Wednesday, December 22, 2010

Pemain AFF Suzuki 2010 : Amar Tangkas Tangkis Lawan
KETENANGAN dan kematangan pemain tengah kebangsaan, Amar Rohidan sekali lagi ditagih apabila turun pada perlawanan akhir pertama Piala Suzuki AFF di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Ahad ini.

Walaupun jarang mendapat pujian, peranan dimainkan pemain itu cukup besar sehingga membantu skuad kebangsaan mara ke perlawanan akhir buat kali pertama selepas 14 tahun.


Malah ketabahannya mematahkan serangan lawan dan mencorak jentera tengah bersama-sama kapten pasukan, Mohd Safee Sali wajar mendapat pujian terutamanya ketika mengekang asakan Vietnam bertali arus pada separuh akhir kedua di Stadium MyDinh, Sabtu lalu.

“Ini tugas diberikan ketua jurulatih kebangsaan (K Rajagobal) iaitu membantu barisan pertahanan negara apabila diasak manakala Mohd Safiq lebih berperanan membantu jentera serangan mencari gol,” katanya.


Pemain kelahiran Perlis itu turut memuji barisan pertahanan negara yang muda terutamanya Mohd Fadhli Shas yang berusia 19 tahun dan Mohd Muslim Ahmad.


“Mereka sudah mempamerkan kematangan walaupun ini adalah kejohanan AFF pertama namun apa yang penting adalah mematuhi arahan jurulatih dan strategi yang ditetapkan,” tambahnya.

Namun seperti pemain lain, Amar turut menyimpan dendam terhadap Indonesia yang memalukan Malaysia dengan keputusan 5-1 pada perlawanan pertama peringkat kumpulan pada 1 Disember lalu.


Pada perlawanan itu, dia tidak diturunkan oleh Rajagobal di dalam kesebelasan utama apabila Mohd Amri Yahyah diberikan kepercayaan untuk bergandingan dengan Mohd Safiq.

Namun apabila diturunkan pada minit ke-62, dia terus memainkan peranan penting sehingga mendapat kepercayaan Rajagobal untuk baki dua perlawanan peringkat kumpulan selepas itu serta dua perlawanan separuh akhir menentang Vietnam.

Sumber : Harian Metro Online 
GOOD LUCK AMAR ROHIDAN.. BUAT YANG TERBAIK... UNTUK MALAYSIA

2 comments:

armouris said...

Malaysia Boleh!! main bola jangan sampai cedera - Kecederaan/Kematian di Padang Bola Sepak

SYuN said...

harap2, malaysia boleh menang juga..
Malaysia Boleh!!