Sunday, October 10, 2010

TIPS : 7 Hal Penting untuk Diajarkan kepada Anak


Menjadi orangtua adalah hal yang paling penting di dunia, mengajarkan anak 7 hal penting ini akan membantu ia tumbuh besar, tangguh, mandiri dan bertanggung jawab.


1. Mencuci pakaian sendiri

Pada usia 12 tahun, anak sudah harus mampu mencuci pakaian sendiri. Ajar mereka bagaimana memilah pakaian, mencuci dengan tangan, mencuci dengan mesin cuci dan menjemur, dan menggosok dan melipat pakaiannya sendiri sampai rapi; hal ini juga penting selain ia mampu menggunakan komputer, internet dan main game online.


Jangan hanya memarahi anak yang sudah besar saat ia pulang dengan jeans dan pakaian yang kotor--mereka harus bertanggungjawab dan terlibat bagaimana mencuci jeans tersebut, bagaimana cara menghilangkan noda, tentu tidak semudah mencuci pakaian biasa.

2. Memasak yang sederhana

Ajar anak, baik lelaki maupun perempuan, cara memasak makanan sederhana. Karena manusia selalu perlu makan, keterampilan memasak pasti akan berguna kelak baginya bila tinggal jauh dari orangtua, untuk belajar maupun bekerja nantinya, atau saat ia membentuk keluarga baru dengan pasangannya. Dengan bisa masak sendiri, selain lebih hemat juga lebih sehat.

Mulailah dengan membiarkan anak merancang hendak makan apa hari ini, memberitahunya bahan-bahan masakan, belanja bersama dan biarkan ia memasak, dengan sedikit petunjuk dan bantuan anda. Ajak ia merapikan meja dan mencuci piring setelah makan. Pengalaman ini menyiapkan ia menjadi orang yang independen dan meningkatkan rasa percaya diri mereka.

3. Mempunyai Wang Saku Hasil Keringat Sendiri

Biarkan anak memiliki pekerjaan kecil yang tidak mengganggu waktu belajarnya, Seorang anak menghargai wang yang dihasilkannya sendiri dan belajar menggunakannya secara bijak. Bila ia suka berjualan untuk menambah wang saku atau memberikan les privat pelajaran, atau dengan hobby yang ditekuninya dapat menghasilkan wang, atau misalkan ia membantu mencuci kereta sehingga papa tidak perlu ke bengkel lagi, memotong rumput dan menyiram bunga sehingga mama tidak perlu bantuan tukang kebun, hal ini juga boleh diberi wang saku tambahan untuk mereka. Hal ini mengajarkan mereka tanggungjawab atas suatu pekerjaan dan mereka akan belajar standart kualiti untuk suatu pekerjaan, hasil baik dibayar baik, pelajaran memberi dan menerima.

4. Memilih teman yang baik

Pasangan pertama akan mempengaruhi seorang remaja untuk seluruh hidupnya. Itu bakal merupakan pengalaman positif atau negatif. Orangtua tidak dapat mengontrol secara detail hubungan pertemanan remaja, namun paling tidak orangtua dapat memberi contoh, untuk menghargai orang lain, toleransi pada pendapat berbeda, berpikiran terbuka dan easy-going. Saat hubungan memburuk, orangtua harus suportif dan memberikan pengertian, jadi sebagai teman untuk curahan hati, jelaskan bahwa hal demikian adalah normal di usia mereka, dan merupakan pengalaman dari perjalanan hidup manusia.

5. Mengajarkan anak tentang Kesepakatan

Remaja harus memahami fakta bahwa kompromi (kesepakatan) adalah hal yang harus dilakukan, tidak boleh menuruti kemahuan sendiri (egois) dan memaksakan kehendak kepada orang lain. Misalnya, anak ingin pergi main basketball dan jalan-jalan ke mall bersama teman-temannya di akhir minggu, dan minta diantar ke rumah temannya itu. Sedangkan anda juga ada rencana yang harus dilakukan, undangan pernikahan di malam hari yang harus dihadiri. Untuk mengakomodasi keperluan bersama, lakukan komunikasi untuk mencapai kesepakatan. Anda setuju untuk mengatarkan anak, namun si anak juga harus pulang tidak terlalu malam agar sudah di rumah sebelum anda pergi ke undangan pesta.

6. Belajar etiket sosial dan penghargaan pada siapapun

Bekali anak dengan sopan santun dan etiket sosial. Anak mencerminkan kehidupan di rumah, jadi "pendidikan" terbaik dalam hal ini adalah pada orangtua, bagaimana mereka memperlakukan pasangannya, pembantu rumah tangga, dan orang-orang di luar rumah. Contohnya, saat di restoran, saat makanan datang, dahulukan orang yang lebih tua untuk mengambil makanan terlebih dahulu (kakek/nenek/orangtua), anak-anak jangan berisik atau berteriak di tempat umum karena bisa menggangu ketenangan orang lain. Saat ada yang mengirimkan hadiah ulang tahun, jangan lupa menelepon atau mengucapkan terima kasih. Saat mengunjungi teman atau bertamu, harus berpakaian rapi dan sopan, atau membawa sedikit buah tangan, apalagi bila diundang makan/pesta, hargai bantuan orang dengan rasa terima kasih dan jangan melupakan balas budi, hargai orang-orang di sekitar kita seperti cleaning service, pembantu dan lainnya dengan respek yang setara.

7. Belajar berkawan dan memiliki komunikasi yang baik

Seseorang yang terlalu pendiam dan penyendiri, malas berkawan akan merasa tersisih. Bentuklah anak menjadi pribadi yang ramah, riang, terbuka dan selalu memikirkan orang lain terlebih dahulu, toleransi terhadap perbedaan dan menjadi orang yang dapat dipercaya, mampu memaafkan dan rendah hati. (Erabaru/ch)

Sumber : Email Yahoo Group
KEPADA IBUBAPA, SEMOGA TIPS INI BERGUNA UNTUK ANDA

Jaringan Gol : Kedah 4 - 0 ATM Piala Malaysia 2010

Jaringan Cantik dari Azmi Muslim


Link Video Jaringan tersebut :

TAHNIAH KEDAH DENGAN KEMENANGAN KE ATAS ATM, 
KEDAH LAYAK KE SUKU AKHIR
SELAMAT KEMBALI PAKLONG ( FAUZI SHAARI )

Funny : Justin Bieber Wannabe

Saksikan Miming dari Budak Gigi tak dak & the geng...


Ini link video dia : 

Sumber : Youtube.com

KOMEN SKIT PASAL VIDEO NI...
MENARIK ATAU SEBALIKNYA

Pendang : Bantuan Diperlukan, Motor Yamaha 125 Hilang

Bantuan Anda Diperlukan!! 

Jika sesiapa ternampak Motor Yamaha 125 nombor pendaftaran KBL8538, 
sila hubungi Rosmina 017-5433635 atau hubungi Balai Polis Pendang dengan segera. 
Motor tersebut telah hilang pada 10 Oktober 2010 jam sekitar 12.00 Malam hingga 7.00 Pagi di rumah Taman Selesa.. 

Dr Sheikh Muszaphar selamat diijabkabulkan

PUTRAJAYA: Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan pasangannya, Dr Halina Mohd Yunos selamat diijabkabulkan dengan sekali lafaz tepat jam 11.40 pagi tadi, di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini, hari ini.

Pasangan dinikahkan oleh bapa pengantin perempuan, Mohd Yunus Mohd Ali dengan bersaksikan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali. 

Sumber : Berita Harian Online
SELAMAT BERBAHAGIA..

Komenwel 2010 Delhi : 6 emas, 5 perak dan 6 gangsa

Komenwel 2010 Delhi : 6 emas, 5 perak dan 6 gangsa pada 9 Oktober 2010

Malaysia berada di ranking ke 7 dalam senarai pungutan pingat setakat 9 Oktober 2010.


MALAYSIA BOLEH!!

Penduduk serbu rumah gadis ghaib rakam gambar jin

 ( ORANG ramai mengambil gambar jin dan makhluk halus didakwa dimasukkan ke dalam tabung khas sebelum dihanyutkan ke laut oleh bomoh, malam tadi.)


JERTIH: Rumah gadis yang mengalami gangguan misteri yang menyebabkannya sering ghaib di Kampung Gong Nangka, Apal, dekat sini, diserbu ratusan penduduk selepas dua lelaki datang menawarkan diri merawat gadis itu mendakwa berjaya menangkap sembilan makhluk halus malam kelmarin.

Dalam kaedah rawatan tradisional jam 7.30 malam itu, dua lelaki menggunakan kaedah masing-masing bagi merawat Siti Balqis Mohd Nor, 22, yang ghaib ‘dilarikan’ makhluk ketika senja dan dinihari, sejak dua bulan lalu.
Dua lelaki itu yang menawarkan khidmat percuma selepas membaca kisah itu di akhbar sejak Selasa lalu, berpecah dua ketika sesi rawatan dengan seorang daripadanya berada di dalam rumah mengerjakan solat dan seorang lagi di luar rumah menggunakan jampi.

Kira-kira 15 minit selepas rawatan, seorang lelaki yang berada di luar rumah mendakwa melihat satu lembaga yang didakwanya dapat ditangkap.

Dia mendakwa dapat menangkap sembilan jin atau makhluk halus yang menyebabkan beratus-ratus penduduk menyerbu rumah gadis itu.

Selepas menangkap sembilan makhluk itu, bomoh itu memasukkannya ke dalam bekas khas bertutup bagi mengelak makhluk berkenaan terlepas.

Orang ramai yang menyaksikannya tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar dan video, kebanyakannya menggunakan telefon bimbit untuk dijadikan kenangan dan bahan bukti kejayaan bomoh berkenaan.

Usaha Berita Minggu mendapatkan komen dan mengambil gambar dua bomoh itu gagal kerana mereka tidak mahu menonjolkan diri sebaliknya memberitahu makhluk halus yang ditangkap, dihanyutkan ke laut.

Siti Balqis pula mengakui kini berasa lebih tenteram kerana dalam tempoh 48 jam lalu, beliau sudah tidak lagi ghaib.

“Saya harap usaha murni semua pihak yang menghulurkan bantuan akan membuahkan hasil dan membolehkan saya kembali menjalani kehidupan seperti biasa,” katanya.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Ramlan Ali.

Ibunya, Norizan Said, 47, berkata, sejak kisah anaknya disiarkan, 17 bomoh menawarkan diri merawat Siti Balqis secara percuma tetapi kejadian malam tadi adalah kemuncaknya apabila bomoh berkenaan dapat menangkap makhluk yang sebelum ini didakwa menjadi punca anaknya ghaib.

Katanya, sejak kisah anaknya disiarkan media, keluarganya juga berasa lega kerana tidak perlu lagi menanggung perbelanjaan besar untuk mengupah bomoh sama ada berasaskan rawatan Islam atau kaedah tradisional kerana semuanya kini menawarkan khidmat merawat anaknya secara percuma.

Sumber : Berita Harian Online
BENARKAH ADA JN DALAM BOTOL SEPERTI DI DALAM GAMBAR TU ?

Piala Malaysia 2010 : KEDAH Mara Ke Suku Akhir

Kelantan, Pahang, Johor FC, Perlis genapkan 8 slot suku akhir

FINALIS musim lalu, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor FC, Kedah dan Perlis mengisi enam slot terakhir untuk bersama-sama Selangor dan Negeri Sembilan ke suku akhir saingan Piala Malaysia selepas menamatkan perlawanan peringkat kumpulan masing-masing, malam tadi.

Kelantan mengesahkan tiket menerusi kemenangan selesa 4-0 ke atas KL Plus dalam saingan Kumpulan A di Stadium MBPJ, menerusi jaringan Badri Radzi pada minit ke-24, diikuti dua gol Norshahrul Idlan Talaha (32, 41) dan Mohd Rizal Fahmi Abdul Rosid (67).

Red Warriors mengiringi Negeri Sembilan dari kumpulan itu selepas skuad Rusa yang sudah pun layak, mengesahkan kedudukan di tempat teratas kumpulan hasil kemenangan 3-1 ke atas PKNS di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi walaupun pelawat berada di depan pada minit ke-34 hasil jaringan Mohd Khairul Ahyar.

Anak buah Wan Jamak Wan Hasan bangkit menerusi jaringan Ching Hong Aik (41), Shukor Adan (81) dan Mohd Asyraf Al Japeri (90).

Terengganu pula menunggu sehingga minit terakhir sebelum mengesahkan kemaraan dengan kemenangan 2-1 ke atas Kuala Lumpur di Stadium KLFA Cheras, menafikan Sabah yang seri 1-1 dengan Pahang di Stadium Darulmakmur dalam perebutan Kumpulan B.

Pasukan pilihan Kumpulan C, Johor FC mara selepas menundukkan Perak 1-0 hasil tandukan Azizan Baba pada minit ke-47 di Stadium Perak ketika Kedah turut meraih kemenangan selesa 4-0 ke atas Tentera, dibantu jaringan Mohd Khyrill Muhymeen Zambri pada minit ke-44, Baddrol Bakhtiar (66), Wan Mohd Asyraf (73) dan Mohd Azmi Muslim (89).

Dalam Kumpulan D, meskipun tewas 2-0 kepada Selangor menerusi dua gol Amirulhadi Zainal Noordin pada minit ke-50 dan 86, Perlis masih mampu menghela nafas lega apabila pencabar terdekat T-Team hanya mampu seri 1-1 dengan FELDA United di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

T-Team menjelmakan harapan apabila mendahului menerusi Mohd Haris Safwan Kamal (53) tetapi jaringan penyamaan sepakan penalti S Puanaswaran tiga minit kemudian, memastikan mata tunggal buat barisan E Elavasaran sepanjang kempen Piala Malaysia.

Sumber : Berita Harian Online
TAHNIAH KEDAH DENGAN KEJAYAAN MENANG BESAR DI TEMPAT SENDIRI....
PULUN KEDAH PULUN...