Sunday, February 21, 2010

Selangor, Kedah Ke Suku Akhir Kelantan Gigit Jari

 PENYERANG Selangor, Mohd Safee Sali (kanan) berebut bola dengan
pemain PKNS, Mohd Fadhil Hashim (tengah) dalam perlawanan pusingan
kedua Piala FA di Stadium MBPJ, malam tadi.

FINALIS musim lalu, Kelantan ditunjukkan jalan keluar oleh Kedah yang mara ke suku akhir selepas seri 1-1 di tempat sendiri dalam perlawanan kedua pusingan dua Piala FA, semalam.

Selepas perlawanan pertama berakhir seri tanpa jaringan di Alor Setar, Selasa lalu, perkara yang dibimbangi Kelantan menjadi kenyataan apabila jaringan penyamaan Badrol Bakhtiar pada minit ke-74 menafikan kelebihan gol pendahuluan Indra Putra Mahayuddin hasil hantaran silang S Chanturu pada minit ke-71.

Menyedari keputusan seri tidak mencukupi, Kelantan terus mengasak mencari gol penyamaan, namun hasrat mereka tidak kesampaian, dengan The Red Warriors tersingkir berdasarkan gol di tempat lawan.

Juara musim lalu, Selangor pula dipaksa melalui detik sukar sebelum menempah tiket ke suku akhir dengan kemaraan agregat 2-1 walaupun kecundang 1-0 kepada PKNS.

Mohd Alafi Mahmud menyalakan harapan buat barisan Liga Perdana itu menerusi rembatannya yang terbias pertahanan Selangor pada minit ke-57, namun ia masih tidak mencukupi untuk memastikan kemaraan mereka.

Di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Negeri Sembilan mara dengan agregat 8-2 selepas menewaskan Polis 5-0 malam tadi.

Gol pertama Negeri Sembilan hadir pada minit kesembilan menerusi Zaquan Adha Abd Radzak yang merembat masuk dari jarak dekat disusuli tandukan Shahurain Abu Samah (m-27), Rezal Zambery Yahya (m-45), Mohd Firdaus Azizul (m-55), Mohd Asyraf Al Jafri (m-71).

Di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Pos Malaysia memerlukan gol lewat pada minit ke-90 untuk menyingkirkan giant-killer Felda United dengan agregat 3-2 selepas kejayaan 2-1 semalam mengiringi keputusan seri 1-1 tempoh hari. 

Sumber : Berita Harian Online
KEDAH LAYAK JUGA AKHIRNYA.... PULUN KEDAH PULUN...

~ Celik IT ~

 

  
Sumber : Email Yahoo Group

MEREKA PUN BLEH CELIK IT, ANDA BAGAIMANA ??

Rasa Takut Penghalang Yakin Diri

 ( gambar sekadar hiasan )
 
Takut adalah penghalang besar kepada sikap yakin diri. Orang yang ada sikap yakin diri boleh hilang keyakinan dirinya simply kerana dia tiba-tiba takut pada sesuatu atau pada seseorang. Jika cinta adalah emosi positif yang paling kuat, takut pula ada emosi negatif yang paling kuat. Apabila kita konpiden tapi dalam masa yang sama ada rasa takut, takut tu akan lebih banyak menguasai emosi kita.
 
7 jenis takut yang menghalang rasa yakin diri adalah:
1. Takut mencuba atau membuat perkara baru.
2. Takut mengambil risiko, takut mendepani risiko.
3. Takut memikirkan sesuatu yang tak pasti dan sesuatu yang belum pasti.
4. Takut dikritik.
5. Takut dikalahkan oleh pesaing.
6. Takut diketawakan, dicemuh dan diumpat-umpat.
7. Takut diherdik dan dimalukan di depan ramai orang
.


Nak melawan rasa takut ni, caranya adalah membina keberanian. Jika kita lawan rasa takut, kita akan rasa berat, payah, susah. Tapi, bila kita melawan rasa takut dengan membina keberanian lalu merelakan rasa berani menguasai fikiran kita, rasa takut akan pergi dengan sendirinya.

Kebanyakan usahawan berjaya, pelajar cemerlang dan ibu bapa cemerlang adalah mereka yang berani. Nak berjaya, kita kena berani – berani ambil risiko, berani mendepani kata-kata kurang enak ditujukan pada kita.

Sumber : Email Yahoo Group

JANGAN TAKUT UNTUK MEMBUAT SESUATU KEPUTUSAN..

Tip Penjagaan Tayar Kenderaan

 ( Gambar sekadar hiasan )

RAMAI bersetuju bahawa kehebatan kenderaan boleh diukur dari segi kuasa enjin, kemewahan melalui pemilihan sofa kulit dan kenikmatan pemanduan diiringi sistem audio canggih.


Ini menyebabkan mereka yang berduit tidak peduli wang bertukar tangan bagi memenuhi kepuasan hati menjadikan kenderaan masing-masing terbaik.

Bagaimanapun, masih ramai pemilik kenderaan kurang memberi perhatian terhadap tayar, bahagian paling bawah tetapi penting kerana membolehkan kenderaan meluncur laju di jalan raya.

Tayar yang tidak diselenggara dengan baik bukan saja memendekkan hayat tayar, tetapi lebih merbahaya ialah risiko yang ditanggung pemandu dan penumpang apabila menaiki kenderaan yang tahap keselamatan rendah.

Sehubungan itu, pengetahuan penjagaan tayar penting demi keselamatan dan nilai wang yang dibayar. Majoriti pakar penjagaan kenderaan bersetuju bahawa pemilik kenderaan perlu memberikan perhatian terhadap aspek di bawah:

PUSINGAN TAYAR

Kepelbagaian sistem gantungan kenderaan dan corak tayar menyebabkan tidak ada pendekatan khusus disarankan kepada pemilik kenderaan mengenai penggunaannya.

Jika sanggup mengotorkan tangan dan mempunyai peralatan lengkap, kita boleh menukar tayar secara pusingan untuk memanjangkan hayat tayar.

Jika tidak, apabila kita membawa kenderaan ke kedai tayar untuk membuat penjajaran dan pengeimbangan tayar, minta saja kakitangan kedai untuk membuat pusingan berkenaan kerana kadang-kadang mereka hanya melakukan apabila diminta.

Apabila melakukan putaran tayar, pastikan setiap tayar termasuk tayar simpanan diperiksa semula, termasuk tekanan angin.

TEKANAN ANGIN

Tekanan angin yang betul adalah antara faktor memanjangkan hayat penggunaan tayar serta meningkatkan tahap keselamatan kenderaan. Kita boleh merasai sendiri ketidakselesaan memandu jika tekanan angin tayar kurang atau terlebih.

Memeriksa tekanan angin disarankan dilakukan selepas tayar sejuk kerana tekanan angin meningkat apabila tayar panas, terutama selepas melakukan perjalanan jauh.

Lebih baik jika membeli sendiri pengukur tekanan angin kerana kita tidak lagi memerlukan bantuan pekerja kedai tayar untuk mengetahui keadaan tekanan angin tayar kenderaan kita. Lagipun, alat ini tidak mahal.

PEMERIKSAAN TAYAR

Jangan segan selalu memeriksa tayar dengan melihat sebarang objek tajam seperti paku yang boleh merosakkan tayar dan menyebabkan angin keluar tanpa disedari hingga kempis.

Melakukan pemeriksaan secara berjadual mempastikan pemilik kenderaan mendapat faedah sampingan dan menyelamatkan sistem geometri stering kereta.

Sumber : Email Yahoo Group

SENTIASALAH MENJAGA TAYAR KENDERAAN ANDA....

Resault English Premier League : 20 Feb 2010


England - Premier League

February 20 

 FTEverton3 - 1Manchester U.

 FTArsenal2 - 0Sunderland

 FTWest Ham U.3 - 0Hull C.

 FTWolverhampton W.0 - 2Chelsea

 FTPortsmouth1 - 2Stoke C.

Sumber : Livescore.com

MAN UTD KALAH, CHELSEA MENANG.. MENJARAKKAN LAGI MATA ....