Wednesday, November 18, 2009

Tun Dr. Mahathir perlu terajui UMNO Kedah?


MINGGU lepas saya mencuit beberapa pihak di Kedah dan Pusat supaya membuka mata kepada keluh-kesah pegawai-pegawai KCS, atau pegawai perkhidmatan awam negeri Kedah.

Difahamkan maklum balasnya cukup baik. Saya berharap momentum reaksi yang diberikan kepada cuitan itu terus hangat dan usaha-usaha ke arah merapatkan mereka dengan arus perdana dapat dijalankan.

Kali ini, saya akan menyentuh sekali lagi mengenai Kedah. Tapi saya tidak mahu berselindung atau berkias mengenai masa depan Kedah. Ramai orang Kedah juga sudah keluh-kesah dengan negeri itu, yang baru setahun dipimpin oleh kerajaan Pas.

Di mana-mana orang bercakap mengenai situasi itu. Rata-rata meramalkan Pas hanya ada 50 peratus peluang untuk mengekalkan kuasanya di negeri itu. Dan, dalam masa yang sama BN/UMNO juga mempunyai peluang yang seimbang.

Pendek kata, kedua-dua pihak mempunyai peluang yang sama banyak untuk merampas kembali negeri itu dan mengekalkan kuasa yang ada.

Pas Kedah dari segi kulitnya tidak nampak sebarang masalah, kecualilah masalah parti itu di peringkat pusat sahaja. Namun, sejak setahun lalu rungutan yang kedengaran ialah mengenai soal-soal pentadbiran kerajaan negeri itu. Soal-soal kebajikan juga nampaknya kurang. Pelaburan pun belum masuk dan semuanya terlalu perlahan.

Azizan pula sebaliknya, sedikit demi sedikit sedang membina imejnya dengan panggilan nama-nama ‘popular dan manja’ tertentu. Sama seperti yang dilakukan oleh Nik Aziz satu ketika dulu, sehingga melekat panggilan ‘Tok Guru’ sehingga ke hari ini.

Bagi UMNO pula, ia juga berfungsi seperti biasa, perlahan. Pengerusi perhubungannya diterajui oleh anak Sabah bermertuakan orang Sungai Petani yang terkemuka. Mohd. Shafie Apdal diberi tanggungjawab itu oleh presiden parti untuk mengendalikan fungsi badan itu.

Sama ada berkesan atau tidak, itu hanya akan ditentukan pada PRU-13 ini. Namun dalam masa yang sama adalah kedengaran suara itu dan suara ini. Suara-suara yang tidak puas hati dengan orang itu dan orang ini. Bagi sesetengah orang cakap-cakap itu biasalah dalam politik, tapi dalam suasana peluang 50 peratus yang ada itu, ia tidak biasa.

Kerana kekalutan itu, ADUN Kota Siputeh tidak hadir (orang Kedah kata tuang, orang KL kata ponteng) ke Dewan pun tiada siapa peduli. Bukan saya yang kata ADUN itu tuang atau ponteng, tapi mahkamah yang memutuskannya.

Jika keadaan itu berterusan, 50 peratus itu akan tinggal 40 peratus dan ia akan terus menurun. Dua tahun sudah tidak lama sebelum pilihan raya umum akan datang. Momentum Kalih Kedah perlu dilakukan sekarang. UMNO Kedah yang menjadi tunggak BN negeri itu harus bersatu padu.

Tapi bersatukah UMNO Kedah? Apakah Shafie diterima sebulat suara? Jika beliau tidak diterima sebulat suara, siapa yang orang-orang itu mahukan?

Tidak perlulah dinamakan siapa warlords yang terdapat dalam UMNO Kedah sekarang, tapi mengakulah kem-kem itu wujud. Walaupun Shafie menerajui badan itu, kem-kem itu masih gagal ditutup. Selain Shafie sendiri, ada dua lagi kem lain – sekurang-kurangnya.

Orang yang mewujudkan kem-kem ini nampaknya tidak mahu melihat Kedah itu diambil balik. Jika tidak sudah tentu hanya ada satu kem sahaja iaitu kem Shafie.

Kita melihat masa untuk mengubah keadaan itu sudah terlalu suntuk. Pucuk pimpinan UMNO Pusat perlu membuat sedikit rombakan melibatkan badan perhubungan negeri itu dengan segera.

Nama Tun Dr. Mahathir Mohamad harus dimasukkan sekali lagi. Fungsi beliau harus dikembalikan ke Kedah. Beliau harus diberi peranan menerajui Badan Perhubungan UMNO Kedah sehingga ke pilihan raya umum akan datang, atau sekurang-kurangnya UMNO negeri itu dapat distabilkan kembali. Tujuannya sudah tentulah bukan untuk akhirnya beliau menjadi menteri besar, tapi bagi memimpin sebentar UMNO negeri itu ke landasannya yang sebenar.

Bukan maksud kita mahu menyingkirkan Shafie. Shafie ialah seorang pemimpin yang berwibawa dan cekap di peringkat Pusat dan Sabah. Cuma beliau nampaknya masih ‘tidak berupaya’ untuk menyatupadukan para pemimpin yang tegar itu.

Idea membawa pulang Dr. Mahathir juga, bukanlah satu fomula ‘bersih’ yang akan diterima oleh pihak-pihak tertentu, namun bagi rakyat negeri itu ia adalah satu mata tambah kepada mereka untuk membuat pemilihan pada pilihan raya umum akan datang. Pedulikan suara-suara sumbang itu, dahulukan hati nurani rakyat.

Rakyat Kedah mahu melihat UMNO Kedah dan ‘kerajaan bayangan Kedah’ diterajui oleh seorang pemimpin yang mereka kenal dan selesa. Ia bukan lagi hanya membabitkan soal pengurusan dan pentadbiran parti itu semata-mata, tapi satu sentuhan yang mereka semua boleh terima dan rasai.

Dr. Mahathir amat dihormati oleh semua pihak, baik lawan atau kawan seluruh dunia. Kita tidak pasti sama ada Tun akan terima idea ini. Dan, bukan niat kita juga untuk membawa beliau turun ke bawah semula untuk membuat kerja-kerja sebegitu. Tapi melihatkan suasananya dan setelah menoleh ke kiri dan ke kanan, tiada pemimpin lain yang sesuai (ada) kecuali beliau.

Dari Kedah beliau bermula, insya-Allah selagi hayatnya dikandung badan, di Kedah juga beliau akan menabur bakti – sekali lagi.

Nota:
Baca juga tulisan terkini A.Kadir Jasin UMNO Kedah mamaikah?
‘‘Meminjam bahasa semasa anak muda, apa sudah jadi dengan si Mamat ni? Ke mana sikap dan sifat tanggungjawab dia...? Apa yang ketua dia Mahdzir Khalid (bekas Menteri Besar) buat? Apakah kerja Pengerusi UMNO dan BN Kedah? Apa kerja Whip BN dalam DUN Kedah? Semua releks?”

(http://kadirjasin.blogspot.com)

Sumber : Utusan Malaysia Online

POLITIK JUGA....

Kongsi kejayaan Donald Trumph


PUTRAJAYA: Sentiasa memberi tumpuan terhadap apa yang dilakukan, rebut setiap peluang yang datang dan bijak mengendali tekanan, itulah pedoman diberikan tokoh korporat tersohor, hartawan dan selebriti Amerika Syarikat, Donald Trumph kepada kira-kira 2,000 peserta Sidang Kemuncak Pembabitan Belia (YES 2009) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), semalam.

Trumph yang mengadakan lintas langsung dengan peserta menerusi persidangan video dari Menara Trumph di New York berkata, itu adalah antara prinsip dipegang beliau sehingga menjadi ahli perniagaan terkenal dan disegani di seluruh dunia.

“Saya bekerja keras sebelum berjaya ke tahap ini dan saya amat fokus ketika melakukan setiap perkara. Jikakita fokus, anda boleh mendapat lebih banyak wang dan lebih banyak peluang yang akan datang,” katanya.

Trumph berkata lagi , memang ada orang yang akan cuba merampas kejayaan yang dimiliki, tetapi usaha itu tidak akan berlaku jika kita fokus dengan apa yang dilakukan.

Tumpuan saja tidak mencukupi, tetapi ia perlu disertai dengan disiplin yang tinggi untuk menjadi usahawan berjaya dan lebih penting kemampuan bekerja di bawah tekanan.

Sumber : Harian Metro Online

SIAPA AKAN IKUT JEJAK LANGKAHNYA ????
FIKIRKAN...

Kenali PM di FacebookKUALA LUMPUR 17 Nov. – Laman Facebook rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bukan sahaja berperanan sebagai platform untuk rakyat menyuarakan pandangan bahkan memberi peluang kepada semua pihak mengenali pemimpin nombor satu negara itu secara mendalam.

Hanya dengan klik ke alamat www.facebook.com/najibrazak, pengunjung boleh berkongsi maklumat peribadi Perdana Menteri yang jarang diketahui oleh masyarakat.

Dalam laman sosial itu, beliau mendedahkan pelbagai aktiviti yang dilakukan daripada menghadiri mesyuarat dan bekerja sehinggalah menonton perlawanan bola sepak membabitkan pasukan kegemarannya Manchester United, makan ikan patin dan mengunjungi kedai buku.

Antara aktiviti beliau yang dipaparkan untuk tatapan pengunjung:

“Keluarga saya, membaca di Hatchards, London – sebuah kedai buku paling tua di United Kingdom (UK), bola sepak dan kemahiran Cristiano Ronaldo, golf dan Tiger Woods, menjamu selera di Lafite and Shook, bertemu orang baru, fotografi, berjalan dalam hutan dan kapal terbang.”

Dengan pengunjung laman Facebook, Najib turut berkongsi minatnya terhadap penyanyi dan muzik pilihan beliau seperti Ronan Keating - When You Say Nothing At All; Harry Belafonte - Jamaica Farewell dan Ben E. King - Save The Last Dance.

Najib turut menamakan filem-filem yang menjadi pilihannya iaitu Gladiator, A Few Good Men dan yang menampilkan aktor Denzel Washington termasuklah Deja Vu.

Saluran televisyen kegemaran beliau pula adalah CNN, History Channel, Discovery Channel dan National Geographic.

Perdana Menteri turut berkongsi dua petikan oleh Colin Powell yang menjadi kegemarannya iaitu “ambil serius mengenai kerja anda tapi jangan terlalu serius dengan diri anda” serta “jangan tergesa-gesa bertindak terhadap sesuatu perkara, ia kebiasaannya dilihat lebih baik pada hari berikutnya.”

Mengenai dirinya, Najib menulis: “Kehidupan saya sangat sibuk tetapi saya sukakannya. Pada masa lapang saya fokus kepada makan tengah hari bersama keluarga pada hari Ahad, menonton televisyen bersama anak-anak dan bercuti.

“Paling banyak mempengaruhi saya ialah arwah ayah saya, Allahyarham Tun Abdul Razak. Tetapi saya mengagumi kemahiran pidato dan sikap tidak mudah mengalah Sir Winston Churchill, Nelson Mandela kerana pengorbanan beliau dan tidak pernah gentar dengan kesusahan dan John F. Kennedy.”

Sementara itu dalam laman blog www.1malaysia.com.my, Perdana Menteri teruja untuk memaklumkan mengenai penyertaannya dalam Facebook.

Katanya, sebagaimana blog 1Malaysia dan penyertaannya dalam Twitter, beliau akan menggunakan Facebook untuk menyampaikan pemikiran dan aktiviti kepada setiap lapisan rakyat.

“Di samping memaklumkan status terbaru, saya juga akan berkongsi pautan foto Flickr, video daripada You Tube dan maklumat berhubung kegemaran peribadi saya seperti masakan dan aktiviti masa lapang kegemaran saya.

“Silalah berkunjung ke laman Facebook saya bila-bila anda ada kelapangan, silalah berikan pandangan anda bagaimana saya boleh menjadikannya lebih baik lagi,” katanya.

Sumber : Utusan Malaysia

SIAPA NAK TAHU LEBIH DETAIL PASAL PM KITA,
KUNJUNGILAH FACEBOOK BELIAU.......

Gadis Sunti Kena Cabul

KULIM: Akibat takut dimarahi ibu bapanya kerana tidak pulang ke rumah, seorang pelajar perempuan berusia 13 tahun membuat laporan polis mendakwa dicabul seorang lelaki yang juga teman lelakinya berusia 15 tahun.

Menurut sumber, pelajar itu mendakwa dia dicabul teman lelakinya ketika berada di sebuah rumah kedai di Taman Kenari, di sini, minggu lalu.

“Ketika kejadian, beberapa lelaki dipercayai rakan suspek turut berada di dalam rumah kedai itu.

“Namun rakan suspek tidak terbabit dalam kejadian itu kerana hanya suspek bersama mangsa berada di dalam sebuah bilik di rumah kedai berkenaan,” katanya.

Sumber itu berkata, kejadian berlaku ketika pelajar terbabit bersama seorang daripada kakaknya berusia 16 tahun keluar menemui teman lelaki masing-masing di hadapan sebuah sekolah sebelum menunggang motosikal dengan teman lelaki masing-masing.

“Mangsa mendakwa keluar bersiar-siar bersama suspek di sekitar taman ini sebelum dibawa ke sebuah rumah kedai berkenaan.

“Mangsa dipercayai dicabul ketika berada di dalam sebuah bilik di rumah kedai berkenaan dan dia dikatakan berada semalaman bersama suspek sehinggalah keesokan harinya baru pulang ke rumahnya,” katanya.

Keluarga mangsa yang terkejut dengan penjelasannya kemudian membawa mangsa membuat laporan di Balai Polis Kulim.

Sumber : Harian Metro Online

KECIK-KECIK PUN DAH ADA BOYFREND.....
DAH JADI CAM NI, SIAPA NAK DIPERSALAHKAN ???

Lelaki mati kerana bisul


KUALA LUMPUR: Pendarahan teruk dari penyakit bisul dipercayai punca kematian seorang lelaki di ruang tamu rumahnya di Jalan Peel, Cheras tengah hari semalam.

Wai Chee Yee, 49, seorang penganggur ditemui anak perempuannya dalam keadaan bogel kira-kira jam 12 tengah hari ketika ingin melawat bapanya itu yang tinggal bersendirian.

Ketua Polis Cheras, Asisten Komisioner Ahmad Amir Mohd Hashim berkata, anak mangsa yang terkejut kerana terdapat banyak kesan darah di sekeliling bapanya kemudian menghubungi pihak polis kerana mengesyaki dia dibunuh.

“Namun pemeriksaan forensik mendapati mangsa mati akibat penyakit bisul di kaki kanannya yang pecah hingga menyebabkan pendarahan teruk.

“Siasatan awal mendapati tiada unsur jenayah dan kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut,” katanya ketika ditemui di semalam.

Mangsa tinggal bersendirian selepas berpisah dengan isterinya dan dipercayai mengalami bisul sejak beberapa bulan lalu.


Sumber : Harian Metro Online

KEPADA YANG ADA BISUL TU, BERUBAT LA SECEPAT MUNGKIN.
SAYANGI NYAWA ANDA....

‘Baham’ 6 SISWI

BENTONG: Bermodalkan air liur ketika ‘mengayat’ melalui Internet selain menjanjikan kebahagiaan, seorang lelaki layak digelar ‘jurujual seks’ apabila menjadikan enam siswi sebuah kolej di Kuala Lumpur yang dikenalinya untuk ‘hidangan’ rakan bagi memeriahkan pesta seks serta arak anjurannya.

Difahamkan, lelaki hidung belang terbabit biasanya menyewa sebuah rumah atau pangsapuri sebelum enam pelajar institusi pengajian tinggi terbabit dipujuk mengadakan hubungan seks dengan rela hati ketika berada di bawah pengaruh alkohol.

Tanpa diduga, enam penuntut terbabit yang bagaikan hilang arah selepas diperdaya dengan madah cinta rakan lelaki berkenaan, termasuk dua daripada mereka kakitangan kerajaan, dengan rela hati mengikut kehendak pasangan masing-masing.

Difahamkan, enam penuntut kolej berusia 19 tahun itu tidak mengenakan sebarang bayaran kepada pasangan, tetapi dengan rela hati berhibur sambil berpesta seks ketika khayal di bawah pengaruh alkohol.

Kumpulan terbabit akan bergerak dari satu negeri ke negeri lain dan menyewa pangsapuri untuk dijadikan markas pesta seks serta arak bersama pasangan masing-masing.

Setakat ini, mereka melakukan perbuatan terkutuk itu di Melaka, Negeri Sembilan, Selangor selain di ibu negara.

Kegiatan tidak bermoral itu didedahkan Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Rosli Abdul Rahman, (gambar) yang melancarkan serbuan di sebuah pangsapuri di pusat peranginan dekat sini, diketuai Pegawai Operasi, Cif Inspektor M Pirabaharan bersama sepasukan anggota, jam 3 pagi, baru-baru ini.

Hasil serbuan itu, polis menahan enam penuntut perempuan terbabit bersama enam lelaki berusia 20 hingga 22 tahun, ketika mereka sedang menaiki tangga menuju pangsapuri disewa.

Katanya, polis sudah membuat intipan sejak beberapa bulan lalu sebaik menerima maklumat orang awam dan menubuhkan pasukan khas untuk membuat risikan.

“Ketika serbuan, enam penuntut perempuan terbabit bersama pasangan masing-masing termasuk dua kakitangan kerajaan baru tiba di pangsapuri itu dan mereka tidak sempat memboloskan diri kerana dikepung.

“Siasatan awal mendapati, kumpulan terbabit bergiat aktif dalam kegiatan tidak bermoral itu sejak lebih setahun lalu,” katanya.

Katanya, hasil ujian saringan, tiga daripada kumpulan terbabit didapati positif ketamin selain memiliki 2.3 gram dadah itu serta 4.8 gram ganja, kini ditahan untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya Pindaan 1952; Seksyen 6 dan Seksyen 15 (1) (a) akta sama.

Menurutnya, polis sudah mengambil keterangan keenam-enam penuntut terbabit serta memaklumkan kepada ahli keluarga masing-masing berhubung kegiatan tidak bermoral itu.

Rosli turut menasihatkan ibu bapa mengawasi pergerakan anak masing-masing yang tinggal berjauhan bagi mengelak terjerumus dalam aktiviti tidak sihat.

Sumber : Harian Metro Online

SISWI JUGA JADI MANGSA.... BERPELAJARAN PLAK TU...
KENAPA ???? TERLALU BEBAS SANGAT KE SISWI KITA NI????

Dibelasah Kerana Enggan Nikah

AMPANG: Akibat enggan berkahwin, seorang lelaki cedera parah dibelasah abang teman wanitanya dalam satu kejadian di Kampung Pandan Dalam, dekat sini, Rabu lalu.

Berikutan itu, lelaki terbabit yang berusia 20-an kini berada di hospital selepas cedera dan terpaksa menerima 10 jahitan di dagu, retak tangan kanan dan lebam di kaki.

Menurut sumber polis, kejadian terbabit berlaku jam 6.30 petang apabila mangsa yang baru pulang dari tempat kerja didatangi abang teman wanitanya yang menjemput dia ke rumah mereka.

“Mangsa yang tidak mengesyaki apa-apa kemudian mengikut abang teman wanitanya itu bersama dua lelaki lain dipercayai rakannya.

“Tiba di rumah mereka di Kampung Pandan Dalam, mangsa diajak berbincang mengenai perkahwinannya oleh ahli keluarga teman wanitanya,” katanya.

Sumber terbabit berkata, mangsa bagaimanapun menolak permintaan mereka dengan memberi alasan dia tidak berminat melangsungkan perkahwinan kerana mendakwa wanita itu mempunyai ramai teman lelaki selain dirinya.

“Mendengar jawapan yang diberikan mangsa, abang teman wanitanya naik berang sebelum memukul mangsa.

“Malah, dua rakannya turut campur tangan dan membelasah mangsa sebelum dihantar ke hospital,” katanya.

Beliau berkata, mangsa kini dirawat di hospital akibat kecederaan yang dialaminya dan satu laporan polis dibuat kelmarin oleh saudara terdekatnya di Balai Polis Ampang.

“Mangsa kini berada di hospital dan agak sukar mengambil kenyataan berikutan kecederaan yang dialaminya itu.

“Namun, lelaki terbabit kini dilaporkan dalam keadaan stabil dan polis masih menyiasat punca sebenar kejadian berkenaan,” katanya.

Menurutnya, setakat ini, polis belum dapat mengenal pasti suspek yang terbabit dalam kejadian itu dan siasatan lanjut masih dijalankan.

Sementara itu, Ketua Polis Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abd Jalil Hasan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian terbabit.

Menurutnya, siasatan awal mendapati mangsa dibelasah tiga lelaki kerana enggan berkahwin dengan seorang wanita yang juga adik seorang daripada suspek.

“Setakat ini, belum ada sebarang tangkapan dan usaha polis kini menjurus kepada mencari motif dan kami akan merekodkan kenyataan daripada mangsa bagi mengenal pasti bagaimana kejadian itu boleh berlaku.

“Kes ini disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan,” katanya.

Sumber : Harian Metro Online

ABANG SAMSENG APA CAM NI, 
KALAU AKU MEMANG TAK MAU DAPAT ABANG IPAR BEGINI,
1 LAGI KES, APSAL PLAK NAK KENA KAWHWIN PAKSA NI,
DAH ORANG TAK MAU, JANGAN DOK PAKSA KAN....
APA PENDAPAT KORANG ??????

Tatu lambang gengsterisme?

Ia mungkin berfungsi sebagai tangkal, untuk tujuan magik atau bagi menggambarkan status sosial.

DI Muzium Arkeologi Tyrol Selatan di Bolzano, utara Itali, dipaparkan satu mumia yang digelar Ötzi the Iceman atau Similaun Man. Ia dilaporkan ditemui di dalam glasier Schnalstal di Pergunungan Ötztal, berdekatan Hauslabjoch di sempadan Austria dan Itali pada September 1991. Mumia manusia tertua Eropah yang terawet secara semula jadi itu dipercayai berusia 5,300 tahun.
Pada tubuhnya ditemui 57 tatu karbon yang terdiri daripada titik dan garisan ringkas pada bahagian bawah belakang badan, di belakang lutut kiri dan pada buku lali kanan.
Bagaimanapun, selepas diimbas dengan sinaran X, pengkaji mendapati lelaki itu menghidap artritis pada bahagian-bahagian itu. Tatu itu kemudiannya disimpulkan sebagai mempunyai kaitan dengan rawatan akupuntur.PEMINAT tempatan masih malu- malu melukis tatu berunsur kreatif.


Kepuasan peribadi Profesor Konrad Spindler dari Universiti Innsbruck bagaimanapun mengatakan ia mungkin berfungsi sebagai tangkal, untuk tujuan magik atau bagi menggambarkan status sosialnya.
Mumia popular lain yang turut ditemui dengan tatu ialah mumia Amunet, dewi udara dari Mesir Kuno dan mumia sekumpulan penduduk Pazyryk di Ukok Platea, di sempadan antara China dan Rusia, yang diyakini merupakan golongan pahlawan.
Berbeza pada era 1960-an, amalan mencacah tatu menjadi begitu sinonim dengan pejuang muzik rock dan pengambilan dadah.
ALAT pencacah tatu.


Susulan daripada itu, penyanyi genre rap seperti Tupac pula menggunakan tatu untuk mewakili gaya hidup ‘gangsta’ dengan mencacah tatu yang menggalakkan kehidupan yang ganas.Namun, sejak akhir-akhir ini, pemandangan seorang lelaki berkulit putih berseluar jean dan berkemeja putih dengan potongan rambut yang kemas melintas jalan bukan lagi satu pemandangan yang menggerunkan.

Memiliki tatu, kata pelukis tatu, Gunner Einarsson, 42, tidak melambangkan sisi ganas atau hitam seseorang. Sebaliknya, jelas artis yang datang dari Iceland itu, ia hanyalah tentang kepuasan peribadi.

‘Pakaian’ samseng
“Dahulu memang tatu sangat sinonim dengan keganasan kerana ia sering menjadi ‘pakaian’ samseng dan gengster.

“Atau sekurang-kurangnya begitulah mereka sering ditampilkan dalam filem dan sebagainya,” ujarnya yang merupakan pemilik bersama Two Thumb Tattoo Studio di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.
“Tidak ada pula yang datang ke sini mengatakan mereka dari kumpulan samseng.
“Pelanggan yang berkunjung ke kedai ini rata-ratanya mempunyai latar belakang yang berbeza. Daripada pelajar, penunggang motosikal sehinggalah kepada peguam, juruterbang, ahli perniagaan dan sebagainya.
“Boleh dikatakan tatu bukan lagi simbol kuasa seperti yang digunakan pahlawan dahulukala. Sebaliknya, sekarang ia lebih kepada satu lagi aktiviti yang mahu dilakukan. Sama seperti hobi,” katanya yang turut memiliki tatu pada lengan, bahu dan belakang badan.
Sudah 11 tahun studio itu beroperasi, bilangan pelanggan yang datang berkunjung juga tidak pernah berkurangan.

Penerimaan yang semakin baik terhadap amalan bertatu, ulas Einarsson, disumbangkan oleh perkembangan alatan yang digunakan untuk mencacah tatu.

“Kami menggunakan mesin penstrilan autoclave yang amat selamat. Malah setiap peralatan yang sudah disteril akan disimpan di dalam pembungkus berasingan.

TATU turut melambangkan personaliti pemiliknya.


“Bahkan jarum dan pewarna yang digunakan tidak akan diulang pakai pada pelanggan yang lain,” kongsi Einarsson.

Tambah beliau, kesedaran pelukis tatu hari ini tentang risiko jangkitan penyakit berjangkit seperti AIDS adalah tinggi.


Orang tempatan, kata Einarsson, masih malu-malu untuk melukis tatu berunsur kreatif.EINARSSON mampu mencacah tatu ditubuh pelanggan 11 jam tanpa henti.


“Mereka lebih cenderung memilih tatu bermotif tradisional atau ringkas seperti bunga-bungaan, pari-pari, tarikh lahir dan sebagainya,” ujarnya.


“Paling lama saya mampu bertahan untuk menyudahkan satu-satu tatu ialah 11 jam. Ada juga tatu yang terpaksa mengambil masa berhari-hari lamanya, bergantung kepada darjah kesukaran satu-satu rekaan,” dedah Einarsson.Sumber : Kosmo Online

DILARANG MENTATU PADA PADA BAGI ORANG ISLAM.

Akmal Rizal Milik Kelantan


ANNUAR menunjukkan senarai pemain yang akan beraksi untuk skuad Wira Merah pada musim depan.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) mengesahkan, enam pemain baru akan menyarung jersi Kelantan untuk musim 2010.

Antara pemain yang telah mengesahkan untuk bersama Kelantan ialah Nurshahrul Idlan Talaha, Syed Adney Syed Hussein, S. Subramaniam, S. Chanturu, Azizi Mat Rose, Shakir Shaari dan Akmal Rizal Rakhli.
Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa memberitahu, kehadiran pemain-pemain itu adalah usaha untuk membentuk sebuah pasukan yang lebih mantap selain sasaran untuk terus memburu kejuaraan.

Menurutnya, tempoh dua tahun termasuk musim 2009 merupakan pembentukan asas pasukan dan tahun 2010 adalah untuk mereka meneruskan aksi dengan persembahan yang lebih baik.

"Kita mahukan satu pasukan dengan corak permainan bola sepak moden yang pantas serta mempunyai tahap stamina yang tinggi.

"Kehadiran Nurshahrul dan Chanturu yang masih muda adalah taruhan terbaik untuk mengepalai jentera serangan Kelantan selain pengalaman yang dimiliki Akmal," katanya ketika ditemui pada sidang media di Wisma KAFA di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, Subramaniam yang merupakan bekas kapten Perak dan pernah beraksi untuk pasukan negara bersama-sama bekas pertahanan Perlis, Azizi disenaraikan bagi mengatasi kelemahan bahagian pertahanan.
Katanya, perancang Kelantan, Badri Radzi akan mempunyai pasangan baru selepas Kelantan berjaya mengikat Shakir Shaari yang sebelum ini menimba pengalaman dengan UPB-MyTeam.

Jelasnya, Kelantan hanya akan mendaftar 26 pemain bagi mengharungi musim 2010 dan terpaksa menggugurkan beberapa pemain sedia ada.

"Faktor usia juga menyebabkan kita terpaksa menggugurkan penjaga gol berpengalaman, Halim Napi dan digantikan dengan Syed Adney.

"Bagaimanapun, kita telah bersetuju untuk menawarkan kontrak kepada Halim selaku jurulatih supaya ilmu dan pengalaman yang ada padanya diturunkan kepada pemain muda," ujarnya.

Annuar juga mengumumkan, B. Sathiana- than akan terus bersama Kelantan sebagai ketua jurulatih, sementara Hashim Musta- pha, Sidek Samsuddin dan Ismail Bakar akan bertindak sebagai pembantu jurulatih.

Antara pemain lain yang digugurkan musim depan ialah Khalid Jamlus, Nafuzi Zain, Ahmad Ezrie Shafizie, Faizol Che Noh, Hanif Md. Nor, Safuan Ibrahim, Normizal Ismail dan Rosairil Asrol Mat Nor.

Sumber : Kosmo Online

MAKIN KUAT PASUKAN KELANTAN MUSIM 2010 NANTI.
GOOD LUCK AKHMAL RIZAL.

Peragut wanita terima padah


HAMIDAH bersama anaknya, Afza Adlina yang diragut rantai emas di lehernya di Kota Sarang Semut, Alor Setar semalam.

ALOR SETAR - Peragut biasanya dikaitkan dengan lelaki, tetapi semalam, seorang wanita berusia 45 tahun ditangkap di pasar sehari, Kota Sarang Semut kerana meragut rantai emas seorang kanak-kanak berumur 3 tahun.


Menurut beberapa peniaga di situ, kegiatan wanita tersebut telah lama diperhatikan sejak dilihat sentiasa berada di sekitar kawasan tersebut.

Ibu kanak-kanak terbabit, Hamidah Ishak, 46, berkata, rantai leher anaknya, Afza Adlina Ibrahim diragut ketika sedang berbelanja di pasar sehari.

"Beberapa peniaga di situ memberitahu yang rantai anak saya diragut kira-kira pukul 11.15 pagi.

"Memang saya tidak sedar kerana orang terlalu ramai dan anak saya tidak pula menangis," katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar di sini.

Hamidah menambah, sebaik melihat rantai milik anaknya yang bernilai RM360 itu lesap, peragut wanita berkenaan telah pun ditangkap oleh peniaga di situ.

"Semasa ditangkap, dia (suspek) terus membuang rantai itu dan mendakwa tidak mencuri rantai anak saya," katanya.

Beliau difahamkan, wanita terbabit telah beberapa kali disyaki mencuri di situ tetapi sering kali terlepas.

Sumber : Kosmo Online

JANGAN KATA LELAKI SAHAJA MERAGUT,
PEREMPUAN PUN PANDAI MERAGUT......
KENAPA JADI BEGITU??? ORANG TUA TAK AJAR KE ANAK MEREKA ????

Hanya 7 web taraf lima bintang


MOHD. SIDEK (kanan) lima Bintang Portal Kerajaan Malaysia di Subang Jaya semalam.


SUBANG JAYA - Hanya tujuh atau 0.65 peratus daripada 1,192 portal dan laman web kerajaan mencapai taraf lima bintang, demikian Laporan Penilaian Web Dan Portal Kerajaan 2009 Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC).

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan berkata, perkara itu tidak sejajar dengan hasrat Malaysia untuk membina sebuah kerajaan elektronik.

"Pada 2007, hanya tiga portal dan laman web kerajaan dikategorikan bertaraf lima bintang," katanya selepas menyampaikan anugerah cemerlang pencapaian lima bintang Portal Kerajaan Malaysia dan Penilaian Laman Sesawang 2009 di Subang Jaya semalam.

Mohd. Sidek berkata, antara masalah yang dialami laman web kerajaan ialah maklumat yang tidak kemas kini, tiada dwibahasa dan sistem yang perlahan.

Menurutnya, keadaan itu menyebabkan rakyat tidak suka menggunakan sistem dalam talian jabatan kerajaan walhal ia lebih selesa, pantas dan mudah.

Justeru, beliau menggesa pengarah-pengarah jabatan kerajaan memantau portal dan laman web masing-masing bagi memastikan ia sentiasa efisien dan efektif.

Sumber : Kosmo Online

HANYA 7 LAMAN WEB KERAJAAN DAPAT 5 BINTANG????

Bekas Setiausaha Sulit Anwar buat laporan pembelian saham RM8.5j


ANUAR menunjukkan dokumen pembelian saham di Bukit Aman semalam.

KUALA LUMPUR - Demi mencari kebenaran, bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat laporan polis berhubung isu pembelian saham oleh Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali yang didakwa bernilai RM8.5 juta.


Anuar Saari yang datang menaiki sebuah kereta Honda Accord hitam dari Melaka hadir di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman di Bukit Perdana di sini kira-kira pukul 11.45 pagi.

Beliau turut membawa bersama beberapa dokumen penting termasuk baucar pembelian saham yang mencecah RM2 juta yang didakwanya kelihatan seperti asal.

Bagaimanapun, Anuar enggan mendedahkan bila dan bagaimana beliau mendapat dokumen itu kepada media, sebaliknya menegaskan hanya memberi maklumat itu kepada polis.

Beliau juga akan menamakan beberapa orang berkaitan pembelian saham itu termasuk Anwar kerana perkara itu berlaku pada 1992 hingga 1994 ketika beliau menjadi Menteri Kewangan.

Ketika ditemui sebelum membuat laporan itu, Anuar memberitahu, keputusan tersebut dilakukan tanpa paksaan mana-mana pihak.

"Saya bukanlah orang yang berhak untuk menentukan sama ada dokumen yang diperoleh ini tulen atau tidak, sebaliknya menyerahkan kepada polis untuk menyiasat.

Sumber : Kosmo Online

APAKAH BULAN NOVEMBER IALAH BULAN PAKATAN RAKYAT JADI MALANG KA ??
APA MOTIFNYA DIA BUAT BEGINI?? 
WALHAL PERKARA INI DAH LAMA BERLAKU.....
ATAU IANYA SEMATA-MATA PASAL POLITIK

Amah Didakwa Larikan Budak 2 Tahun


HASLINDA bersama anaknya, Siti Nurdiana yang dipercayai dilarikan pembantu rumahnya semalam.


SHAH ALAM - Sepasang suami isteri warga asing yang telah menetap di negara ini selama 10 tahun tidak menyangka pembantu rumah mereka berusia 50 tahun tergamak melarikan puteri tunggal mereka, Siti Nurdiana Aung Soe berumur 2 tahun.

Aung Soe atau Abu Hussin, 38, warga Myanmar dan isteri, Haslinda Damanik, 35, warga Indonesia, terkejut apabila mendapati amahnya dikenali sebagai Suparmi dan anaknya tiada di rumah sebaik pulang dari kerja kira-kira pukul 7.30 malam semalam.

Mereka berdua bekerja sebagai tukang masak di sebuah syarikat katering di Glenmarie di sini.
Menurut Aung Soe, pintu rumahnya di Pangsapuri Brunsfields Riverview di Seksyen 13 di sini berkunci dan sebaik masuk, keadaan bilik didapati bersepah.

"Saya rasa tak sedap hati bila melihat keadaan rumah yang gelap sebaik pulang dari tempat kerja.
"Saya percaya Suparmi keluar bersama anak saya pada waktu tengah hari mengikut maklumat seorang peniaga di tingkat bawah," ceritanya.

Aung Soe bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di sini malam semalam.

Aung Soe memberitahu, pembantu rumahnya itu mula bekerja dengannya September lalu dengan gaji RM400 sebulan dan hubungan mereka sangat rapat selain Suparmi tidak diberi kerja yang berat.

"Isteri saya sejak tadi asyik menangis tak berhenti-henti, saya harap dia pulangkan anak saya. Anak saya, kami tak pernah buat salah kepada dia," katanya sambil berharap segera menemui anak tunggalnya itu.

Sumber : Kosmo Online

BUKAN SAHAJA ANAK DARA DILARIKAN KE LOMBOK,
MALAH ANAK KECIL PUN DILARIKAN OLEH PEMBANTU RUMAH.
APA TINDAKAN ANDA KALAU JADI BEGINI? 
APA HUKUMAN YANG KORANG NAK KASI SAMA INDON-INDON SEBEGINI??
KEPADA INDON-INDON YANG BACA NI, MEMANG MACAM NI KA ORANG INDON??