Sunday, May 09, 2010

Solat Tak Batal Jika Tahan Kentut

( Gambar sekadar hiasan )

Persoalan Agama: 
Solat tak batal jika tahan buang angin Bersama Ustaz Zahazam Mohamed


Soalan:
APAKAH hukum seseorang yang sembahyang dalam keadaan dia menahan buang angin? Adakah solatnya batal?


drpd: Rahman,
Hulu Kelang, Selangor.


Jawapan:
SYARAT sah solat mestilah terpelihara daripada perkara yang membatalkan wuduknya. Satu perkara yang membatalkan wuduk ialah membuang angin atau terkentut. Jika ia menahan sehingga angin tidak keluar maka wuduknya tetap sah.


Justeru, usahanya menahan angin itu sendiri tidak membatalkan solatnya. Imam Ahmad dan Ibnu Majah meriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak (perlu mengulangi) wuduk kecuali kerana ada suara (buang angin) atau mendengar bunyi angin (kentut)."


Imam Muslim, Abu Daud dan al-Tirmizi meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Jika seorang daripada kamu berasakan ada angin (ketika dia ada) dalam masjid, maka janganlah dia keluar (untuk berwuduk), kecuali apabila dia mendengar bunyi atau menemukan angin."


Memang solat seseorang yang menahan angin atau air kecil dan besar dihukumkan makruh oleh ulama kerana keadaan demikian sudah tentu mengganggu soal khusyuk dirinya. Akan tetapi perkara ini tidaklah sampai membatalkan solat. Wallahualam.

Sumber : Email Yahoo Group

MESTI RAMAI ORANG TERTANYA-TANYA KAN PASAL TAHAN KENTUT SEMASA SEMBAHYANG ???
INI LAH JAWAPAN YANG AKU DAPAT DARI EMAIL YAHOO GROUP....
KALAU ADA SALAH SILAP, SILA KOMEN DI SINI  SUPAYA KITA PERBETULKAN BENDA YANG SALAH...

Liga Super 8 Mei 2010 : Kedah Seri Bertemu Terengganu

Keputusan Liga Super 8 Mei 2010


Kedudukan Terkini Liga Super 


KELANTAN bangkit daripada ketinggalan dua gol untuk seri 3-3 ketika menentang Pahang dalam saingan pusingan kedua, Liga Super di Stadium Darulmakmur, malam tadi untuk terus menghambat pendahulu, Selangor.

Ia terlaksana dengan ledakan dua jaringan pada lewat babak perlawanan menerusi S Chanturu pada minit ke-87 dan penyamaan oleh Mohd Nizad Ayub pada detik akhir selepas pelawat mendahului selesa 3-1 menerusi Azamuddin Mohd Akil, minit ke-34 dan dua jaringan Hasmizan Kamarodin (m-37 dan 46) untuk memadamkan gol pendahuluan Mohd Nor Farhan Muhammad pada minit keenam.

Terengganu pula gagal mengaut peluang selepas seri 1-1 menentang Kedah di tempat sendiri dengan penyerang kebangsaan, Abdul Manaf Mamat (gambar) membuka jaringan pada minit ketiga dengan ia disamakan gol pertama musim ini buat Mohd Khyrill Muhymeen Zambri pada minit ke-50.

Di Stadium Paroi, Negeri Sembilan tewas 1-0 hasil jaringan minit terakhir pemain T-Team, Abdul Hadi Yahya selepas bertahan dengan 10 pemain tanpa kapten, Rezal Zambery Yahya yang dibuang padang pada babak kedua.

Di Stadium MBPJ, KL Plus seri 1-1 dengan Perak, Johor meraih hanya kemenangan ketiga mereka apabila menundukkan Perlis 3-2 manakala Kuala Lumpur menewaskan Pulau Pinang 2-0 di Stadium Cheras.

Sumber : Soccerway dan Berita Harian Online

KEDAH SERI PLAK DAH...
LEPAS NI JANGAN KALAH SUDAH LA...