Friday, December 03, 2010

Pilihan Raya Umum PRU13 Boleh Jadi Awal

PHNOM PENH - Datuk Seri Najib Tun Razak tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum ke-13 akan diadakan lebih awal berikutan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) yang semakin pulih.

Perdana Menteri berkata, tanda-tanda awal juga menunjukkan bahawa rakyat menerima baik pelbagai inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan BN bagi memenuhi kehendak dan harapan mereka.

"Itu bukan petanda awal tapi ia (pilihan raya umum) boleh jadi awal, boleh jadi lewat...biasalah. Keputusan muktamad...bila sampai masanya, boleh jadi cepat, boleh jadi lambat.

"Keputusan sebenar sama ada BN telah memenuhi harapan rakyat akan hanya diketahui daripada keputusan pilihan raya umum akan datang,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada wartawan Malaysia selepas menyampaikan ucap utama pada perhimpunan agung keenam Persidangan Antarabangsa Parti-parti Politik Asia (ICAPP) di sini semalam.

Ketika berucap pada perhimpunan agung itu mengenai usaha BN mendapatkan balik sokongan rakyat yang terjejas semasa pilihan raya umum 2008, Perdana Menteri berkata, BN perlu menunaikan segala janjinya dan perlu juga dilihat sebagai memenuhi semua keperluan rakyat.

Sumber : Kosmo Online
CEPAT KA LAMBAT KA.. YANG PENTING, KEHENDAK RAKYAT JANGAN DIABAIKAN..
KALAU KEHENDAK RAKYAT DIABAIKAN,  RAKYAT AKAN TERUS SENGSARA..

Khidmat Bas Untuk Wanita Dapat Sambutan

 KAUM wanita kini lebih selesa dengan adanya khidmat bas awam untuk mereka yang disediakan oleh RapidKL sejak kelmarin.


KUALA LUMPUR - Percubaan perkhidmatan Rapid Bas Wanita yang diperkenalkan oleh Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn. Bhd. (RapidKL), mendapat sambutan menggalakkan terutama daripada penumpang wanita.

Rata-rata golongan itu mahukan perkhidmatan tersebut diteruskan memandangkan penumpang wanita tidak lagi perlu berhimpit dengan penumpang lelaki terutama pada waktu puncak.

Seorang penumpang, Vidyavaty Mohd. Aris, 34, memberitahu, idea RapidKL mengasingkan penumpang wanita cukup bernas dalam mengutamakan keselamatan setiap penumpang.

"Selepas ini penumpang wanita tidak perlu takut untuk menaiki bas terutama selepas pulang dari pejabat. Ini merupakan kali kedua saya menggunakan perkhidmatan bas wanita dan diharap ia dilanjutkan sehingga pukul 9 malam," katanya.

Kelmarin, RapidKL mengumumkan tempoh percubaan Rapid Bas Wanita sepanjang bulan ini meliputi laluan yang mempunyai jumlah penumpang ramai.

Syarikat berkenaan memulakannya dengan dua sesi perkhidmatan iaitu di sebelah pagi bermula pukul 6.45 dan 7.30. Diikuti pula dengan sebelah petang pada pukul 6 dan 6.45.

Tinjauan Kosmo! di hab Pasar Seni semalam mendapati, masih ramai penumpang lelaki tidak menyedari notis khas 'untuk wanita sahaja' yang ditampal dicermin depan bas.

Menurut Penyelia RapidKL, Ahmad Roslan Abu Bakar, ramai penumpang lelaki masih keliru dengan arahan yang dikeluarkan.

Sumber : Kosmo Online

SYABAS!! ADA PERUBAHAN... 
BOLEH MENGURANGKAN KES JENAYAH SEKSUAL DI DALAM BAS...

Selangor dan Negeri Sembilan tarik diri Piala AFC 2011

TIADA wakil Malaysia yang akan beraksi pada saingan Piala AFC 2011 setelah dua pasukan yang layak, Selangor (juara Liga Super) dan Negeri Sembilan (juara Piala FA) memilih untuk menarik diri.

Puncanya sudah tentu disebabkan pengharaman pemain import oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk pasukan-pasukan tempatan yang mungkin hanya akan dibenarkan semula pada saingan Liga Malaysia 2012.

Pengurus merangkap jurulatih Selangor, K. Devan (gambar) mengesahkan penarikan diri pasukannya itu selepas tiada nama Selangor tertera dalam senarai pasukan untuk Piala AFC 2011 yang dikeluarkan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) pada Isnin lalu.

"FAS (Persatuan Bola Sepak Selangor) membuat keputusan untuk tidak menghantar pasukan ke saingan 2011 ini disebabkan kita tiada pemain import. Itu merupakan faktor utama.

"Selain itu, kita turut menilai prestasi Selangor yang kurang baik sepanjang Piala AFC 2010 terutama ketika bertemu pasukan kelab luar yang membariskan pemain import.

"Jadi dengan jadual Liga Malaysia 2011 yang agak padat serta beberapa pemain kita memiliki komitmen dengan skuad kebangsaan, susah untuk kita beri prestasi terbaik jika menyertai Piala AFC 2011," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pada saingan Piala AFC 2010, Selangor yang menjadi wakil tunggal selepas Negeri Sembilan menarik diri terkandas pada peringkat kumpulan setelah hanya menang sekali, seri sekali dan tewas empat kali termasuk 1-6 kepada Sriwijaya dan 0-4 kepada Binh Duong FC.

Sementara itu, menjelang persiapan Liga Malaysia 2011, Devan berkata, Selangor hanya menyenaraikan 23 pemain dengan enam daripadanya merupakan pemain baru.

"Kita bawa masuk Saiful Amar Sudar (PKNS), Yosri Derma Raju (Pahang), Azidan Sarudin (Kuala Lumpur), Fadzli Saari (KL Plus), K. Depan Sakwati (Melaka) dan S. Sritharan.

"Ia bagi menggantikan Hamsani Ahmad, Zaiza Zainal Abidin, Azrine Efendy Saduddin, Liew Kit Kong, R. Surendren dan Farderin Kadir.

"Saya dapati setiap posisi kini memiliki dua pemain termasuk posisi sayap kiri yang akan kita gunakan Hardi Jaafar dan Fitri Shazwan Raduwan," jelas Devan.

Sumber : Kosmo Online
KENAPA SELANGOR DAN NEGERI SEMBILAN TAK MAIN DI PIALA AFC 2011?
HANYA KERANA TIADA PEMAIN IMPORT ? 
BUKANKAH PEMAIN TEMPATAN BERKEBOLEHAN ?
MEMALUKAN BETUL !! CUBA LA BERMAIN DULU.. 
MENANG DAN KALAH ADAT PERMAINAN LA ....

Keputusan Penuh Piala AFF 2010 Perlawanan PertamaSumber : Website AFF Suzuki Cup 2010
NASIB LA ADA JUGA PASUKAN KENA BELASAH 7-1
KALAU TIDAK, PASUKAN MALAYSIA JADI PASUKAN BELASAHAN