Sunday, November 08, 2009

Keganasan Penyokong The Red Warriors


PERLAWANAN akhir Piala Malaysia antara Kelantan dengan Negeri Sembilan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi tercemar dengan insiden yang sangat memalukan.

Penyokong Kelantan bagaikan hilang pertimbangan sehingga sanggup membakar harta awam seperti kerusi di tempat duduk stadium ketika perlawanan itu berlangsung.

Tidak salah menyokong tetapi emosi perlu dikawal dan mereka sepatutnya mendisiplinkan diri selama 90 minit sambil menikmati perlawanan dengan penuh semangat.

Mercun pula satu hal. Entah di mana silapnya meskipun sudah banyak kali dinyatakan bahawa mercun adalah barang larangan, namun ia tetap berjaya dibawa masuk oleh para penyokong Kelantan ke dalam stadium.
Final Piala Malaysia edisi ke-83 itu bertukar menjadi pesta mercun apabila pelbagai jenis mercun dibakar dan dilemparkan ke arah pemain.

Balingan mercun tersebut serta letupan dan asapnya hanya kelihatan di kawasan penyokong-penyokong Kelantan.Tidak puas dengan membakar mercun, penyokong Kelantan yang kecewa mula mencabut beberapa kain rentang gergasi mereka dan bertindak membakarnya sebelum sempat dikawal oleh ahli bomba yang bertugas.
Serentak dengan itu, dentuman mercun tidak henti-henti dan asap berkepul-kepul memasuki padang, terutama selepas Kelantan ketinggalan 3-0, sehingga mengganggu tumpuan pemain dan penonton terhadap perlawanan.
Kecewa dengan kekalahan pasukan mereka, penyokong Kelantan bertindak lebih dahsyat selepas itu apabila membakar kerusi stadium. Seorang jurukamera RTM cedera dibaling batu.

Sementara itu, seorang penyokong Kelantan ditahan polis malam tadi.

Lelaki berusia lingkungan 30- an itu ditahan pada pukul 12.05 tengah malam berhampiran stesen LRT Bukit Jalil oleh sepasukan polis kerana dipercayai cuba mencetuskan pergaduhan di dalam stadium.


Lelaki itu kemudian dibawa ke balai polis berhampiran untuk siasatan lanjut.

Bagaimanapun, sejam kemudian lelaki terbabit dibebaskan selepas memberi keterangan kepada polis.

Pada masa yang sama, sekumpulan penyokong Kelantan mencetuskan kekacauan apabila cuba menghalang penyokong pasukan Negeri Sembilan lawan daripada beredar pulang meninggalkan stadium.

Namun sebaik sahaja anggota polis tiba, mereka berlari lintang-pukang meninggalkan kawasan itu.


Sumber : Kosmo Online

APA PENDAPAT ANDA TENTANG PENYOKONG KELANTAN

2 comments:

ela_murugesu said...

saya anak negeri sembilan. saya tidak akan buat perkecohan walaupun ns kalah. tetapi peminat kelantan buat kecoh. bodoh dia orang. memalukan negeri.

Anonymous said...

Polis Kelantan sedia bantu

POLIS Kelantan sedia bekerjasama dengan Polis Kuala Lumpur untuk menjejak penyokong Kelantan yang mencetuskan keganasan pada perlawanan akhir Piala Malaysia di Bukit Jalil pada 7 November lalu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, pihaknya kini sedang menunggu maklumat lengkap mengenai suspek yang terlibat.

Menurutnya, sehingga kini pihaknya belum menerima sebarang maklu- mat atau pun gambar penyokong yang dikenal pasti mencetuskan kekalutan.

"Ketua Polis Kuala Lumpur memberitahu, mereka kini dalam proses mengenal pasti serta mengumpul maklumat mereka yang terlibat melalui pemantauan kamera litar tertutup dan sebagainya.

"Sebaik semuanya selesai, Polis Kelantan akan membantu bertindak menjejak suspek-suspek tersebut sehingga berjaya dibawa ke muka pengadilan," katanya ketika ditemui semalam.

Tambahnya, pihaknya bersedia memberi komitmen sepenuhnya untuk membantu Polis Kuala Lumpur mengesan mereka yang terlibat ter- utama mereka yang berada di negeri ini.

Abdul Rahim sebelum itu menyempurnakan majlis pemakaian pangkat dan penyampaian sijil pelantikan pegawai kehormat Kor Sukarelawan Polis Siswa/Siswi (SUKSIS) Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Ibu Peja- bat Polis Kontinjen Kelantan di Kota Bharu semalam.