Saturday, January 16, 2010

Mati Kerana Hendak Kurus


HASRAT Faridah menjalani rawatan sedut lemak seperti dalam
gambar hiasan ini berakhir dengan nyawanya sendiri melayang.KUALA LUMPUR - Penjual barangan kraf tangan, Faridah Sahari bertekad mahu memberi kejutan kepada suaminya dengan niat menguruskan badan.

Dia bimbang kerana selepas berkahwin tiga tahun lalu, berat badannya naik 10 kilogram kepada 64 kilogram.

Tanpa pengetahuan suaminya yang juga seorang juruterbang, Samaon Ishak, 54, Faridah meninggalkan rumah mereka di Paka, Terengganu untuk sesi rawatan sedut lemak di sebuah klinik di Taman Desa, di sini pada 17 Disember lalu.

Namun hanya 20 minit selepas dia menerima suntikan bius untuk pembedahan itu, Faridah dikatakan menggelupur sebelum meninggal dunia.

Kejadian pada pukul 3.30 petang itu menyebabkan beberapa orang kakitangan klinik cemas dan berlari keluar dari dewan bedah.

Sumber : Kosmo Online

NAK KURUS ADA CARANYA...
BUKAN AMBIL JALAN MUDAH SEPERTI DI ATAS...
AKHIRNYA.. MAUT YANG MENIMPA.....

Pelajar Aswara hantar komen di Facebook, ‘baling bom petrol’ didakwa

PETALING JAYA: Gara-gara membuat komen di laman Facebook berhubung isu gereja dibakar, seorang pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan (Aswara) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam, kerana ia berbentuk ancaman dengan niat untuk mengganggu orang lain.

Bagi perbuatan itu, Mohamad Tasyrif yang juga pelajar jurusan perfileman didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.


Kes itu disebut di hadapan Majistret Ho Kwang Chin kerana Hakim Aslam Zainuddin yang sepatutnya mendengar kes itu mempunyai urusan rasmi di Shah Alam.


Ia akan disebut semula Isnin ini bagi pengakuan dan menetapkan jumlah jaminan.


Sumber : Harian Metro Online

BERFIKIR DULU SEBELUM MEMBUAT KOMEN...
SEMOGA MENJADI PENGAJARAN PADA KITA SEMUA.....

Lagi Kes Buang BapaKANGAR: Zaman mudanya dia disayangi isteri dan anak-anak. Namun, nasibnya berbeza ketika mencecah usia emas, apatah lagi selepas menghidap penyakit buah pinggang kronik sejak lima tahun lalu.

Ia kes kedua bapa dibuang anak di Perlis selepas nasib sama dialami Abdul Rahman Talib, 57, yang ditinggalkan anak kandungnya di tepi jalan dekat pondok bas, 8 Januari lalu. Othman yang pernah beristeri tiga sekali gus dan memiliki empat cahaya mata mendakwa perubahan sikap anaknya semakin ketara sejak dia perlu menjalani rawatan hemodialisis dua hari sekali.


Kemuncaknya berlaku kelmarin apabila anak lelakinya berusia 20-an hasil perkahwinan dengan isteri pertama yang kini sudah meninggal dunia tidak menjemputnya seperti biasa sehingga dia terpaksa dibawa ke Balai Polis Kangar, kira-kira jam 7 malam untuk mendapatkan bantuan.


“Sejak menghidap penyakit buah pinggang lima tahun lalu dan terpaksa menjalani rawatan dua hari sekali di pusat hemodialisis, anak-anak mula menjauhkan diri, malah ada yang menyatakan penyakit saya menyusahkan mereka.


“Kini baru saya faham mengapa sebelum ini anak selalu lewat mengambil saya sehingga ada ketika terpaksa menunggu berjam-jam di depan pintu pusat ini,” katanya.


Othman berkata, perubahan sikap anak-anaknya makin ketara apabila dia perlu menjalani rawatan dua hari sekali di pusat hemodialisis berkenaan menyebabkannya terpaksa berulang-alik dari rumah di Kampung Guar Pehor, Mukim Keplu, Kodiang, Kedah, sejauh hampir 30 kilometer.


Kebiasaannya, dia ke pusat hemodialisis itu dengan membonceng motosikal ditunggangi anak lelakinya yang menetap di Kodiang. Isteri pertamanya meninggal dunia beberapa tahun lalu dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan dua anak manakala isteri kedua dan ketiga sudah diceraikan.


Wanita berusia 40-an dan 50-an itu masih hidup dengan masing-masing mempunyai seorang anak hasil perkongsian hidup dengan Othman.


Dalam kejadian kelmarin, anak lelakinya itu tidak mengambilnya seperti biasa menyebabkan seorang kakitangan pusat hemodialisis itu membawanya ke balai polis untuk mendapatkan bantuan.


“Biasanya anak lelaki saya akan datang jemput saya pulang ke rumah apabila dihubungi kakitangan pusat itu selepas selesai proses rawatan, namun semalam (kelmarin) dia tak datang.


“Sebelum ini, setiap kali datang ke pusat ini, saya berasa was-was sama ada akan ditinggalkan atau tidak kerana mereka selalu lewat mengambil saya dan kini ia menjadi kenyataan,” katanya.


Othman mendakwa, sejak sakit dia sering diabaikan anak-anak termasuk soal makan minum ketika menetap bersama mereka. Dia mendakwa ada ketika seluruh anggotanya lemah dan pucat kerana lewat dihantar menjalani rawatan.


“Empat anak saya berusia antara 20-an hingga 30-an. Anak bekas isteri ketiga sudah berkahwin manakala dua lagi masih bujang iaitu anak isteri pertama, manakala seorang lagi anak daripada isteri kedua sudah lama tidak jumpa.


“Anak saya beberapa kali pernah kata tak mahu menjaga saya kerana susah berikutan penyakit buah pinggang saya perlu dirawat selalu.


“Jika anak tak mahu jaga saya lagi, saya tak kisah biar saya menghuni di sini (Rumah Penyayang Jejawi) sampai ke akhir hayat, malah saya rasa hidup di sini lebih sempurna,” katanya.


Othman kini ditempatkan di Rumah Penyayang Jejawi, Perlis selepas tiada tempat untuk berteduh.


Sementara itu, seorang pekerja pusat hemodialisis itu yang enggan namanya disiarkan berkata, dia menghubungi anak lelaki Othman supaya menjemput bapanya berikutan pusat terbabit sudah ditutup tetapi pemuda itu enggan berbuat demikian.


“Saya terkejut apabila anaknya minta saya biarkan orang tua berkenaan di depan pintu pusat ini yang sudah ditutup kira-kira jam 5 petang. Selepas dua jam menunggu, anak terbabit masih enggan mengambil bapanya.


“Saya bertindak menghubungi balai polis sebelum menelefon Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan lanjut dan dia kemudian dibawa ke pusat perlindungan berkenaan,” katanya. Kes Othman hampir sama dengan laporan Harian Metro Selasa lalu mengenai tindakan seorang anak meninggalkan bapa kandung sendiri yang baru menjalani pembedahan jantung bersama bungkusan pakaian di pondok bas berhampiran Sekolah Kebangsaan (SK) Datuk Wan Ahmad, di sini.


Kejadian menyedihkan itu berlaku pada petang 8 Januari sejurus Abdul Rahman Talib, 57, keluar dari Hospital Pulau Pinang (HPP) selepas menjalani pembedahan jantung, menjejakkan kaki di rumah anak lelakinya.


Kakitangan pusat hemodialisis itu berkata, warga emas berkenaan ada memberitahu dia menghadapi masalah rumah tangga dan meminta dihantar ke pusat perlindungan orang tua kerana sudah mengetahui tiada orang mengambilnya pulang.


Begitupun, katanya, pembiayaan rawatan hemodialisis Othman ditanggung seorang lagi anak perempuannya yang bekerja di sebuah jabatan kerajaan di Perlis.


Sementara itu, Timbalan Pengarah JKM Perlis, Ku Chik Ku Mat Esa, berkata warga emas terbabit bukan daripada kalangan penduduk termiskin kerana mempunyai harta termasuk sawah dan rumah sendiri.

Sumber : Harian Metro Online

LAGI KES ANAK BUANG BAPA....
BARU KITA NAMPAK 2 DALAM SURAT KHABAR,,,
YANG LUAR DARI SURAT KHABAR, KITA TAK TAU BERAPA LAGI ADA,,,,
KEPADA YANG SUKA BUANG IBU BAPA MERATA-RATA TU...
INSAFLAH... AMBIL DAN JAGALAH IBUBAPA DENGAN SEBAIK-BAIKNYA...
JANGAN MENDERHAKAI IBU BAPA KITA....
TAK SENANG DIDUNIA MAHUPUN DI AKHIRAT...
BALASAN PASTI ADA

Cara mudah hapuskan hutang!Salam hormat,

Hari ini saya akan menolong anda untuk bebas dari hutang! Oleh itu anda mampu mempunyai duit lebih untuk menikmati hidup yang lebih baik. Dan saya akan memperkenalkan satu sistem yang boleh anda ikut.

Biasanya sistem yang mudah diikuti adalah yang terbaik. Dan saya rasa ianya termasuk juga cara menghapuskan hutang. Dalam masa beberapa tahun saya telah mempelajari pelbagai sistem, di sini saya akan memperkenalkan salah satu sistem yang terbaik kepada anda.

Anda perlu kuatkan semangat untuk mengikuti 10 langkah berikut, dan pastinya matlamat anda untuk bebas daripada hutang akan tercapai.

1. PERIKSA rekod perbelanjaan untuk tempoh 12 bulan.

Setahun adalah jangka masa yang tepat untuk melihat apa yang berlaku. Jadi lihat semua perbelanjaan, penyata bank, rekod buku cek, penyata kad kredit atau apa sahaja rekod yang anda ada.

Dan untuk perbelanjaan yang menggunakan wang tunai, bawa buku nota untuk beberapa minggu. Tulis semua perbelanjaan anda, walaupun untuk membeli goreng pisang tepi jalan. Akhirnya, anda akan dapati betapa sedikit akan menjadi bukit. Saya telah mencubanya dan memang boleh dapat sakit jantung… hehehe….

2. KIRAKAN jumlah perbelanjaan anda dalam sebulan, dengan

mencampurkan semua bil yang perlu anda bayar dalam sebulan.

3. TULISKAN senarai hutang yang anda tanggung. Jangan lupa masukkan sekali ansuran rumah. Telefon bank jika anda tidak pasti berapa hutang yang anda ada.(Pastikan ada selalu kemas kinikan rekod senarai hutang ini)

4. BUAT SENARAI pembayaran minima yang perlu anda lakukan setiap bulan. Katakan anda perlu membayar RM 2000 setiap bulan.

5. TENGOK BAKI yang perlu anda bayar, dengan anggapan

bahawa anda membayar setiap bulan tanpa ada yang tertunggak.

6. SENARAIKAN hutang-hutang anda seperti berikut, hutang yang sedikit diatas sekali dan yang banyak terletak dibawah. Jangan lupa senaraikan semua hutang-hutang anda. Contohnya:

1) Hutang tv = RM 2,000

2) Hutang kad kredit = RM 5,000

3) Hutang kereta = RM 50,000

4) Hutang rumah = RM 100,000

7. Sekarang anda perlu 'MENYERANG' untuk membayar hutang yang sedikit dahulu. Buat keutamaan untuk habiskan hutang yang sedikit dahulu, contohnya tv. Dan akhir sekali hutang yang agak besar, contohnya rumah.

8. Pada langkah Nombor 4, anda telah kirakan jumlah minima hutang yang perlu anda bayar setiap bulan iaitu RM 2000. Sematkan di minda untuk tambahkan wang anda sebanyak 10% daripada jumlah tersebut, iaitu RM 200!

9. Untuk mempunyai wang tambahan RM 200 bagi membayar hutang, kurangkan RM 200 daripada perbelanjaan dan simpan untuk membayar hutang.


Cuba fikirkan semua cara untuk mengumpulkan RM 200 ini.

Anda perlu berbincang dengan keluarga anda apa yang perlu dan tidak perlu dibeli.

Contohnya jika anda selalu makan diluar, cuba kurangkan. Jika anda merokok, cuba berhenti.

Jika anda berusaha, pastinya anda temui jalan untuk jimatkan paling kurang RM200 sebulan.

10. Gunakan wang tambahan RM 200 ini untuk membayar hutang No.1 anda yang kecil dahulu. Jika anda membayar RM100 sebelum ini, sekarang anda bayar RM 300 (RM 100+RM 200). Apabila habis hutang pertama, gunakan RM300 untuk tambahkan bayaran kepada hutang kedua. Jika sebelum ini anda membayar RM200 untuk hutang kedua, anda bayar RM500 (RM200+RM300) selepas hutang pertama habis. Ianya akan memberikan impak maksima untuk melangsaikan hutang anda dengan cepat. Teruskan penambahan sehingga ke senarai yang terakhir.


Akhir sekali, jangan membuat hutang-hutang baru demi memenuhi KEMAHUAN anda.

Utamakan KEPERLUAN bukan KEMAHUAN.

Dengan cara ini anda akan bebas dari hutang dalam masa beberapa tahun. Kelebihan daripada sistem ini, ia bermula HANYA daripada RM200 yang anda jimatkan, dan ianya bertambah sebaik sahaja hutang pertama anda habis.

Gunakan teknik ini, dan anda pasti terkejut dengan hasilnya dalam masa beberapa tahun akan datang. Dan jangan biarkan anak-anak anda sengsara kerana terpaksa menanggung semua beban hutang anda nanti.


Demi Kejayaan Kewangan Anda,
Abang MatPS: Selain daripada penjimatan perbelanjaan harian, anda boleh hapuskan hutang dengan lebih cepat melalui pendapatan sampingan. Oleh itu anda tidak perlu lagi risau bagaimana nak bayar hutang setiap bulan.Bayangkan jika tiada hutang, anda boleh simpan wang di ASB, melancong dan beli apa yang anda mahu.


Sumber : Email Yahoo Group

PANDAI HUTANG, PEPANDAI LA BAYAR!!
SEMOGA ARTIKEL DI ATAS MEMBERI TUNJUK AJAR KEPADA ANDA
AKU PUN BELUM HABIS BAYAR HUTANG.. HeHeHe...

Memeriksa Punca Pecutan Kenderaan LemahPernahkah anda mengalami keadaan ketika cuba memotong kenderaan di hadapan atau mendaki bukit, anda terasa kuasa pecutan kereta anda agak berat berbanding sebelumnya?

Apakah punca masalah itu? Kenapa keadaan itu berlaku sedangkan cekam palam pencucuh, suis pemutus arus baru saja ditukar?

Ada beberapa punca yang menyebabkan berlakunya kerosakan itu, iaitu sama ada sambungan sistem batang pendikit (throttle) dari pedal petrol ke karburetor kurang baik, elemen daripada penapis udara kotor atau tersumbat dan saat penyalaan yang terlalu lambat.

Selain itu, kerosakan pada paip saluran minyak dalam karburetor dan pengatur saat penyalaan pada distributor tidak berfungsi dengan baik turut mempengaruhi prestasi pecutan sesebuah kereta.

Berikutan itu apa yang perlu dilakukan ialah membuat beberapa pemeriksaan pada bahagian enjin kenderaan.

Mula-mula, anda perlu memeriksa batang yang menghubungkan pedal petrol dengan karburetor iaitu dengan memeriksa katup petrol (throttle) sama ada terbuka atau tertutup apabila pedal petrol dipijak dan dilepaskan kembali.

Bagaimanapun, jika ada pasak sambungan yang sudah haus (sehingga sambungannya longgar), untuk sementara waktu keadaan itu dapat diperbaiki dengan menggunakan kawat atau pembalut getah.

Kemudian anda perlu memeriksa penapis udara sama ada ia tersumbat. Apabila ternyata bahawa elemen penapis udara agak kotor, maka ia menunjukkan bahawa penapis udara itu tersumbat dan ia perlu dibersihkan segera.

Ada dua jenis penapis udara iaitu penapis jenis kertas dan penapis dengan minyak. Cara membersihkan setiap jenis penapis adalah berbeza dan perlu dilakukan dengan cermat.

Sekiranya penapis udara itu sudah lama digunakan, langkah terbaik adalah dengan menukarnya kepada penapis baru supaya pengedaran udara dalam enjin lebih lancar.

Selain itu, pembaikan kecemasan terhadap kerosakan yang terjadi akibat kemasukan petrol yang terlalu banyak atau terlalu sedikit dan kerosakan pada paip petrol serta kerosakan pada alat (vakum) pengatur saat penyalaan turut menjadi punca kepada masalah itu.

Soalnya, mengapa enjin tidak dapat menghasilkan daya penuh? Untuk mendaki bukit, biasanya kereta dapat bergerak dengan menggunakan gear ketiga.

Akan tetapi, sejak kebelakangan ini pada gear ketiga kereta seolah-olah merangkak mendaki bukit dan akhirnya terpaksa menukar kepada gear kedua dengan enjin yang mengaum kuat.

Apabila berhadapan dengan masalah ini, antara puncanya ialah kerosakan pada sistem penyalaan, penyaluran petrol kurang tepat, enjin terlalu panas, kerosakan cekam (clutch), brek ketat atau tekanan enjin tidak cukup.

Justeru, bila berhadapan dengan keadaan itu pemeriksaan terhadap sebab-sebab dan pembaikan kecemasan sebegini boleh dilakukan:

Pertama : periksa sama ada saat penyalaan sudah tepat. Ini dilakukan dengan memeriksa palam pencucuh. Apabila nyalaan elektrik yang terjadi terlalu lemah atau tidak teratur, bukalah penutup pengagih dan periksalah suis-suis penutup arus.

Kedua : periksa sama ada sistem penyaluran petrol berada dalam keadaan baik. Apabila petrol yang mengalir ke dalam silinder tidak sesuai dengan yang diperlukan (terlalu banyak atau terlalu sedikit) keadaan itu boleh menyebabkan terjadinya campuran petrol dan udara yang kurang sempurna, sehingga keupayaan enjin akan berkurangan.

Selain itu, perlu juga periksa sama ada penapis udara tersumbat oleh kotoran. Periksa juga sama ada injap udara (choke) berada dalam keadaan tertutup.

Masalah enjin tidak menghasilkan daya penuh juga terjadi apabila enjin terlalu panas.

Periksa juga adakah cekam rosak atau brek yang bergesel. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri.

Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh.

Masalah berkenaan sering menjadi kekeliruan utama kerana setiap kali enjin tidak mengeluarkan daya penuh, tumpuan diberikan kepada mencari masalah enjin, sedangkan dalam banyak keadaan cekam atau brek yang bergesel menjadi puncanya.

Biasanya, kerosakan sebegini terjadi kepada enjin yang sudah tua. Justeru, gejala ini kurang terjadi kepada kenderaan yang berjalan kurang daripada 100,000 kilometer.

Sumber : Email Yahoo Group

SEMOGA DAPAT PANDUAN DARI ARTIKEL INI.

Ayat2 stail KARAM SINGH WALIA


1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah

2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan

3. Tiada rotan, pelempang berguna juga

4. Biar lambat asalkan tak cepat

5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi

6. Dimana ada gula disitu adalah gula-gula

7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar

8. Carik-carik bulu ayam, lama2 jadi shuttlecock

9. Secupak tak akan jadi 18 cupak

10. Gajah mati meninggalkan gading, udang mati meninggalkan kulit, manusia mati meningal dunia

11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut

12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap

13. Alang-alang mandi biar guna sabun

14. Betapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras

15. Cubit peha kanan, peha kiri tak rasa apa2 pun

16. Diam-diam ubi beisi, diam-diam orang bisu

17. Hidup segan mati ditanam

18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa

19. Lembu punya susu, cap teko dapat nama

20. Sehari selambar benang, lama2 benang habis

21. Jika kail panjang sejengkal, belilah yang panjang sikit kalau nak mengail di laut(beli pukat tunda lagi baik)

22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa

23. Membujur lalu, melintang pukang

24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan.

25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut

26. Kecil2 cili padi, kecil lagi biji cili

27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah


Sumber : Laman Forum

KALAU TAK LAWAK PUN, SENYUM PUN JADI LA.....