Tuesday, March 02, 2010

Guru Tidak Boleh Kenakan Hukuman Fizikal

KUALA LUMPUR: “Tiada peraturan yang membolehkan guru mengenakan sebarang hukuman fizikal terhadap murid,” kata Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan seorang guru Pendidikan Islam Sekolah Kebangsaan SS 17 yang didakwa mencubit pipi dan lengan seorang murid Orang Kurang Upaya (OKU), Zulhilmi Hakim, 12, hingga meninggalkan kesan lebam.


Kejadian berkenaan disedari bapa mangsa, Ismail Humaidi Ahmat, 45, selepas menjemput anak kedua daripada tiga beradik itu dari sekolah, di Subang Jaya, jam 3 petang, Isnin lalu. Bagaimanapun katanya, hanya guru besar dan pengetua saja mempunyai kuasa untuk mengenakan hukuman fizikal terhadap murid seperti merotan tapi perlu mengikut peraturan tertentu.


“Walaupun mereka mempunyai kuasa berbuat demikian, ia haruslah mengikut kaedah disediakan semasa pelaksanaan hukuman seperti dengan dihadiri saksi, dalam keadaan tertutup dan melalui cara tertentu.


“Selain itu, dalam keadaan sekarang, sentuhan fizikal antara guru dan murid memang tidak dibenarkan sama sekali,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.


Katanya, beliau akan mendapatkan maklumat daripada kedua-dua pihak (guru dan murid terbabit) dan memaklumkan kepada guru besar sekolah itu supaya menyediakan laporan lengkap berhubung kejadian itu.

“Bagaimanapun, jika laporan didapati tidak lengkap, saya akan meminta jemaah nazir sekolah menyediakannya. Perkara berkaitan anak-anak perlu dibincang antara kedua-dua pihak dan diharap ibu bapa tidak perlu bimbang kerana siasatan akan dijalankan secepat mungkin,” katanya.


Mengulas mengenai tindakan yang bakal dikenakan terhadap guru berkenaan, Alimuddin berkata, keputusan hanya akan diketahui selepas siasatan terperinci dilaksanakan jawatan kuasa disiplin. Semalam, Harian Metro menyiarkan dakwaan murid OKU yang didera guru pendidikan Islam di sekolahnya hingga lebam di pipi dan kedua-dua lengannya. Zulhilmi yang menghidap ‘dyslexia’ turut mendakwa guru berkenaan akan mencubitnya apabila dia tidak dapat membaca dan ia berlaku sebelum cuti Tahun Baru Cina dan selepas sekolah dibuka selepas perayaan itu. Dia yang pada mulanya hanya mendiamkan diri apabila ditanya kesan itu akhirnya mengakui kejadian berkenaan dilakukan ustaz di sekolahnya selepas dipujuk berulang kali oleh ibunya, Che Zaini Ahmad, 45.


Bagaimanapun, ketika ditanya guru yang dimaksudkan murid itu sehari selepas kejadian, dia menafikan perkara terbabit dan mendakwa Zulhilmi mungkin terjatuh ketika di rumah. 

Sumber : Harian Metro Online
APA PENDAPAT ANDA ??
DULU KENA CUBIT DENGAN CIKGU,
DIAM TAK BERANI BERITAHU IBU BAPA.
SEKARANG ?

Protes: Peniaga Ikan Tunggu Dan Lihat

ALOR SETAR 1 Mac - Tunggu dan lihat. Itu pendekatan yang diambil oleh peniaga-peniaga ikan di sekitar bandar raya ini selepas pengimport dan pemborong ikan menghentikan operasi membawa masuk ikan mulai hari ini.

Tindakan pengimport dan pemborong ikan itu sebagai protes berikutan arahan penguatkuasaan penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG) oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Menurut para peniaga ikan, berikutan keputusan berkenaan, mereka kini mempunyai dua pilihan iaitu mendapatkan bekalan ikan tempatan atau menghentikan sementara jualan sehingga bekalan ikan import kembali pulih.

Mereka bagaimanapun amat berharap isu berkenaan dapat diselesaikan segera kerana jika berlarutan, ia akan menyusahkan banyak pihak termasuk para pengguna yang mungkin berdepan dengan kenaikan harga ikan.

Seorang peniaga ikan di Pasar Besar Alor Setar, Osman Abdullah, 57, berkata, dia akan melihat perkembangan semasa mengenai isu tersebut sebelum menentukan tindakan yang akan diambil.

"Jika stok habis, saya akan mempertimbangkan sama ada mahu mengambil ikan tempatan atau tidak. Apa sekalipun saya akan menunggu perkembangan isu ini," katanya di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan para pengimport dan pemborong ikan memutuskan untuk menghentikan operasi membawa masuk ikan ke negara ini kerana tidak bersetuju dengan arahan penggunaan KIBFG yang dianggap sebagai satu bebanan berat untuk dilaksanakan.

Keputusan itu menyaksikan lebih 1,000 tan metrik ikan import dari Thailand dan Indonesia tidak akan dibawa masuk sehari.

Seorang lagi peniaga, Atan Ali Ahmad, 57, pula berkata, masalah itu perlu diselesaikan segera oleh kedua-dua belah pihak supaya rakyat tidak menjadi mangsa dalam situasi berkenaan.

Ini kerana, katanya, harga ikan dijangka naik jika bekalan sumber makanan itu berkurangan yang sekali gus membebankan rakyat.

"Pastikan tiada pihak yang terbeban dengan masalah ini," katanya yang menjual ikan import.

Dalam pada itu, seorang peniaga ikan tempatan, Suide Osman, 50, percaya bekalan ikan tempatan cukup untuk menampung keperluan pengguna sekiranya bekalan ikan import tiada di pasaran.

"Jadi pengguna tidak perlu terlalu khuatir kerana ikan tempatan juga banyak di pasaran," katanya.


Sumber : Utusan Malaysia Online

APA PENDAPAT KORANG DENGAN ARAHAN PENGGUNAAN KIBFG ?