Monday, November 16, 2009

Windows 7 Lebih Mesra, Responsif


windows 7 mendapat sambutan menggalakkan daripada pengguna.

SELEPAS sistem operasi PC Windows Vista, kini Microsoft melangkah jauh dengan melancarkan Windows 7 yang lebih mesra pengguna, canggih dan pantas. Ia dilancarkan di ibu negara baru-baru ini bersama-sama rakan niaga Intel, HP, Dell, Acer, DiGi, AMD, Asus dan Lenovo.


Sistem operasi baru ini menawarkan antara muka pengguna yang menjadikan tugas seharian lebih mudah.
Kehadiran Windows 7 di negara ini disokong oleh rakan niaga Microsoft dengan menggunakannya di dalam komputer dan perisian masing-masing.

Dengan pelbagai pilihan PC dan harga, pengguna boleh memilih yang sesuai dengan keperluan mereka daripada netbook, ultrathin notebook dan laptop kepada desktop dan mesin permainan.

Pengarah Urusan Microsoft Malaysia, Yasmin Mahmood berkata, Microsoft Malaysia amat teruja dengan Windows 7 di negara ini dan merupakan hari yang amat bermakna bagi industri teknologi maklumat (IT).

"Windows 7 telah berada di seluruh negara dan pengalaman di PC semakin bermakna bagi pengguna seperti diimpikan ringkas, pantas, lebih responsif.

"Kami berharap pengguna di negara ini yang menggunakan Windows dan menaiktaraf PC dalam masa 12 bulan ini akan menikmati apa yang dialami oleh lapan juta penguji beta," katanya semasa majlis pelancaran rasmi Windows 7 bagi Malaysia di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Yasmin berkata, tiga idea besar memainkan peranan dalam pembangunan Windows 7 iaitu :-


lBekerja seperti mana yang dikehendaki pengguna.

lPengguna mahukan komputer boot up lebih cepat dan Windows 7 mengambil masa hanya 15 saat.
lSistem operasi juga lebih responsif dan menawarkan hayat bateri lebih lama.

lDengan Windows 7, Microsoft telah menjadikan tugasan lebih ringkas, pantas, lebih responsif dan kurang sibuk.

lMeringkaskan tugasan seharian.

lPeningkatan telah dilakukan kepada pemprosesan tetapi menjadikan pengkomputeran lebih mudah.

lDari Taskbar kepada ciri Snap and Shake, Windows 7 membantu pengguna melakukan apa saja dengan cara yang mudah dan pantas.

lMenjadikan perkara baru kenyataan

lciri baru seperti fungsi much-touted multitouch, PlayTo, location-aware printing dan beberapa peningkatan yang membolehkan perkara baru dilakukan.

Yasmin mengucapkan terimakasih kepada semua penguji di negara ini yang mengambil bahagian serta rakan kongsi yang menyumbangkan masa serta memberikan maklum balas sehingga menjadikan Windows 7 sistem operasi terbaik dari Microsoft.

Dalam menjadikan matlamat Windows 7 menjadikan impian sebagai kenyataan Penolong Pengarah Eksekutif Majlis Kebangsaan Orang Buta Malaysia (NCBM), Moses Choo telah melakukan demo bagaimana sistem operasi terkini dapat membantu mereka yang kurang bernasib baik.

Pada masa yang sama, Microsoft Malaysia, Acer dan Asus mendermakan perisian dan perkakasan komputer kepada NCBM bagi membantu usaha merapatkan ruang digital di antara mereka.

Berbaloi dengan ciri yang diberikan, harga runcit Windows 7 dengan versi penuh bermula dengan RM525 bagi Home Premium, bagi Professional adalah RM855 manakala RM903 bagi Ultimate.

Bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Windows 7 boleh layari laman sesawang www.win7.com.my/

Sumber : Utusan Malaysia Online


BAGAIMANA PENDAPAT ANDA ?????

Bapa dipenjara 140 tahun dan 40 sebatan kerana rogol anak

KUALA LUMPUR: Seorang bapa dihukum penjara 140 tahun dan 40 kali sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah terhadap sembilan pertuduhan merogol dan mencabul dua anak perempuannya berusia 13 tahun dan 15 tahun.

Hakim Fathiyah Idris membuat keputusan itu sambil menyifatkan perbuatan tertuduh berusia 43 tahun itu sangat menjijikkan dan keji.

Berdasarkan pertuduhan pertama, bapa kepada lima orang anak itu dikenakan penjara 25 tahun dan 15 kali sebatan mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan, manakala bagi pertuduhan kedua turut dikenakan hukuman yang sama.

Bagi pertuduhan ketiga iaitu merogol mangsa, tertuduh dikenakan penjara 20 tahun dan 10 kali sebatan, dan bagi pertuduhan keempat dan kelima tertuduh dikenakan masing-masing 10 tahun penjara kerana mencabul mangsa dengan menggunakan jari, mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu antara 7 pagi dan 2 petang pada Januari 2006 hingga Jun 2008.

Tertuduh turut dikenakan penjara 50 tahun selepas mengaku bersalah terhadap empat pertuduhan melakukan kesalahan mencabul anak keduanya mengikut Seksyen 377CA dan Seksyen 354 Kanun Keseksaan.

Bagaimanapun Fathiyah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman itu berjalan serentak iaitu hanya penjara 25 tahun dan 40 kali sebatan bermula dari tarikh dia ditangkap pada 25 Jun 2008.

Fathiyah turut mengarahkan tertuduh diawasi oleh polis selama dua tahun dan menjalani sesi kaunseling sepanjang tempoh penjara.

Tertuduh seorang bekas tentera yang diwakili peguam bela P Gunalan, tidak menunjukkan sebarang reaksi dan hanya tenang sepanjang hukuman dibacakan terhadapnya.

Fathiyah berkata, anak-anak tertuduh masih mentah dan memerlukan bimbingan dan perlindungan daripada seorang bapa tetapi berlaku sebaliknya dan mahkamah juga percaya jika mangsa tidak melaporkan kepada guru kaunseling sekolah, tertuduh masih melakukan perbuatan yang sama.-Bernama


Sumber : Harian Metro Online


BAPA BENGONG MACAM NI!!!

Along Guna Laman Web Sosial Ugut Mangsa

KUALA LUMPUR: Along kini menggunakan laman web sosial percuma popular, Facebook, untuk mengugut dan memalukan peminjam yang gagal menjelas hutang.

Ketua Jabatan Aduan dan Khidmat Awam MCA, Datuk Michael Chong, berkata cara itu diguna bagi menakutkan mangsa dengan menyiarkan identiti mangsa seperti gambar, maklumat peribadi dan jumlah hutang yang tidak dijelaskan.

"Sebelum ini, mereka menggunakan cat dan poster tetapi kini mereka meletakkan maklumat mengenai peminjam di dalam laman web sosial mereka sendiri," katanya kepada pemberita di ibu pejabatnya di Wisma MCA, Jalan Ampang di sini, hari ini.

Dalam kes terbaru ini, seorang pekerja kedai aksesori kereta diugut supaya menjelaskan bayaran menerusi laman web berkenaan.

Beliau berkata, Along turut meletakkan gambar dan memberi amaran supaya menjelaskan bayaran.

Mangsa yang berumur 25 tahun dan berasal dari Batu 9, Cheras itu meminjam RM1,000 September lalu tetapi dipaksa menjelaskan bunga tambahan sebanyak RM80,000.

Bimbang akan ugutan yang semakin banyak diterima dan menjadi-jadi, satu laporan polis dibuat peminjam itu Jumaat lalu di Balai Polis Daerah Kajang. - Bernama
Sumber : Berita Harian Online

JANGAN PINJAM SAMA ALONG, PINJAM PADA BANK LEBIH BAIK

Kerusi DUN Kota Siputeh diisytihar kosong


KUALA LUMPUR: Pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh di Kedah selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya, Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu, Abu Hassan akan dihalang daripada menghadiri persidangan DUN esok.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

"Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah," katanya ketika menyampaikan keputusannya pada 5.30 petang tadi. - Bernama 

Sumber : Berita Harian Online

MENGUNDI LAGI............... APA PENDAPAT ANDA ????

Nasib pos di Bangladesh


PEJABAT pos yang suatu ketika mempunyai rangkaian perhubungan yang cukup komprehensif semakin lemah operasinya ekoran penggunaan telefon bimbit dan e-mel.


SEPERTI pagi sebelumnya, Chunnu Biswas membuka pejabat pos kecil dua bilik yang hanya berbumbungkan zink tanpa sebarang surat untuk dihantar.

Hari itu merupakan hari keempat posmen yang berumur 45 tahun yang berasal dari Chowgachi, iaitu sebuah kampung yang terletak di barat Bangladesh, tidak mempunyai urusan jual-beli kecuali melihat habuk yang semakin tebal di meja memproses surat.

"Penduduk kampung hanya datang untuk berbual bukannya menghantar surat. Hanya beberapa lelaki warga emas menulis surat, manakala selebihnya menggunakan telefon bimbit untuk berbual dan menghantar Khidmat Pesanan Ringkas (SMS)," katanya.

Sebagai kakitangan kerajaan, kerjaya Biswas mungkin selamat ketika ini, bagaimanapun penggunaan telefon bimbit yang semakin meningkat membuatkan masa depannya dan 40,000 posmen lain tidak menentu.

Pengarah Besar Pejabat Pos di Dhaka, Bangladesh, Mohasherus Rahman mengakui beliau juga bimbang dengan survival organisasi tempatnya bekerja yang wujud sejak era kolonial British itu.

"Jabatan Pos kini berdepan dengan cabaran yang paling hebat sepanjang 150 tahun perkhidmatannya. Dalam tempoh sedekad lalu, kami menghantar 240 juta pucuk surat, bagaimanapun jumlah tersebut berkurangan kepada 200 juta lima tahun lalu dan tahun lalu kami hanya menghantar 150 juta pucuk surat.


MASTER Pos, Shafia Begum mengenang masa depan pejabat pos di perkampungan Kathal kira-kira 100 kilometer ke utara Dhaka.


"Kecuali pada masa-masa tertentu, rakyat Bangladesh seolah-olah terlupa seni menulis surat. Telefon bimbit ada di mana-mana dan sangat murah. Mereka lebih gemar membuat panggilan atau menghantar mesej."

Sekurang-kurangnya terdapat 10,000 pejabat pos di Bangladesh terutama di kawasan pedalaman. Namun, menurut Rahman, kebanyakan pejabat pos tersebut menerima penghantaran surat yang sedikit dan mungkin akan ditutup dalam tempoh beberapa bulan. Semuanya gara-gara telefon bimbit.

Kemerosotan penghantaran surat yang drastik memaksa pihak berkuasa untuk menukar fungsi pejabat pos dan tentera penghantar surat iaitu lelaki berseluar khaki yang membawa surat ke kawasan-kawasan terpencil.
Negara yang serba daif itu dengan populasi berjumlah 144 juta orang hanya mempunyai 1.5 juta buah telefon bimbit pada 2003. Bagaimanapun, pada bulan lalu jumlah itu meningkat kepada 50 juta.

Kiriman wang
Angka tersebut dijangka meningkat dua kali ganda menjelang 2015. Ini berikutan kiriman wang daripada rakyat Bangladesh yang bekerja di luar negara dan pertumbuhan eksport dagangan yang berganda.

Lonjakan penggunaan telefon bimbit turut memberi impak besar terhadap kos panggilan dalam negara dari tujuh taka (RM0.35) seminit pada 2003, sekali gus memudahkan golongan miskin untuk berkomunikasi dengan saudara-mara mereka yang tinggal di kampung atau bandar-bandar lain.

Kesan penggunaan e-mel juga memberi ancaman kepada perkhidmatan pos walaupun komputer masih jarang digunakan di bandar dan di kawasan pedalaman.

Rahman berkata, dengan kerugian yang dialami oleh Jabatan Pos sebanyak AS$22 juta (RM75.2 juta) tahun lalu, perkhidmatan tersebut perlu dirombak bagi membolehkan posmen mempunyai kerja.

Sebelum ini, jabatan tersebut telah menandatangani satu perjanjian dengan 16 buah bank swasta untuk urusan penghantaran ke kawasan-kawasan yang tidak mempunyai cawangan bank tersebut.


DAIF dan semakin sunyi adalah pemandangan biasa pejabat-pejabat pos di kawasan pedalaman di Bangladesh.


Perjanjian tersebut melibatkan syarikat pemindahan gergasi Western Union untuk menghantar kiriman wang ke 500 buah pejabat pos.

"Kita juga akan cuba memperluaskan perkhidmatan penghantaran surat ekspres untuk menyaingi syarikat penghantaran swasta dalam penghantaran surat rasmi dan bungkusan," kata Rahman.

Ketua Ekonomi dan Analisis Institut Pembangunan Pengajian Bangladesh, Zaid Bakht berkata, pejabat pos perlu memaksimumkan penggunaan struktur tradisi.

"Tiada organisasi di Bangladesh yang mempunyai rangkaian hubungan komprehensif seperti pejabat pos. Sepatutnya ia menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada," kata beliau.

Rahman mempunyai satu lagi perancangan untuk menjadikan Ketua Pegawai Pos Biswas dan rakan-rakannya mendapat keuntungan dalam menjalankan tugas melalui satu pertandingan menulis surat peringkat kebangsaan.
"Kita akan melancarkan pertandingan menulis surat kepada kawan, anak perempuan kepada ibunya, anak lelaki kepada bapanya.

"Kita tidak akan kehilangan hobi manusia yang suka menulis surat yang saya fikirkan sebagai satu bentuk seni yang terlalu indah," katanya. - AFP

Sumber : Kosmo Online

POS DI NEGARA BANGLADESH LEBIH TERUK DARI MALAYSIA....
HARAP-HARAP DI MALAYSIA TIADA PEJABAT POS MACAM TU.............

Pelatih ingkar sertai semula PLKN


KUALA LUMPUR - Lebih 2,000 daripada 6,804 pelatih yang gagal menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) sebelum ini tidak akan dikenakan hukuman penjara atau denda, sebaliknya akan dipanggil semula menyertai program tersebut tidak lama lagi.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata, sebahagian pelatih terbabit kini tertakluk di bawah Akta Latihan Khidmat Negara (Pindaan) 2009 yang dikuatkuasakan pada 1 November lalu selepas pihak polis melakukan siasatan dan mengesahkan mereka sebagai NFA atau no further action.

"Berdasarkan arahan Jabatan Peguam Negara, kesemua mereka telah diarah untuk menjalani semula PLKN yang bakal dilakukan secara berperingkat-peringkat.

"Jika ingkar, mereka perlu menjalani hukuman khidmat masyarakat, apa yang pasti walaupun telah menjalani hukuman itu mereka tetap diwajibkan menjalani PLKN," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Abdul Hadi bagaimanapun memberitahu, nasib baki pelatih yang ingkar belum diketahui kerana pihak polis masih menjalankan siasatan dan ia akan diputuskan selepas mendapat arahan pejabat Peguam Negara.

"Sama ada mereka akan dikenakan hukuman penjara dan denda atau menjalani hukuman khidmat masyarakat ia akan diputuskan nanti," ujarnya.

Sumber : Kosmo Online

KEPADA YANG INGKAR KE LATIHAN PLKN TU, PERGILAH... BUKAN LAMA MANA PUN KAN..... 
ADA MASALAH KA KALAU MASUK LATIHAN TU ???