Sunday, February 06, 2011

Selamat Tahun Baru Cina 2011Saya mengucapkan 
Happy Chinese New Year 
untuk semua blogger dan kawan-kawan yang berbangsa Cina

Skuad Hijau Kuning, Kedah 2011 : Nama Pegawai, Jurulatih dan PemainSumber : -

Pengumpat, Pencela serta Pengadu Domba adalah antara DOSA BESAR


Pedoman: Mengadu domba antara dosa besar

DALAM peristiwa Israk dan Mikraj, dinyatakan bahawa Rasulullah SAW menyaksikan segolongan lelaki dan wanita memotong potongan daging seorang daripada mereka.

Kemudian, mereka meletakkan potongan daging itu pada mulut seorang di kalangan mereka dan berkata: “Makanlah seperti mana yang aku makan.” Hairan dengan kejadian itu, Rasulullah SAW bertanya kepada Jibril: “Wahai Jibril, siapakah mereka itu? Lantas Jibril menjawab: “Mereka inilah pengumpat, pencela serta pengadu domba.” Menyentuh mengenai hal ini, Imam al-Ghazali serta kebanyakan ulama Islam bersepakat ia termasuk antara dosa besar yang mendedahkan sesuatu perihal atau percakapan orang lain kepada diri yang diumpat.

Sikap suka mengadu ini pasti mendatangkan persengketaan dan perbalahan antara dua pihak dan sesiapa yang melakukannya tergolong dalam kalangan orang yang menabur fitnah sebagaimana kumpulan manusia yang dilihat oleh Rasulullah SAW.

Ini jelas dalam firman Allah SWT dalam surah Humazah, ayat satu yang bermaksud: “Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci dan pengeji,” dan surah al-Qalam, ayat 11 hingga 13 yang bermaksud: “Yang suka mencaci lagi yang suka menyebarkan fitnah hasutan (untuk menjahilkan orang ramai).” Dalam ayat ini, golongan yang suka mencaci dan menyebarkan fitnah untuk merosakkan orang lain tergolong di dalam perbuatan mengadu domba.


Sebagai orang Islam, menjadi kewajipan kepada kita untuk tidak melakukan fitnah dan mengadu-domba serta menolak jika didatangi orang yang suka berbuat demikian.


Ini sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu mengenainya sehingga menyebabkan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Surah al-Hujurat, 6) Allah SWT juga berfirman bahawa kita tidak boleh mencampuri urusan dan perbalahan orang lain serta memperbesar-besarkan sesuatu perkara sebagaimana dinyatakan dalam surah al-Hujarat, ayat 12, bahawasanya: “Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang.” Huzaifah RA menyatakan, bahawasanya beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda bahawa golongan ini tidak akan memasuki syurga sebagaimana sabda baginda iaitu: “Tidak masuk syurga orang yang suka mengadu domba.” (Riwayat Muslim) Justeru, peliharalah lidah daripada melakukan perkara yang ditegah oleh syariat seperti mengadu domba atau menyebar fitnah kerana ia merosakkan hubungan sesama insan, selain akan diazab oleh Allah SWT sebagaimana diperlihatkan kepada Rasulullah SAW pada malam Israk dan Mikraj.

Sumber : Harian Metro Online

SEMOGA MENJADI PEDOMAN UNTUK KITA SEMUA..

Manchester United kalah di tangan pasukan tercorot, Wolverhampton Wanderers


Wolves calar rekod Man Utd


LONDON: Wolverhampton Wanderers melakukan kejutan Liga Perdana Inggeris apabila menewaskan pendahulu liga, Manchester United 2-1, awal pagi tadi, sekali gus memusnahkan rekod tanpa kalah United musim ini.

United yang bertandang ke Wolves yang kini kelab tercorot liga, memperoleh gol awal menerusi Nani pada minit ke-3 tetapi George Elokobi menyamakan kedudukan enam minit kemudian.
Wolves memperoleh gol kemenangan menerusi Kevin Dolye pada minit ke-40.

Dengan keputusan itu, Arsenal yang mencatat keputusan seri 4-4 dengan Newcastle merapatkan jurang tiga mata dengan United yang masih di tangga teratas liga. - Agensi

Sumber : Berita Harian Online, livescore

REKOD MAN UTD LEBUR... HAHA

Mubarak letak jawatan parti


KAHERAH 5 Fe. - Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai pemimpin tertinggi parti pemerintah, Parti Demokratik Kebangsaan Mesir, hari ini.

Pengumuman Presiden Mesir itu menyusul selepas setiausaha agung parti itu, Hossam Badrawi dan anaknya, Gamal Mubarak yang juga salah seorang pemimpin tertinggi parti itu mengumumkan meletakkan jawatan. - REUTERS


Sumber : Utusan Malaysia Online

PERKEMBANGAN BAIK DI MESIR...

Ranking terbaru FIFA pada 2 Februari 2011, Malaysia naik 2 anak tangga. Kini berada di ranking ke 140 terbaik Dunia

( klik pada gambar untuk gambaran lebih jelas)

Tahniah Skuad Harimau Malaya!!

Tahniah kerana memberi aksi terbaik di peringkat antarabangsa.
Tahniah juga kerana memperbaiki ranking terbaik Malaysia di peringkat Dunia.
Singapore pun dah jatuh 3 anak tangga dari 139 kepada 142.

Tahniah Malaysia!!