Sunday, October 24, 2010

Matapelajaran Sejarah di semua sekolah rendah 2014

 ( gambar sekadar hiasan )

MELAKA 24 Okt. – Matapelajaran sejarah akan mula diperkenalkan di semua sekolah rendah seluruh negara pada tahun 2014.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, beberapa penambahan baru akan dimasukkan pada subjek Kajian Tempatan yang diajar pada murid tahap dua di sekolah rendah ketika ini.

Menurutnya, tambahan yang dibuat pada subjek tersebut termasuk aspek kewarganegaraan, patriotisme dan perlembagaan negara.

''Kita akan laksanakan subjek Sejarah di sekolah rendah dengan konsep seperti ‘education is fun’ dengan pendekatan seperti kuiz, lawatan ke tempat bersejarah dan rombongan ke Parlimen.

''Kita mahu jadikan ia sebagai matapelajaran yang mudah difahami dan dihayati murid sekolah rendah,'' katanya kepada pemberita selepas menutup persidangan perwakilan dwitahunan Kesatuan Guru-guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) ke-22 di sini hari ini. – Utusan

Sumber : Utusan Malaysia Online
MAKIN BERTAMBAH MATA PELAJARAN UNTUK SEKOLAH RENDAH

Kedah kalah di Stadium Kota Bharu, Kedah 0 - 1 Kelantan

Akhirnya, Kedah terpaksa akur dengan kehebatan pemain Kelantan. 

Dari pagi hingga ke petang, tidak sabar rasanya ingin menonton siaran langsung perlawanan bola sepak Piala Malaysia antara Kedah vs Kelantan. Target dalam kepala, Kedah boleh menang dengan kelantan sebab Kelantan belum pernah menang dengan Kedah dalam saingan Liga Super. Bola itu bulat, maka malam yang ditunggu telah tiba. Aku bersama dengan wife pergi ke rumah tok di tamar melor untuk menyaksikan perlawanan siaran langsung di Astro 801. 

Tepat kul 8.30malam, kami bertolak ke rumah tok. Kami disediakan dengan hidangan nasi lemak yang dibeli oleh maksu. Hehe. Sedap lak rasanya nasi lemak tu. Sambil makan, sambil tengok bola. Kelantan dok attack Kedah ja ni. Apsal Kedah main tak elok malam ni ? Sehingga lah habis 1 bungkus nasi lemak, makan plak kacang kuda.. Habis kacang kuda, minum air teh o. Tamat separuh masa pertama, Kedah 0-0 Kelantan. 

Masuk saja separuh masa kedua, Kedah bermain bertahan sahaja. X nampak pun Kedah buat serangan ke gawang gol Kelantan. Memang x dak ong la malam ni Kedah. Tengok2, corner kick oleh Nor Shahrul Izlan Talaha masuk ke gawang gol yang ditempis oleh Helmi. Apa Helmi buat ? Aduhai, Kelantan dah dapat score sebiji.. Habis lah Kedah, sebut aku dalam hati. Ternyata, Kedah masih tidak dapat menjaringkan gol penyamaan. Asyik dengan permainan bertahan. PreEeeetTTT... KELANTAN MENANG!!

Aku pun balik rumah dengan bini aku dengan perasaan hampa. Memang Kelantan layak ke FINAL dengan permainan yang ditunjukkan oleh depa tadi. Tahniah KELANTAN, buat pasukan KEDAH, cuba lagik di tahun hadapan. 

Keputusan Perlawanan Separuh Akhir 2 : 

KEDAH 0 - 1 KELANTAN ( Agreget 0-1 )

JOHOR FC 0 - 2 N. SEMBILAN ( Agreget 1-2 )

Perlawanan Akhir Piala Malaysia : 
30 Oktober 2010 ( Sabtu )

KELANTAN vs NEGERI SEMBILAN