Saturday, July 23, 2011

Pertembungan Negara Berjiran, Malaysia vs Singapura Dalam Misi Kelayakan Piala Dunia 2014Malaysia vs Singapore

misi untuk Kelayakan Piala Dunia 2014SINGAPURA - Seakan iri hati melihat skuad bola sepak kebangsaan mendapat dua perlawanan persiapan hebat menentang Arsenal dan Liverpool, jurulatih Singapura, Radojko Avramovic menyatakan bahawa prestasi para pemainnya kini turut berada pada tahap terbaik.

Berbanding Malaysia yang tewas 0-4 dan 3-6 pada kedua- dua perlawanan itu, Singapura 'lebih garang' apabila menang ketiga-tiga perlawanan persiapan menentang Maldives (4-0), Etoile FC (2-1) dan Taiwan (3-2).

Menurut Avramovic, rekod lampau membabitkan pertemuan Singapura dan Malaysia sebelum ini tidak lagi penting kerana pertarungan merebut satu slot ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia 2014 itu lebih penting.

"Saya rasa tak adil untuk kita banding dengan skuad- skuad terdahulu kerana ini adalah satu perlawanan yang berbeza. Sedangkan seorang pemain pun mampu mengubah situasi.

"Kami kini sedang meningkatkan keupayaan pasukan dan sikap para pemain serta mentaliti mereka tampak semakin baik sepanjang beberapa aksi persahabatan sebelum ini.

"Pemain-pemain kami kebanyakannya sudah lama beraksi bersama. Cuma persiapan kali ini agak sedikit singkat.

"Tetapi sudah tentu pada akhir perlawanan, saya mahu melihat Singapura menjaringkan gol lebih banyak berbanding Malaysia," kata Avramovic pada sidang media praperlawanan di Hotel Amara di sini semalam.

Sementara itu, kapten Singapura, Shahril Ishak berkata, dia dan rakan-rakan sepasukan begitu teruja untuk menyambut kehadiran skuad kebangsaan Malaysia di Stadium Jalan Besar malam ini.

"Kami mahu gunakan sepenuhnya kelebihan beraksi di gelanggang sendiri pada perlawanan pertama ini, lebih-lebih lagi di atas permukaan padang sintetik (rumput tiruan).

"Semua pemain senior dalam pasukan ini memainkan peranan untuk memberi motivasi kepada pemain muda.

"Dengan fokus penuh dan strategi jurulatih, saya yakin kami akan dapat keputusan terbaik pada perlawanan ini," ujar pemain tengah berusia 27 tahun itu.

Biarpun dibarisi hampir separuh pemain muda, skuad Singapura masih bergantung harap kepada lima tonggak 'import', termasuklah penyerang veteran berusia 41 tahun dari Bosnia, Aleksander Duric.

Sumber dari Kosmo Online


Kepada yang tak pergi Stadium, boleh saksikan secara langsung di :Sumber : Google Search

MALAYSIA BOLEH MENANG, 
APA PENDAPAT ANDA ?

No comments: