Wednesday, April 21, 2010

Datuk Bung Mokhtar, Zizie Ezette Abd Samad Didakwa Poligami Tanpa Izin

KUALA LUMPUR: Episod perkahwinan yang menjadi bualan antara Ahli Parlimen Kinabatangan, Sabah, Datuk Bung Mokhtar dan isterinya aktres popular, Zizie Ezette Abd Samad kembali 'hangat 'selepas mereka dihadapkan ke Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini, semalam atas tuduhan berpoligami dan bernikah tanpa kebenaran pendaftar, hujung Disember lalu.

Zizie, 32, dan Bung Mokhtar, 51, masing-masing didakwa bagi kedua-dua pertuduhan itu serta dua lagi pertuduhan bersubahat mengaku salah selepas jurubahasa mahkamah membacakan pertuduhan di hadapan Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad.


Bung Mokhtar selaku tertuduh didakwa mengikut Seksyen 124 enakmen sama kerana berpoligami tanpa kebenaran manakala Zizie didakwa mengikut Seksyen 40(2) Enakmen Keluarga Islam Negeri Selangor 2003 kerana bernikah tanpa kebenaran pendaftar. Pasangan itu kemudian didakwa mengikut Seksyen 134 Enakmen Keluarga Islam Negeri Selangor 2003 kerana bersubahat dengan pasangan masing-masing.


Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di rumah No 12, Jalan TC 2B/3, Cemerlang Height, Taman Melati, Gombak kira-kira jam 8.50 malam pada 16 Disember 2009. Zizie dan Bung Mokhtar dibebaskan dengan bon jaminan lisan masing-masing RM500. Turut didakwa empat saksi pernikahan termasuk dua daripadanya adik beradik Zizie iaitu Samzy Fuzette serta adiknya yang dikenali melalui filem Adnan Sempit, Shaheizy Sam. Dua rakan Bung Mokhtar turut didakwa iaitu Titing Putang dari Sabah dan Sahari Ahmad.


Abang Zizie, Ahmad Shahazmi Abd Samad yang mewalikan pernikahan itu turut dituduh bersubahat mengikut Seksyen 40 (1) Enakmen Keluarga Islam Negeri Selangor 2003.


Mahkamah kemudian menetapkan 18 Mei ini untuk kesemua tertuduh mengemukakan rayuan bertulis serta hujahan kedua-dua belah pihak.

Sumber : Harian Metro Online

 
KAHWINLAH IKUT CARA YANG SAH....

Ibu Bapa Jenis Apa Ni ? Buang Bayi CacatIPOH: Sepasang suami isteri tergamak meninggalkan anak sulung mereka berusia tidak sampai sebulan di sebuah rumah pertubuhan kebajikan hanya kerana tidak mahu sanak saudara melihat bayi mereka yang dilahirkan tidak sempurna seperti insan lain.

Malah, sejak ditinggalkan kira-kira dua minggu lalu, ibu bapa bayi berkenaan langsung tidak melawatnya dan melepaskan sepenuhnya tanggungjawab mereka kepada pihak pertubuhan untuk menyediakan keperluan bayi malang itu.


Bayi lelaki yang diberi nama Lee Chai Kim itu dilahirkan pada 26 Mac lalu di Hospital Taiping (HT) tanpa mata dan hidung.


Lebih menyedihkan apabila mulut bayi itu mengalami sumbing yang agak kronik hingga menjadikan mukanya seakan terbelah dan berlubang.


Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Kanak-kanak Cacat Ipoh (PKKCI), Cheong Kok Leong, berkata bayi berkenaan ditinggalkan di rumah kebajikan berkenaan pada 8 April lalu kira-kira dua minggu selepas dilahirkan.


“Ibu bapa bayi berkenaan memberi alasan tidak mahu neneknya terkejut melihat keadaan fizikal cucunya yang tidak sempurna.


“Sejak itu mereka langsung tidak menjenguknya dan segala keperluan bayi itu disumbangkan oleh orang ramai yang bersimpati dengan nasibnya,” katanya kepada media di sini, semalam.


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangkutan dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon meluangkan masa melawat bayi malang itu. 

Sumber : Harian Metro Online
 
TERGAMAK IBUBAPA MEMBUANG BAYI CACAT SEBEGINI.....

Harga getah tertinggi sejak 40 tahun

HULU SELANGOR 20 April - Harga getah SMR20 meningkat bulan ini dalam lingkungan harga FOB antara RM10.50 ke RM10.60 sekilogram, harga tertinggi sejak 40 tahun lalu.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, ini bermakna harga ladang getah skrap yang diperoleh oleh pekebun kecil adalah antara RM4.50 dan RM5.50 sekilogram.

''Dengan peningkatan harga itu, pekebun kecil boleh menikmati pendapatan lebih daripada RM1,500 sebulan jika memiliki tanah getah seluas dua hektar," katanya yang juga Naib Presiden UMNO.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis penyerahan bantuan rumah dan prasarana asas tanam semula berkelompok negeri Selangor di Kampung Jawa, Kerling di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) RISDA, Datuk Ali Nordin Wahiduddin.

Shafie berkata, kenaikan harga ke RM10.56 bulan ini merupakan petanda baik dalam usaha kerajaan meningkatkan pendapatan pekebun kecil getah di negara ini.

Sementara itu, katanya, Pejabat RISDA Daerah Stesen Hulu Selangor akan dinaik taraf menjadi Pejabat RISDA Daerah Hulu Selangor.

"Ia bertujuan memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan supaya pekebun kecil Hulu Selangor menikmati perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan melalui RISDA dengan lebih berkesan.

''Insya-Allah selepas ini, rakyat Hulu Selangor akan menerima perkhidmatan RISDA secara lebih menyeluruh dan meliputi semua kawasan luar bandar," katanya.

Sumber : Utusan Malaysia Online
HARGA GETAH NAIK LAGI.....
JAGA POKOK GETAH KORANG...
MAKIN RAMAI AKAN MENCURI GETAH KALAU TIDAK DIJAGA DENGAN BAIK...

Keputusan Liga Super : 20 April 2010

Keputusan Liga Super 20 April 2010 :


Johor 3 - 6 Terengganu
Perlis 4 - 0 Pahang
Kedah 2 - 3 PLUS
Kelantan 3 - 0 Kuala Lumpur
Perak 2 - 1 Negeri Sembilan
PBDKT T-Team 1 - 0 Johor FC
Kedah kalah di laman sendiri...
Negeri Sembilan kalah dengan Perak buat kali ke-2 berturut-turut selepas menang Piala FA...
Perlis, Terengganu dan Kelantan menang selesa....


Sumber : Livescore Soccerway.com

KEDAH KENA BADI APA NTAH KALAH DI TEMPAT SENDIRI....
KALAU TEMPAT LAWAN... MENANG BERGAYA......
TAK MAU PENONTON HIJAU KUNING PENUH STADIUM DARULAMAN KA ???