Bahan-bahan ( 50 kepak )
BAHAN PERAP
* 10 sudu besar kunyit
* 10 sudu besar garam
* 10 ketul kiub ayam maggi (hancurkan)
* 10 sudu besar jintan manis
* 1 botol sos cili thai
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan gula merah
* 1 botol sos tiram
* 1 botol kecil kicap manis
* 1 sudu besar MSG
* 1 cawan canola oil
*
BAHAN PENCICAH
* 1 botol sos cili thai
* 5 sudu besar gula pasir
* 5 sudu besar gula merah
* 1 inci halia
* 4 ulas bawang putih
* 5 sudu besar cuka
* 1 cawan air
* 1 sudu teh garam
*
* 50 kepak ayam
Cara-cara
1. Kisarkan kesemua bahan perap hingga lumat. Gaulkan bersama kepak ayam yang telah dibersihkan. Perap sekurang-kurangnya 2 jam. Semasa memerap hendaklah sentiasa menbalik-balikkan kepak tersebut.
2. Sediakan tempat memanggang. Panggang kepak ini hingga masak.
3. Kisarkan kesemua bahan pencicah hingga lumat.Masak di atas api kecil hingga pekat.Angkat dan hidangkan bersama kepak ayam yang telah siap dipanggang.
BAHAN PERAP
* 10 sudu besar kunyit
* 10 sudu besar garam
* 10 ketul kiub ayam maggi (hancurkan)
* 10 sudu besar jintan manis
* 1 botol sos cili thai
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan gula merah
* 1 botol sos tiram
* 1 botol kecil kicap manis
* 1 sudu besar MSG
* 1 cawan canola oil
*
BAHAN PENCICAH
* 1 botol sos cili thai
* 5 sudu besar gula pasir
* 5 sudu besar gula merah
* 1 inci halia
* 4 ulas bawang putih
* 5 sudu besar cuka
* 1 cawan air
* 1 sudu teh garam
*
* 50 kepak ayam
Cara-cara
1. Kisarkan kesemua bahan perap hingga lumat. Gaulkan bersama kepak ayam yang telah dibersihkan. Perap sekurang-kurangnya 2 jam. Semasa memerap hendaklah sentiasa menbalik-balikkan kepak tersebut.
2. Sediakan tempat memanggang. Panggang kepak ini hingga masak.
3. Kisarkan kesemua bahan pencicah hingga lumat.Masak di atas api kecil hingga pekat.Angkat dan hidangkan bersama kepak ayam yang telah siap dipanggang.
No comments:
Post a Comment