Monday, November 08, 2010

Sukan Asia 2010 Guangzhou, China : Bola Sepak :- Malaysia 2 - 1 Kyrgysztan

Sukan Asia 2010 Guangzhou, China

Keputusan Penuh Bola Sepak :-


Jaringan Malaysia:
Norshahrul Idlan Talaha 27"
S. Chanturu 60"

Jaringan Kyrgyzstan :
Sydykov 37"

ADUN DAP cadang jadikan Bahasa Inggeris bahasa rasmi kedua P Pinang

GEORGETOWN: Kerajaan DAP Pulau Pinang hari ini diminta mempertimbangkan cadangan menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi kedua Pulau Pinang selaras dengan hasrat menjadikan negeri ini sebagai bandar antarabangsa pada masa hadapan.

Jagdeep Singh Deo (DAP-Datuk Keramat) berkata, Bahasa Inggeris penting kerana ia linguafranca (bahasa antarabangsa) yang digunakan oleh kebanyakan negara di dunia.

"Saya tidak menolak Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara, tetapi Bahasa Inggeris juga penting dan mohon kerajaan negeri pertimbangkan cadangan untuk menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua di Pulau Pinang," katanya ketika perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2011 pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Selain itu, Jagdeep juga mencadangkan agar kerajaan negeri menamakan beberapa jalan di negeri ini dengan nama pemimpin veteran dari Pakatan Rakyat (PR) sebagai mengenang jasa mereka dalam politik.

"Inisiatif ini telah dilakukan oleh kerajaan negeri terdahulu iaitu menamakan beberapa jalan dengan tokoh-tokoh politik seperti Jalan Yap Chor Ee. Sebagai contoh mungkin kita boleh namakan satu jalan di Butterworth dengan nama tokoh veteran dari PR," katanya.

Sementara itu, Tsim Tze Tzin (PKR-Pantai Jerejak) mencadangkan kerajaan negeri menggubal satu dasar bagi menggalakkan pembinaan rumah mampu milik bagi memastikan rakyat Pulau Pinang mempunyai kediaman sendiri yang selesa.

"Masalah yang berlaku ialah jurang antara rumah mewah dan rumah kos rendah adalah terlalu ketara iaitu harga rumah mewah terlalu tinggi dan tidak mampu dibeli oleh rakyat berpendapatan rendah.
"Sedangkan rumah kos rendah keadaannya terlalu menyedihkan tetapi rakyat negeri ini tidak mepunyai pilihan, kita seharusnya lebih fokus untuk pembinaan rumah yang diperlukan oleh rakyat Pulau Pinang," katanya.

Beliau berkata setiap rumah mampu milik yang hendak dibina perlu mempunyai keluasan 1,000 kaki persegi dengan harga jualan antara RM100,000 hingga RM200,000.

Tsim turut mencadangkan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) supaya lebih fokus kepada usaha membina rumah mampu milik dengan persekitaran yang selesa.

"Saya juga berharap Suruhanjaya Perumahan yang akan ditubuhkan memantau spekulasi harga jualan rumah dan menetapkan supaya satu rumah hanya boleh dijual sekali sahaja kepada setiap keluarga, ini bagi mengelakkan spekulasi harga," katanya. - BERNAMA

Sumber : Berita Harian Online
ENGLISH, MANDARIN OR ARAB ?

Perhatian !! JKM minta mangsa banjir buat laporan segera untuk bancian ganti rugi

ALOR SETAR: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) meminta mangsa banjir di negeri-negeri yang dilanda banjir terutama Kedah membuat laporan polis dengan segera mengenai kerosakkan peralatan dan rumah akibat bencana yang berlaku sejak 1 November lalu.

Ketua Pengarah JKM, Datuk Meme Zainal Rashid berkata, ia bagi memudahkan pihaknya membuat bancian segera dalam memastikan mangsa yang terjejas banjir mendapat bantuan ganti rugi dengan cepat.


"Saya difahamkan ada sebahagian daripada mangsa banjir yang barangan mereka rosak teruk dan tidak dapat diselamatkan," katanya kepada pemberita selepas melawat keluarga dua kanak-kanak yang mati lemas selepas terjatuh dalam tali air di Tanjung Bendahara, dekat sini hari ini.

Pada 4 Nov lalu, dua kanak-kanak Nur Irshah Rosli, 9, dan Awwab Hakimi Rudaini, 7, dilapor hilang ketika bermain di kawasan tali air berhampiran sawah padi yang dipenuhi air.


Mayat Nur Irshah dijumpai oleh pasukan penyelamat Jumaat lepas dan selamat dikebumikan di tanah perkuburan Masjid Tanjung Bendahara dekat sini, manakala seorang lagi mangsa, Awwab belum ditemui. Hadir sama dalam lawatan itu Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah yang turut menyampaikan sumbangan kepada keluarga mangsa lemas. Meme berkata, sehingga kini JKM masih menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada lebih 28,208 orang mangsa banjir melibatkan 6,874 keluarga yang masih berada di 70 pusat pemindahan banjir di Kedah.


Sementara itu, Bashah berkata, beliau berterima kasih kepada kerajaan persekutuan yang menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi mengurus dan membantu mangsa banjir.

Beliau berkata, ini menunjukkan kerajaan persekutuan amat prihatin dengan nasib yang menimpa rakyat di negeri ini dalam usaha untuk memulihkan kembali mangsa-mangsa yang terjejas banjir.


"Kita akan menggerakkan semua ahli dan pemimpin akar umbi parti komponen Barisan Nasional (BN) untuk membuat bancian terhadap semua rumah yang mengalami kerosakan teruk bagi membolehkan bantuan disalurkan tanpa mengira kaum dan parti politik," katanya.-Bernama

Sumber : Harian Metro Online
KEPADA SEMUA MANGSA BANJIR, 
BUAT LAPORAN POLIS KEROSAKAN HARTA BENDA AKIBAT BANJIR

PERINGATAN : Nilai semula Solat kita ...

Nilai semula Solat kita - 
Anda Tergolong Dalam Peringkat Mana??


Golongan 1- Golongan jatuh jadi kafir
Kita boleh lihat hari ini sudah ramai umat islam yang tak sembahyang, bahkan ramai juga yang tak tahu nak sembahyang. Imam Malik kata jatuh kafir kalau tak sembahyang tanpa sebab. Imam Syafi kata jatuh fasik (pun masuk neraka juga) kalau ia masih yakin sembahyang itu fardu.

Golongan 2- Golongan dosa dan derhaka
Orang yang mengerjakan sembahyang secara zahir sahaja, bacaan pun masih tak betul, taklid buta, main ikut-ikut orang saja. Belajar sembahyang maupun secara resmi atau tak resmi tak ada. Ilmu tentang sembahyang tiada. Golongan ini tertolak bahkan berdosa besar dan hidup dalam keadaaan derhaka kepada Allah Taala.

Golongan 3- Golongan Fasik
Orang yang mengerjakan sembahyang, bahkan tahu ilmu mengenai sembahyang, tetapi tak boleh lawan nafsu terhadap tarikan dunia yang kuat. Jadi mereka ini sekejap sembahyang, sekejap tidak. Kalau ada masa dan mood baik ia sembahyang, kalau sibuk dan terkocoh kacah, ada program kenduri, pesta ria, berziarah bermusafir, letih dan penat, maka ia tak sembahyang.Orang ini jatuh fasik.

Golongan 4- Golongan Lalai
Orang yang sembahyang, kalaupun ilmunya tepat, fasih bacaannya,tetapi tak khusyuk kalau diperiksa satu persatu bacaannya, lafasnya banyak yang dia tak faham, fikirannya tak terpusat atau tak tertumpu sepenuhnya pada sembahyang yang dilaksanakannya itu disebabkan tak faham apa yang dia baca. Cuma main hafal saja. Jadi fikirannya terus tertumpu pada dunia dan alam sekelilingnya. Fikirannya mengembara dalam sembahyang, orang ini lalai dalam sembahyang. Neraka wail bagi orang ini.

Golongan 5- Golongan awamul muslimin
Golongan yang mengerjakan sembahyang cukup lima waktu, tepat ilmunya, faham setiap bacaan sembahyang, fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tapi tak dihayati dalam sembahyang itu. Fikirannya masih melayang mengingatkan perkara dunia, dek kerana faham saja tetapi tidak dihayati. Golongan ini dikategorikan sebagai sembahyang awamul muslimin.

Golongan 6- Golongan Lemah (Mujahadah)
Golongan ini baik sedikit dari golongan yang ke lima tadi, tetapi main tarik tali didalam sembahyangnya, sekali sekala khusyuk, sekali sekala lalai pula. Bila teringat sesuatu didalam sembahyangnya, teruslah terbawa bawa, berkhayal dan seterusnya. Bila teringat Allah secara tiba tiba maka insaf dan sedarlah semula, cuba dibawa hatinya serta fikirannya untuk menghayati setiap kalimat dan bacaan didalam sembahyangnya. Begitulah sehingga selesai Sembahyangnya. Ia merintih dan tak mahu jadi begitu, tapi terjadi jua. Golongan ini adalah golongan yang lemah jiwa. Nafsunya bertahap mulhamah (ertinya menyesal akan kelalaiannya dan cuba baiki semula, tapi masih tak terdaya kerana tiada kekuatan jiwa). Golongan ini terserah kepada Allah.Yang sedar dan khusyuk itu mudah mudahan diterima oleh Allah, mana yang lalai itu moga moga! Allah ampunkan dosanya, namun tiada pahala nilai sembahyang itu. Ertinya sembahyangnya tiada memberi kesan apa - apa. Allah belum lagi cinta orang ini.

Golongan 7- Golongan orang-orang soleh / golongan abrar / ashabul yamin.
Golongan yang mengerjakan sembahyangyang tepat ilmunya, faham secara langsung bacaan dan setiap lafaz didalam sembahyangnya. Hati dan fikirannya tidak terbawa-bawa dengan keadaan sekelilingnya sehingga pekerjaan atau apa pun yang dilakukan atau yang difikirkan diluar sembahyang itu tidak mempengaruhi sembahyangnya. Walaupun ia memiliki harta dunia, menjalankan kewajiban dan tugas keduniaan seperti perniagaan dan sebagainya namun tidak mempengaruhi sembahyangnya. Hatinya masih dapat memuja Allah didalam sembahyangnya. Golongan ini disebut orang-orang soleh / golongan abrar / ashabul yamin.

Golongan 8- Golongan Muqarrabin (golongan yang dekat dengan Tuhan)
Golongan ini seperti juga golongan tujuh tetapi ia mempunyai kelebihan sedikit iaitu bukan saja faham, dan tak mengingati dunia didalam sembahyangnya, malahan dia dapt menghayati setiap makna bacaan sembahyangnya itu, pada setiap kalimah bacaan fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tasbihnya pada setiap sujudnya dan setiap gerak gerinya dirasai dan dihayati sepenuhnya. Tak teringat langsung dengan dunia walaupun sedikit . Tapi namun ia masih tersedar dengan alam sekelilingnya. Pemujaan terhadap Allah dapat dirasai pada gerak dalam sembahyangnya. Inilah golongan yang dinamakan golongan Mukkarrabin (Yang hampir dengan Allah )

Golongan 9- golongan “As-Siddiqin”
Golongan ini adalah golongan yang tertinggi dari seluruh golongan tadi. Iaitu bukan saja ibadah sembahyang itu dijiwai didalam sembahyang malahan ia dapat mempengaruhi di luar sembahyang. Kala! u ia bermasalah langsung ia sembahyang, kerana ia yakin sembahyang punca penyelesai segala masalah. Ia telah fana dengan sembahyang. Sembahyang telah menjadi penyejuk hatinya. Ini dapat dibuktikan didalam sejarah, seperti sembahyang Saidina Ali ketika panah terpacak dibetisnya. Untuk mencabutnya, ia lakukan sembahyang dulu, maka didalam sembahyang itulah panah itu dicabut. Mereka telah mabuk dengan sembahyang. Makin banyak sembahyang makin lazat, sembahyanglah cara ia nak lepaskan kerinduan dengan tuhannya. Dalam sembahyanglah cara ia nak mengadu-ngadu dengan Tuhannya. Alam sekelilingnya langsung ia tidak hiraukan. Apa yang nak jadi disekelilingnya langsung tak diambil peduli. Hatinya hanya pada Tuhannya. Golongan inilah yang disebut golongan Siddiqin. Golongan yang benar dan haq.

Sumber : Email Yahoo Group
SEMBAHYANGLAH KITA SEBELUM KITA DISEMBAHYANGKAN..

JAWATAN KOSONG : Di Balai Seni Lukis Negara (BSLN)

Balai Seni Lukis Negara (BSLN), Sebuah Badan Berkanun di bawah Kementerian Kementerian Penerangan Komunikasi Dan Kebudayaan Malaysia sedang membuat pengisian bagi jawatan berikut;

- PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N27
- PENOLONG KURATOR GRED S27
- PEMBANTU AKAUNTAN GRED W17
- JURUTEKNIK (AWAM) GRED J17
- PEMBANTU MUZIUM GRED S17

DOWNLOAD IKLAN JAWATAN KOSONG

DOWNLOAD BORANG PERMOHONAN


Permohonan hendaklah disampaikan kepada;
Ketua Pengarah
Balai Seni Lukis Negara
No.2, Jalan Temerloh
Off Jalan Tun Razak
53200 Kuala Lumpur
(u.p: Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan))

Tarikh tutup : 22 November 2010

Sumber : Email Yahoo Group

SEMOGA DAPAT MEMBANTU ANDA YANG SEDANG MENCARI PEKERJAAN