Sunday, May 30, 2010

Peringatan untuk MAJIKAN!! Perkeso buat operasi kesan MAJIKAN tak MENCARUM

La ni terlalu banyak majikan tak carum perkeso dengan betul....
Kalau dapat slip gaji atau gaji kureng skit......
Cakap kata potong perkeso dengan KWSP...
Walhal.... Haram tak mencarum...... PENIPU BESAQ.......
Perkara ni selalu terjadi pada SYARIKAT SWASTA.....


Ini berita selanjutnya pada MAJIKAN yang tak mencarum PERKESO kat MALAYSIA ni....

Perkeso buat Operasi Kesan majikan tidak mencarum

KUALA LUMPUR 29 Mei - Pertubuhan Keselamtan Sosial (Perkeso) akan melancarkan operasi bersepadu mengesan majikan yang gagal berdaftar dan mencarum di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 sepanjang bulan depan.

Pengurus Besar Perancangan dan Hal Ehwal Korporat Perkeso, Mohamad Asri Ngosman berkata operasi yang dikenali sebagai ”Ops Kesan Perkeso” itu akan dilancarkan 1 Jun ini.

"Operasi ini akan bertumpu kepada pemeriksaan dari pintu ke pintu di premis majikan di mana Perkeso akan terus mengeluarkan kompaun bagi setiap kesalahan yang dilakukan oleh majikan dalam pemeriksaan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamad Asri berkata mana-mana majikan yang gagal berdaftar boleh didakwa di mahkamah dan jika sabit kesalahan mereka boleh dijatuhi hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda sebanyak RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata, operasi tersebut akan dilaksanakan selepas waktu pejabat bagi mengesan majikan yang menjalankan operasi pada waktu malam tetapi masih gagal berdaftar dan mencarum dengan Perkeso. - Bernama


Sumber : Utusan Malaysia Online

KALAU DAH TAK MAMPU NAK BAYAR PERKESO TU, 
PEPAHAM JA LA.... KITA TUNGGU DAN LIHAT...

No comments: