead of them in traffic or tells you to go ahead in a grocery line.  Send some appreciation back to them and to everyone around you and watch love snowball in your life.

3.  Not Making their Relationship a Priority.

Many couples take each other for granted and don't give their relationship the attention it needs most of the time. The lack of closeness and connection can be overwhelming and can cause great loneliness.  Make your relationship a priority in your life.  Set aside time everyday to connect with your partner.


We believe that sex happens long before the bedroom.  It starts all day long when you have thoughts about your partner--Are these thoughts positive or negative?  It continues when you come together--Are you happy to see each other and express love and appreciation or do you great each other with a laundry list of chores, things to be done or grievances?

These are just a couple of ways we make our relationship a priority. Try them in yours!

4.  One or Both People are Made to Feel They are "Wrong."

One of the biggest mistakes people make is that they make each other wrong.  As soon as critical words are said, defenses and walls go up and suddenly that person who you love and they love you becomes an "enemy."


Before you jump into blaming and judging your partner, stop and take a moment to breathe. Ask yourself if making your partner wrong will drive you further apart or move you closer toward healing.  Open your heart to understanding the dynamics of what's going on between the two of you. Understand the full story before you start making someone wrong.  So often we assume to know what is in someone's heart and we really don't.  Take the time to find out!

5. Not healing your heart after a previous relationship breakup

Many people go from relationship to relationship without truly healing their hearts. They never discover what went wrong in their previous relationship and what they could have done differently.  They keep repeating the same mistakes over and over again and always expect a different outcome.