Sunday, December 20, 2009

Beberapa hari ni sibuk skit, jadi blog pun x dan nak jenguk.....

Assalamualaikum,,,

Kepada kawan-kawan, sahabat-sahabat dan semua yang mengenali diri ini, saya ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi singgah di laman blog yang tak seberapa ini. Di kesempatan ini juga, jika ada salah silap dalam blog ini, harap dimaafkan. Walaupun blog ini kebanyakkan hanya dari artikel copy and paste, namun ramai juga yang sudi singgah di blog ini. Ucapan ribuan terima kasih sekali lagi yang tak terhingga saya ucapkan kepada anda semua.

Walaupun blog ini baru saja di bina, user yang masuk sekarang ini mencapai 2 ribu lebih. Ini sesuatu yang menarik bagi saya kerana dalam tak sampai 3 bulan, ramai kawan-kawan tak kira bangsa masuk dalam blog saya. Hehehehe..... Syioknye saye......

Dalam pada masa yang sama, saya sudah dapat seorang pelanggan yang ingin mengiklankan bannernya dalam blog saya. Dia seorang usahawan Biz Vemma. Walaupun blog ini baru saja dibina, dah ada orang yang ingin iklankan banner web perniagaannya. Untuk itu, saya bagi bonus kepadanya untuk iklankan perniagaannya sehingga penghujung tahun ini. Maka di sini, saya nak beritahu, bukan sahaja blog ini sesuka hati sahaja kita create. Ianya juga boleh menjana pendapatan kepada kita jika kena dengan caranya.

Dalam blog saya juga, diletakkan beberapa iklan biz untuk anda. Semuanya modal yang rendah, Dari RM5 hingga ke RM30 sahaja. Kalau anda ingin mencuba, cuba klik banner tersebut dan fahamilah apa yang ditulis di dalamnya.

Di sini, saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat menyambut Awal Muharram dan Selamat menyambut Hari Krismas pada yang menyambutnya. Tak lupa juga, selamat Tahun Baru 2010 kepada anda yang membaca dan melayari blog ini. Apa azam tahun baru anda?? Mesti nak yang terbaikkan.. ?? Nak kawin, nak anak, nak segala-galanya. Apa azam saya tahun baru nanti ye ???  Secret la...

Untuk pengetahuan anda semua, berkemungkinan saya akan jadi seorang bapa pada tahun depan. Erm, percaya tak ? Tolong doa-doakan semoga saya dan isteri memperolehi zuriat yang sempurna sifatnya.


Jika ada salah silap dalam blog ini, diharap dapat tunjuk ajar dari anda sekalian. Kekadang, dalam tak sengaja, saya telah menguriskan hati kalian. Harap dimaafkan. Semoga blog ini berguna untuk anda untuk renungan, bacaan berita terkini dan banyak lagi info-info menarik untuk anda.


Sekian, terima kasih...syamsyun,
Pendang. Kedah

Berapa Lama Kita DiKubur?


UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA..

Semoga bermanfaat

Berapa lama Kita dikubur?

Awan sedikit mendung, ketika kaki kaki kecil Yani berlari-lari gembira di atas jalanan menyeberangi kawasan lampu merah Karet.

Baju merahnya yg besar melambai-lambai di tiup angin. Tangan kanannya memegang ice-krim sambil sesekali mengangkatnya ke mulutnya untuk dicicapi, sementara tangan kirinya mencengkam Ikatan sabuk celana ayahnya.

Yani dan Ayahnya memasuki wilayah pemakaman umum Karet, berputar sejenak ke kanan & kemudian duduk Di atas tembok nisan "Hj Rajawali binti Muhammad 19-10-1915:20- 01-1965"

"Nak, ini kubur nenekmu mari Kita berdo'a untuk nenekmu" Yani melihat wajah ayahnya, lalu meniru gaya tangan ayahnya yg mengangkat ke atas dan ikut memejamkan mata seperti ayahnya. Ia  mendengarkan ayahnya berdo'a untuk Neneknya...

"Ayah, nenek waktu meninggal umur 50 tahun ya Yah." Ayahnya mengangguk sambil tersenyum, sambil memandang pusara Ibu-nya.

"Hmm, bererti nenek sudah meninggal 42 tahun ya Yah..." Kata Yani berlagak sambil matanya mengira dan jarinya berhitung. "Ya, nenekmu sudah di dalam kubur 42 tahun ... "

Yani menoleh kepalanya, memandang sekeliling, banyak kuburan di sana . Di samping kuburan neneknya ada kuburan tua berlumut "Muhammad Zaini: 19-02-1882 : 30-01-1910"

"Hmm.. Kalau yang itu sudah meninggal 106 tahun yang lalu ya Yah", jarinya menunjuk nisan bersebelahan kubur neneknya. Sekali lagi ayahnya mengangguk. Tangannya terangkat mengusap kepala anak satu-satunya. "Memangnya kenapa ndhuk( anak perempuan) ?" kata sang ayah menatap teduh mata anaknya. "Hmmm, ayah kan semalam bilang, bahwa kalau kita mati, lalu di kubur dan kita banyak dosanya, kita akan disiksa dineraka" kata Yani sambil meminta persetujuan ayahnya. "Iya kan yah?"

Ayahnya tersenyum, "Lalu?"
"Iya .. Kalau nenek banyak dosanya, berarti nenek sudah disiksa 42 tahun dong yah di kubur? Kalau nenek banyak pahalanya, berarti sudah 42 tahun nenek senang dikubur .... Ya nggak yah?" mata Yani bersinar keranana bisa menjelaskan kepada Ayahnya pendapatnya.

Ayahnya tersenyum, namun sekilas tampak keningnya berkerut, tampaknya cemas ...... "Iya nak, kamu pintar," kata ayahnya pendek.

Pulang dari pemakaman, ayah Yani tampak gelisah Di atas sajadahnya, memikirkan apa yang dikatakan anaknya... 42 tahun hingga sekarang... kalau kiamat datang 100 tahun lagi...142 tahun disiksa ... atau bahagia dikubur .... Lalu Ia menunduk ... Meneteskan air mata...

Kalau Ia meninggal .. Lalu banyak dosanya ...lalu kiamat masih 1000 tahun lagi berarti Ia akan disiksa 1000 tahun?
’Innalillaahi WA inna ilaihi rooji'un’ .... Air matanya semakin banyak menetes, sanggupkah ia selama itu disiksa? Iya kalau kiamat 1000 tahun ke depan, kalau 2000 tahun lagi? Kalau 3000 tahun lagi? Selama itu ia akan disiksa di kubur. Lalu setelah dikubur? Bukankah Akan lebih parah lagi?
Tahankah? padahal melihat adegan pameran dipukuli masa  di tv kemarin ia dah tak tahan?

Ya Allah... Ia semakin menunduk, tangannya mengangkat, setinggi bahunya  naik turun tak teratur.... air matanya semakin membanjiri pipi dan janggutnya…

”Allahumma as aluka khusnul khootimah”... berulang Kali di bacanya DOA itu hingga suaranya serak ... Dan ia berhenti sejenak ketika terdengar batuk Yani.

Dihampirinya Yani yang tertidur di atas dipan Bambu. Di betulkannya selimutnya. Yani terus tertidur.... tanpa tahu, betapa sang bapak sangat berterima kasih padanya karena telah menyadarkannya arti sebuah kehidupan... Dan apa yang akan datang di depannya....

"Yaa Allah, letakkanlah dunia ditanganku, jangan Kau letakkan dihatiku..."

Sebarkan e-mail ini ke saudara-saudara Kita, mudah-mudahan bermanfaat.. ..

"Sebarkanlah walau hanya 1 ayat" Sumber : Email Yahoo Group


SEMOGA MENJADI PEDOMAN KEPADA KITA SEMUA...