Tuesday, June 15, 2010

Piala Dunia 2010 : Jualan Kondom Naik Selepas Korea Selatan Menang

SEOUL: Jualan kondom di Korea Selatan melonjak lima kali ganda selepas penyokong meraikan kemenangan pasukan bola sepak mereka sewaktu menentang Greece pada perlawanan pembukaan Piala Dunia.

Kira-kira sejuta penyokong berbaju merah di seluruh negara itu, termasuk 200,000 di Seoul, memenuhi pusat perniagaan, stadium dan taman tema, Sabtu lalu untuk menyokong pasukan mereka yang menang 2-0 ke atas juara Euro 2004, Greece.


Bagaimanapun, pihak yang paling beruntung adalah kedai serbaneka dan premis menjual ayam goreng segera ketika penyokong membanjiri jalan raya, lapor JoongAng Daily, semalam.


Akhbar itu berkata, rangkaian kedai Bokwang Family Mart untung dua kali ganda di tempat yang menyaksikan ramai penyokong berkumpul.


Kedai di kawasan perumahan turut menikmati perniagaan memberangsangkan kerana mereka yang menonton perlawanan itu di rumah membeli tiga kali ganda minuman keras dan lebih daripada dua kali ganda, snek.


Selepas perlawanan itu, penyokong yang bergembira membeli lima kali ganda kondom berbanding ketika persembahan luar biasa pasukan itu sewaktu Piala Dunia 2006. — AFP 

Sumber : Harian Metro Online
 
MACAM-MACAM ADA MASA BOLA SEPAK PIALA DUNIA BERLANGSUNG..

Jadual Perlawanan Siaran Langsung dan Siaran Tertunda Piala Dunia 2010Jadual  lengkap Perlawanan Siaran Langsung dan Siaran Tertunda Piala Dunia 2010 di RTM.

Klik gambar untuk mendapatkan paparan jadual perlawanan dengan resolusi yang terbaik.
 
Boleh download file di SINI 
File dalam format PDF 

Sumber : Rtm Malaysia

 
SELAMAT BERJAGA MALAM... 
JANGAN SAMPAI TAK PERGI KERJA SUDAH....
ATAUPUN LENA DI TEMPAT KERJA... 
 
 
 

DaerahKu : Projek Mendalam Sungai Di Pendang RM7j

Johari Baharum berbincang sesuatu dengan seorang pegawai MADA ketika melawat projek mendalam dan meninggikan ban sungai di Pendang, semalam. PENDANG 13 Jun - Masalah banjir yang melanda daerah ini sejak enam tahun lalu dijangka dapat dikurangkan apabila projek mendalamkan sungai dan meninggikan ban sepanjang 30 kilometer bernilai hampir RM7 juta siap dua tahun lagi.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Johari Baharom berkata, projek kendalian Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) itu antaranya bertujuan mengelakkan kemusnahan tanaman padi yang ditanggung para pesawah akibat bencana alam berkenaan.

Katanya, ia melibatkan dua fasa iaitu dari Pendang ke Titi Haji Idris dan dari Titi Haji Idris hingga ke Kampung Alor Sakan di Alor Setar yang masing-masing sepanjang 15 kilometer.

''Projek fasa pertama dengan kos RM2.8 juta sedang berjalan dan dijangka siap hujung tahun ini manakala fasa kedua bernilai RM4 juta dijangka siap dua tahun lagi.

''Apabila kedua-duanya siap sepenuhnya kelak, sebahagian masalah banjir di sekitar daerah ini akan dapat diatasi," katanya kepada pemberita selepas meninjau keadaan sawah padi yang tenggelam akibat banjir di sekitar daerah ini di sini hari ini.

Dalam lawatan itu, beliau turut meninjau perkembangan projek mendalamkan sungai dan meninggikan ban tersebut.

Banjir yang melanda daerah ini pada minggu lalu mengakibatkan seramai 53 orang daripada 13 keluarga terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir sementara di Kompleks Rakan Sukan di sini.

Kesemua mangsa dari Kampung Bonggol Besi; Kampung Pondok Haji Hussin; Kampung Bonggol Kambing; Kampung Pondok Hampar Kanan; Kampung Sukamari dan Kampung Kampung Alor Punti.

Mohd. Johari berkata, masalah banjir khususnya di dalam kawasan MADA dijangka dapat diatasi dalam jangka masa panjang apabila projek lencongan selatan dapat disiapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Kata beliau, dalam RMK-10 juga, kementeriannya akan memberi penekanan kepada usaha menaik taraf infrastruktur dan sistem pengairan MADA yang kebanyakannya sudah diguna pakai sejak 1970.

''Jika tidak, masalah banjir yang sudah 12 kali berlaku di negeri ini sejak 2004 sukar diatasi," katanya.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, banjir di daerah ini pada minggu lalu mengakibatkan kira-kira 2,074 hektar padi ditenggelami air dengan anggaran kerosakan tanaman padi seluas 600 hektar di wilayah tiga dan empat MADA.

Katanya, hasil bancian, jumlah kerugian sebenar yang ditanggung pesawah dijangka diketahui dalam tempoh terdekat.

''Kerajaan akan menghulurkan bantuan RM573 setiap hektar kepada petani yang terjejas selepas MADA dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) selesai menjalankan bancian," katanya. 

Sumber : Utusan Malaysia Online

DENGAN HARAPAN MANGSA BANJIR DAPAT DIKURANGKAN..... AMIN